Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i desember- årskavalkade

2021 er historie og for et børsår det har vært. Vi har i løpet av året opplevd alt fra Wall Street Bets «angrep» til rekordhøy inflasjon og selskapsinntjening. Jeg skal prøve å oppsummere noe av det viktigste som skjedde i 2021 og prate litt om det nye året vi trer inn i.

Vi kan først starte med aksjemarkedet- fasiten på Oslo Børs og de globale børsen var 20 + prosent for året. Med andre ord et fantastisk år- men jeg tenkte å grave litt dypere enn indeks. Hvilke bransjer og selskaper var de virkelige vinnerne? Hvilke bransjer og selskaper var de absolutte taperne?

De fem beste bransjene

 1. Big Tech/ store teknologiselskaper
  1. De største teknologiselskapene var de absolutte vinnerne når vi teller opp avkastningen for 2021. Kombinasjonen av fortsatt lave renter, dominerende markedsposisjoner og deres evne til å levere fantastiske tall ble i sum nok til å dra de største indeksene opp. Google ble i sitt tilfelle vinneren her med +65 prosent for året
 2. Semiconductors/Chip-produsenter
  1. Etter «oppstarten» etter coronakrisen har verden manglet råvarer. Det har lenge vært en ekstrem etterspørsel etter chiper og mange av selskapene som tilbyr dette har hatt en fantastisk utvikling på børs. Nvidia og Nordic Semiconductor er her vinnere med en oppgang på henholdsvis 125 og 110 prosent opp.
 3. Olje og Gass
  1. I takt med den sykliske oppsving har olje og gassprisen steget kraftig gjennom 2021. Dette har også gjort sitt for aksjekursene og vi så blant annet at Equinor var opp over 60 prosent i 2021.
 4. Eiendom/Reits
  1. Selv i et scenario med høy inflasjon og utsikter til renteoppgang har, kanskje mot alle odds eiendomssektoren lagt et meget godt år bak seg. Her er det riktignok litt spredning i feltet, men svenske selskaper som Balder AB og Sagax er opp henholdsvis 50-77 prosent for året.
 5. Forvaltningsselskaper
  1. Selskaper som lever av å tilby forvaltningstjenester har faktisk også vært en vinner gjennom 2021. Et hjemlig eksempel er for eksempel ABG Sundal Collier, som har opplevd noen av sine beste år gjennom fjoråret. Internasjonalt har Blackstone steget 99 prosent.

Hvilke bransjer var de absolutte taperne?

 1. Edelt metall/ gruveselskaper
  1. Selv om det stort sett var full fest i råvaremarkedene gjennom 2021 så falt faktisk sølv og gullprisen over 15 prosent gjennom året. Dette dro også med seg aktørene både internasjonalt, men også her hjemme.
 2. Kinesiske teknologiselskaper
  1. 2021 var også året der Kina strammet til internt. Det startet med Alibaba, som ble offer for et voldsomt restriksjonsregime. Det samme kan sies om Kinesisk ed-tech som også falt kraftig ettersom regimet i Kina satt i gang restriksjoner.
 3. Solselskaper
  1. Det var ikke bare her hjemme solselskaper falt kraftig. Scatec falt langt over 50 prosent ned etter et fantastisk 2020. Grunnen til dette fallet internasjonalt har vært litt regulatorisk motbør samt vanskeligheter med logistikk og levring av nødvendige råvarer. Sunrun som en stor aktør falt 51 prosent.
 4. Teknologiselskaper uten inntjening
  1. Denne sektoren fikk virkelig unngjelde gjennom 2021. Ettersom verden skiftet fokus fra inntjening langt frem i tid, til inntjening her og nå falt alle disse selskapene kraftig. I USA falt blant annet Zillow Group 54 prosent gjennom året.
 5. De store kredittselskapene
  1. Denne er litt mer interessant. Men selskaper som Visa, Mastercard og Paypal opplevde flat til negativ utvikling gjennom 2021. Visa ble blant annet straffet hard etter at Amazon ikke valgte deres betalingsløsninger i UK. Paypal var ned 19 prosent.

Som et sammendrag- hva var de viktigste driverne i 2021?

Desember måned er normalt en god måned i aksjemarkedet. 2021 er heller intet unntak. Selv om måneden startet litt ruglete, med ulike makrofaktorer som utsikter til rentehevning, dårlige inflasjonstall både i Norge og internasjonalt- ender de toneangivende indeksene opp mellom 1-3 prosent for desember måned. Man ser allerede at investorene har brukt desember måned til å posisjonere seg over i de sektorene som er predikert å dra nytte av makroklimaet vi er vitne til. Da tenker man råvarerelaterte aksjer og ikke minst finansaksjer. Med utsikter mot en fortsatt høy inflasjon i tillegg til at verdens sentralbanker varsler om flere rentehevninger gjennom året er det naturlig at man ser til bransjer som vil profitere på dette. Spørsmålet alle stiller seg nå er om økonomien vil tåle miksen av høy inflasjon, økte renter og en eventuelt lavere vekst. Per i dag har vi også en fortsatt økende frykt for omikron viruset som har ført til helt eller delvis stengte nasjoner. Fortsetter dette lengre enn hva markedet forventer i 2022 vil dette få konsekvenser for den økonomiske veksten og ikke minst for aksjemarkedet.

Selv om det økonomiske bakteppet er usikkert når vi går inn i et nytt år, kan de norske investorene kanskje bli mer positive enn sine konkurrenter. Vi har i Norge store råvarerelaterte selskaper som vil kunne dra nytte av økt inflasjon og eventuelle rentehevninger.

Dette så vi også på utviklingen på Oslo Børs i 2021, som var opp 23 prosent.

I løpet av desember måned har Nordnet kunder vektet seg opp i teknologiselskaper i tillegg til Aker BP. Her kan man nevne Nordic Semiconductor og Kahoot.

Min portefølje

YTD performance: +3% Oslo børs: + 23% Dow Jones World indeks: +16,5%

Swedish Match

Kahoot

Sparebank 1 Midt Norge

Mowi

Sagax AB

Frontline

Maha Energy

Fond: DNB Global Indeks (spareavtale hver måned)

Kjøp: Galaxy Digital Holding
Salg: Edda Wind

Lite å si om min totalavkastning annet enn at den var helt forferdelig dårlig. Det har vært to strevsomme år for min del, men man kan ikke gi seg av den grunn. Den lille justeringen jeg har gjort inn i 2022 er at jeg har vektet meg opp i Mowi, Swedish Match og Sparebank Midt Norge. Om dette viser seg å være bra, gjenstår å se, men jeg er i alle fall sterk i troen på at de selskapene jeg har porteføljen i dag vil kunne gjøre det bra også inn i 2022. Akilleshælen min har vært Kahoot, som har vært ekstremt svak gjennom 2021. Men, i løpet av første kvartal vil man få vite om en eventuell USA notering, som er mitt basecase. Klarer de å få oppmerksomhet for sitt produkt i USA, samt at oppkjøpet av Clever gir gode synergier kan det bli et spennende år for Kahoot. Om det ikke blir noe av noteringen må jeg ta en vurdering av denne posisjonen.

Veien videre

Det vi vet for 2022 er at inflasjonen er rekordhøy, rentene skal opp og selskapsinntjeningen aldri har vært høyere. Samtidig har vi heller aldri sett høyere aksjekurser, som implisitt øker risikoen. Ut ifra hva alle eksperter har uttalt seg om, forventer de fleste negativt til flat utvikling gjennom året. Skal man da være kontrær eller følge konsensus? Jeg tror man heller skal følge sin strategi og gjøre de best overveide valgene som du selv kommer frem til. Ingen vet hva som skjer i morgen, og man vet i alle fall ikke hvordan året vil bli den 01 januar.

Vil uansett benytte anledningen til å ønske dere et riktig godt nytt børsår! Utnytt de muligheten du mener er riktig og hold deg til din strategi så vil dette gå bra på sikt.

/Mads

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Dj dan
Dj dan
04.01.2022 17:34

Å basere kahoot investeringen på at de skal bli notert i usa, virker helt feil i etter mitt syn. Verdien av aksjen er nåverdien av de fremtidige kontantstrømmene, ikke noteringsstedet.