Smitteeffekten av høyere renter!

Det har lite å si om den stigende rentekurven til Norges Bank er moderat, når rentene over dammen stiger kraftig. Sammenhengen ligger i det intrikate finansielle systemet rundt LIBOR og lånemarkedet i dollars.

De aller fleste utestående lån i verden er denominert i dollar og styres av fast eller flytende rente linket til LIBOR. ICE London Interbank Offered Rate er en institusjon som måler 35 ulike rentenivåer hver eneste dag. Dette foregår ved at 11-18 banker gir sitt estimat på hvor f.eks EUR overnight eller 1 måneds renten ligger. Eller den aller mest populære, som er selve proxyen for hele rentemarkedet, USD 3 måneders rente. Denne institusjonen ble forøvrig rammet da myndighetene påklagde at flere tradere hos de ulike bankene hadde inngått en sammensvergelse for å “fixe” rentene på et bestemt nivå og dermed tjene penger på egne posisjoner. Men det fortjener et annet blogginnlegg. Her skal vi fokusere på LIBOR renter og problemet med høyere styringsrente fra FED.

Hvorfor er LIBOR og USD 3 måneder renten så viktig? Jo fordi majoriteten av flytende lån i verden er linket til denne måleenheten. Det gjelder både statsobligasjoner, selskapsobligasjoner, huslån, studielån, kredittkort, rentederivater osv. En vanlig låneavtale kan være f.eks et selskapsobligasjon som blir utstedt på LIBOR +300. Det betyr løpende LIBOR USD 3 måneder rente, som nå ligger på 2.47%, pluss 300 basispunkter (3.00%). Resultatet er 5.47% rente akkurat i dag.

Det er cirka $200 trillioner i lån linket til LIBOR benchmarks, world wide. Da er det ikke overraskende at flere selskaper og spesielt utsatte nasjoner sliter ved høyere renter. LIBOR USD 3 måneder handler som nevnt på 2.47% i dag, men ble notert til 1.38% for akkurat ett år siden. Effekten for selskapsobligasjonen i eksempelet ovenfor ville gitt 4.38% i fjor og 5.47% i dag. Det gir cirka tjuefem prosent økning i rentekostnadene på ett år. Verre er det for nasjonalstater som ikke låner med nevneverdig påslag.

Spesielt hvis du ikke har prisingskraft til å kompensere høyere renter og inflasjon. Da bremser hele økonomien. Her ser dere en fin oversikt over aksjeutviklingen i forskjellige land. Den prosentvise nedgangen er hvor langt børsindeksene ligger under all-time highs.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
28.10.2018 15:38

Man må sige at Trump har gjort et flot stykke arbejde, målt på amerikanske aktier vs. kinesiske og europæiske