Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i september

September viser seg nok en gang å være en utfordrende måned for verdens aksjemarkeder. Alle toneangivende indekser er gjennom måneen ned mellom 0,5-5 prosent, det eneste hederlige unntaket er Nikkei indeksen i japan, som har lagt på seg hele 6,5 prosent gjennom september.

September måned viser seg nok en gang å være en ruglete måned i verdens aksjemarkeder. Historiske data for S&P-500 indeksen helt tilbake til 1950 underbygger også dette. I løpet av de siste 71 årene har september i snitt gitt en avkastning på minus 1,5 prosent. Grunnene til dette er mange, men det er naturlig å trekke frem de store finansielle krisene, enkelthendelser som 11. september. En annen fundamental forklaring er faktumet at september også er slutten på tredjekvartal, da har enkeltselskaper visibilitet om de vil klare å nå sine årlige mål for drift og inntjening. Derfor ser man flere inntjeningsvarsler og justeringer av vekstforventninger i tredjekvartal enn ellers i året. Dette skaper også normalt uro på børsen. I løpet av 71 år har det også vært måneder der det ikke har vært spesielt turbulent, men børsen har falt allikevel. Dette forteller meg at psykologien også spiller en rolle her. Med andre ord er egentlig høsten en god test for hvor risiko-disiplinert du er- tåler du et børsfall som du i utgangspunktet så for deg når det var dårlige tider, eller går det på søvnen løs?

Kilde: marketwatch, factset, bloomberg

Månedens viktigste ord er uten tvil gjeld. Vi fikk tidligere i september høre om det kinesiske eiendomsselskapet Evergrande som er i store betalingsproblemer. Selskapet har over 2500 milliarder norske kroner i gjeld, og er i seg selv en stor importør av råvarer som selskaper på Oslo Børs tilbyr. Eiendomssektoren i Kina står for omtrent 30 prosent av Kinesisk BNP, og eventuelle problemer i denne sektoren vil få store konsekvenser for kinesisk økonomi og medbringe ringvirkninger verden over. Foreløpig er situasjonen uklar, men det heller mot en restrukturering av selskapets balanse. Evergrande er dessverre heller ikke det mest belånte eiendomsselskapet i Kina, da det er 1-2 aktører til som også er høyt belånt. Det er spinnvilt og tenke på at Evergrande for ikke mange år siden var verdens største eiendomsselskap. Med også 1,5 millioner kunder som kanskje vil stå uten bolig, tror jeg myndighetene i Kina vil strekke seg langt mot en eventuell løsning. Kanskje ikke for aksjonærer og kreditorer, men for boligkjøpere. Kina er ute etter et stabilt regime og en eventuell misnøye i befolkningen vil ikke ta seg godt ut. Hva som blir den endelige løsningen vites jo ikke, men på basis av hva jeg har skrevet over tror jeg på en form for løsning.


Statsgjeld i USA

Den siste uken har det vært et stor fokus på gjeldsbelastningen hos den amerikanske stat. Tidligere sentralbanksjef Janet Yellen uttalte tidligere denne uken at USA kan gå tom for penger om ikke gjeldstaket heves. Bakgrunnen for dette er at myndighetene har økt stimulansene kraftig til økonomien gjennom coronapandemien med bevilgninger til næringslivet, men også stimulanser til private husholdninger. Dette har ført til kraftige bevegelser i rentemarkedet og den amerikanske «tiåringen» har den siste uken steget over 17 prosent til 1,5 prosent. Når jeg først er inne på statsgjeld så legger jeg inn en tabell over de ti største økonomiene i verden og deres totale gjeld mot bruttonasjonalprodukt (BNP). Samtidig kan man også se husholdningers gjeld målt mot BNP. Dette forhåndstallet forteller hvor forgjeldet husholdningene er i forhold til landets verdiskapning (BNP).

Kilde: https://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html

For å ta et eksempel på gjeldsforskjellene i de ulike landene er det naturlig å sammenligne USA mot Norge. Gitt ulikheter i størrelse, økonomi, befolkning og lignende vil ikke disse tallene være direkte sammenlignbare i en valid undersøkelse, men det er interessante tall for oss som bor i Norge å sammenligne oss mot. Husholdningens gjeld mot bruttonasjonalprodukt i USA er på 97 prosent. I Norge derimot ligger den samme ratioen på 50 prosent. Med andre ord ganske store forskjeller, forutsatt ulikhetene. Her hjemme Oslo børs har også fått drahjelp av sterkere råvarepriser og legger bak en bedre måned enn de amerikanske børsene. Hittil i år er Oslo Børs opp over 18 prosent, som er mer enn amerikanske indeksene og foran tyske Dax og Eurostoxx 50. De største bidragsyterne til Oslo børs er Equinor, Norsk Hydro og Aker BP.

Min portefølje

YTD performance: +8,5% Oslo børs: + 19,4% Dow Jones World indeks: +10,4%


Swedish Match
Kahoot
Sparebank 1 Midt Norge
Mowi
Sagax AB
Frontline

Fond:
DNB Global Indeks (spareavtale hver måned)

Kjøp: Frontline LTD
Salg:

Til tross for en veldig god august måned har min portefølje falt tilbake sammen med det internasjonale markedet i september måned. Jeg ender måneden ned 1 prosent. Mye av denne nedgangen kan tilskrives Kahoot, Sagax AB, Mowi og Swedish Match, som er ned mellom 5-15 prosent siste måned.

Jeg sitter per i dag med 23 prosent kontanter. Jeg har ikke noe spesielt markedssyn og tror hverken av vi skal mye ned eller mye opp. Grunnen til at jeg holder såpass mye kontanter er at jeg per i dag ikke finner de helt store investeringene, og istedenfor å bare kjøpe selskaper til priser jeg ikke er enig i, holder jeg heller penger på sidelinjen. De kommer alltids til å bli brukt en dag, men her jeg sitter nå ser jeg ikke aktuelle selskap som møter mine kriterier, utover de jeg har fra før.

Når det er sagt har jeg gjennom måneden gjort et kjøp, og det er tankselskapet Frontline. Per i dag er fraktratene til oljetankerne helt elendige og selskapet taper penger, jeg tror derimot at markedet vil kunne komme oppover fremover. Under har jeg skrevet noen stikkordspunkter for mitt rasjonale mot investeringen i Frontline:

  • Ratene er i dag i dass, og under break even nivåer. Frontline har derimot brukt året på å sikre nødvendig finansiell stabilitet og redusert sine opreasjonelle kostnader som tilsier at deres break even kostnad har falt.
  • De har dog tapt penger i Q2 grunnet lave rater, men markedet er følsomt og kan fort stige kraftig
  • Oljeproduksjonen i USA er ned 28% siste tiden grunnet orkanen IDA. Dette er selvsagt negativt for tank-befraktningen, som lever av USA/ASIA distansen. Samtidig er vil dette hjelpe på kraftig når det kommer tilbake. Og gitt prisene på olje i dag, vil produksjonen stadig ta seg oppover nå.
  • Samtidig går vi mot et kaldere klima og de fleste har fått med seg strømpris, gasspris osv har steget kraftig. Dette i kombinasjon med økt bygging av infrastruktur i verden vil på sikt øke etterspørselen etter frakt av olje.
  • -Opec vil også øke sitt tilbud med 400 bpd fom August, som det ser ut til at markedet absorberer greit.
  • -En annen joker er at stålprisen har steget kraftig, noe som gjør at verdijustert EK per skip har økt og igjen, gjort det lønnsomt å skrape skip. Ordreboken er historisk lav og har falt 10% YTD 2021. Tidligst vil det komme til nye skip i 2024 fra verftene, på et tidspunkt (aner ikke når) vil det komme en skvis her og sende ratene oppover.
  • Selv om Frontline handler på 1,2x NAV og således er dyrere enn mange av sine konkurrenter, er de store og vil også gjøre best slutninger om markedet skulle stige. Kvalitet koster, både i aksjemarkedet og livet for øvrig.

Om det skjer om en måned eller et halvt år vites ikke, men det ligger til rette for det. Samtidig kommer det meldinger fra Kina om at de har startet å tære på strategiske lagre (og solgt), dette tilsier at de snart også må starte å importere mer. SÅ, med få skip tilgjengelig vil man kanskje oppleve det samme vi har sett i container/tørrbulk i tank også. Jeg har i alle fall kjøpt litt aksjer i Frontline på basis av det jeg skriver over. Under denne bloggposten ligger en del kilder for hva jeg har lest på.

Veien videre

Vi går nå inn i det siste kvartalet i 2021. Oktober og november er fortsatt måneder som historisk er forbundet med frykt i aksjemarkedet. Det står heller ikke på negative triggere i markedet i dag, da tenker jeg spesielt på gjeldsbelastningen i USA, Kina og ikke minst sentralbankavgjørelser fremover. Markedet er per i dag nervøst og rister ikke like lett av seg de negative nyhetene som nå kommer. Samtidig blir nok 2021 en av de bedre inntjeningsårene for verdens selskaper, så fremover skal det bli spennende å se om markedet priser inn en nedjustering av inntjeningen eller at de fortsetter oppover.


Kilder:

https://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Chinas-Oil-Sale-Is-A-Clear-Message-To-OPEC.html

https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/28-Percent-Of-Gulf-Of-Mexico-Oil-Production-Still-Offline-Following-Hurricane-Id.html

https://ml-eu.globenewswire.com/Resource/Download/2b8babeb-96ea-49d2-8832-9e5c69ae3781

/Mads

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer