På veien mot Transparent Banking Step 3: Slik tjener Nordnet penger

Jacob Kaplan CFO, Nordnet

Hei Transparent Banking-bloggen.

Vi pleier å skryte av at vi ikke har faste kontoavgifter og at produkter som Superfondet er helt gratis. Det er for så vidt sant, men selvfølgelig tjener vi penger på en eller annen måte. Derfor er det min tur til å blogge litt for å forklare hvordan Nordnet tjener penger.

Vi tjener hovedsakelig penger på fire ulike måter.

  • Kurtasje

Omtrent 30 prosent av inntektene våre kommer fra kurtasjen kundene våre betaler når de kjøper og selger aksjer, derivater og andre verdipapir. Størrelsen på kurtasjen er avhengig av blant annet størrelsen på handelen. Du kan lese om de ulike kurtasjeklassene i prislisten vår.

  • Kompensasjon fra fondsforvaltere

Vi tjener også en del penger når kundene våre investerer i fond. Det fungerer på denne måten: du betaler et forvaltningshonorar til fondsforvalter. Fondsforvalteren sender en del av honoraret ditt videre til Nordnet som kompensasjon for at vi distribuerer fondet deres og hjelper deg med det administrative og kundeservice. Enkelte fond har også kjøps- og salgsavgifter, og da får Nordnet en del av dem også. Omtrent 10 prosent av våre inntekter kommer fra kunders investeringer i fond.

  • Penger som settes inn

Du har kanskje hørt om begrepet «netto renteinntekter». Det beskriver det banken tjener på innsatte penger når vi låner dem ut til kundene våre eller plasserer dem. Vi har nesten 20 milliarder innsatte kroner hos oss i dag. 5-6 milliarder av dem har Nordnet lånt ut til kunder i form av belåning av verdipapir eller privatlån. Pengene får Nordnet renter på.

Resten av pengene investeres i obligasjoner. Avkastningen det gir regnes også inn i netto renteinntekter, som står for nesten 50 prosent av våre inntekter.

  • Avgifter for spesielle tjenester og valutaveksling

Resterende 10 prosent av inntektene våre kommer fra avgifter koblet til ulike tjenester. Dette inkluderer for eksempel veksling av valuta når kundene handler verdipapir utenfor hjemmemarkedet sitt, handelsapplikasjonen vår og ulike analyse- og nyhetstjenester.

Det var en rask oversikt over hvordan vi tar oss betalt på Nordnet. Enkelt og greit? Hvis du har spørsmål – skriv en kommentar så skal jeg svare så godt jeg kan.

Snakkes bloggen!

Jacob Kaplan
CFO, Nordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
01.04.2015 11:36

Hehe! Vel, hvis man virkelig tar jobben med å lese vedtektene til f.eks. Superfondet, viser deg seg at dere tar alt utbytte! Eller det “pløyes tilbake i fondet” som det så pent heter! Lite troverdig å unnlate å nevne det…