Snipp snapp snute for storfinans!

Tor Olav Trøim og Celina Midelfart selger alle aksjene sine i Storebrand. Denne posten er opp over 100% på to år, og da kan ingen kritisere noen for å selge. Den har outperformet tilsvarende selskaper og referanseindeksen sin. Jeg skrev på Spådommer for 2018 at Storebrand kunne falle etter en lang periode med oppgang. Nå måtte de bevise i form av utbytter, i et klima der nye konkurrenter spretter opp hver eneste dag. Forsikringsbransjen har ikke hatt sitt “Nordnet eller Skandiabanken øyeblikk”, der nye og mer effektive tilbydere tar en stor markedsandel. Den kan komme i år! I tillegg kan vi gå inn i en periode med økonomisk usikkerhet og ruglete finansmarkeder, noe som definitivt banker opp porteføljene til forsikringselskapene også.

Rekk opp hånden alle som ikke har hørt om tulipanboblen i Nederland, i disse Bitcoin og all-tim high aksjetider. Den store referansen til aktivabobler er den skarpe prisoppgangen og påfølgende kræsj i tulipanskudd for 320 år siden. Jeg kom over denne artikkelen fra en forfatter som har skrevet en bok om fenomenet, og han mener at det er store misoppfatninger om denne boblen (høres kjent ut). For det første var etterspørselen reell, den nye middelklassen etterspurte luksusvarer slik at prisene på malerier etc. gikk nesten tilsvarende. Den største omsetning i en lang periode var på priser som folk hadde råd til. Det utviklet seg over tid prisdifferanse på sjeldne varianter og profesjonelle handelsmenn / eksperter entret markedet. Dette var egentlig bare modernisering av handel slik vi kjenner det i dag. Priskollapsen kom i vinterhalvåret, da kredittmarkedet var strukket. Tulipanene høstet man først i mai / juni, og således måtte kjøperne vente på inntektene i neste 5 måneder. Ergo kollapset prisene ett år, da kjøperne ikke fikk finansiert porteføljene hos banken. Det er ALLTID gjeld og kreditt som ødelegger, ikke en prisoppgang i seg selv. Forfatteren har gått gjennom konkursregistrene fra den tiden, og ikke funnet en eneste konkurs relatert til handel med tulipaner. Litt av en boble!

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer