Gå til hovedinnhold

Slik presset investorene ExxonMobil til å ta klimaendringer på alvor

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Verdens største børsnoterte olje- og gass-selskap, ExxonMobil, har blitt presset av investorene sine, deriblant Nordea, til åpent å dokumentere hvordan virksomheten deres vil bli påvirket hvis temperaturstigningen skal holdes under to grader.

Det er ikke frivillig at ledelsen i ExxonMobil nå vil begynne å analysere og rapportere om hvordan økt politisk fokus på klimaendringer og strengere regler for CO2-utslipp vil påvirke selskapet. Investorene har jobbet i flere år for å øke åpenheten i ExxonMobil om klimaendringer. På generalforsamlingen i Dallas i år fikk de endelig flertall for forslaget sitt.

– Dette fremstår kanskje som en veldig liten seier, men sett i et større perspektiv, i forhold til hvor mektige disse foretakene er, så var det en veldig stor seier, sier Hetal Damani som leder Nordeas team for ansvarlige investeringer.

Verdens største investorer sto bak forslaget

Nordea har ved to tidligere anledninger stemt for forslaget om å øke åpenheten i ExxonMobil. I år var to av verdens største investorer, BlackRock og Vanguard, med og støttet opp om forslaget for å sikre at det skulle gå gjennom. Etter at klimaavtalen ble vedtatt i Paris i 2015, har investorene blitt mer urolige for at aksjekursene til selskaper med en aktiv produksjon og reserver av fossilt brensel skulle synke dramatisk i verdi.

Investorer engasjerer seg når de blir konfrontert med klimaendringer

Eksemplet med ExxonMobil, der selskapets eiere, investorene, tar stilling og stiller krav, viser at investorer tenker på investeringene sine i et større perspektiv og ikke bare som enkeltinvesteringer.

– Hvis et selskap forurenser vannet på den ene siden av en elv, påvirker det selskapene på den andre siden av elven negativt. Som investor med mange forskjellige investeringer vil du ikke at ett selskap skal maksimere gevinsten sin gjennom å forurense vannet, fordi det vil gi negative konsekvenser for selskapene på den andre siden av elven, sier professor Elroy Dimson ved Cambridge Judge Business School, som har studert aktivt eierskap i over to tiår. Han mener også at man ikke bare kan selge seg ut av et selskap for å slippe å ta stilling til spørsmålene.

18 000 000 000 000 euro gir innflytelse

Investorer og banker forsøker i stadig større grad å gå sammen om å utøve aktivt eierskap. Et godt eksempel er IIGCC, som er et nettverk bestående av 130 av de største bankene, pensjonsfondene og investeringsselskapene i Europa. Medlemmene forvalter store pengebeløp, 18 billioner euro for å være nøyaktig. De har for eksempel gått sammen om å utarbeide retningslinjer som selskaper innen olje- og gassindustrien og bilbransjen kan bruke til å analysere og rapportere hvordan klimaendringene påvirker selskapene deres.

– Klimaendringene som investeringsrisiko har virkelig blitt satt på agendaen til fondsforvalterne og de store kapitaleierne. I den sammenheng er IIGCC et sterkt forum der investorer kan bli enige om å gjøre en felles innsats. Det er veldig viktig for oss. Hvis jeg sparer i et fond, så vil jeg gjerne vite at pengene mine blir brukt til noe positivt som forbedrer miljøet, avslutter Hetal Damani.

I Nordea Fondsmagasinet kan du lese flere artikler om fond og sparing

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer