Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i august

Vi legger bak oss nok en rolig handelsmåned i finansmarkedet. Selv om de fleste nasjonale og internasjonale aktører fortsatt har ferie, har det ikke manglet på nyheter for oss som er glad i børs og finans.

Til tross for en relativt rolig august måned, har det vært flere ting å ta tak i markedet. Siste delene av august har flere av laks og de store shippingselskapene levert kvartalstall. Stikkordet her er blandet og man ser to bransjer som per i dag er virkelig «out of favor» til fordel for eksempelvis teknologi og fornybare selskaper.

Børsmåneden august var øvrig preget av de siste resultater for andrekvartal. Selv om inntjeningen på bred front har vært kraftig ned fra 2019, hadde markedet priset inn en større skuffelse. Dette har ført til at vi har fått store kursutslag på enkeltpapirer ettersom kvartalstallene har blitt lagt frem. Noe av det mest interessante denne måneden, har vært den siste tids oppgang i de lange rentene. I løpet av august har både 10 og 30 års amerikanske statsobligasjoner steget henholdsvis 35 og 25 prosent. Dette skjer i lys av den amerikanske sentralbankens årlige samling i Jackson Hole, der den amerikanske sentralbanksjefen, Jerome Powell, fortalte markedet at FED vill tolerere perioder med høyere inflasjon enn målet på 2 prosent. Dette står i sterk kontrast til det dominerende rammeverket som ble innført på 1980- tallet, der pengepolitikken i stor grad har handlet om å holde prisstigningen, altså inflasjonen, så lav som mulig. Dette gjøres grunnet den enorme pengetrykkingen som har funnet sted i tiden etter finanskrisen i 2008-2009 og som har eskalert under Corona-krisen. Fremover vil heller FED styre etter et gjennomsnittlig inflasjonsmål, noe som indikerer at man i lange perioder kan ligge over målet på 2 prosent.

Øvrig legger Oslo Børs bak seg en god måned og endte opp over 5 prosent. Mye av oppgangen kan tilskrives oljeprisen som er opp over 7 prosent for august måned. Dette har bidratt til at selskaper som Equinor og Aker BP er opp mellom 3-7 prosent for august måned. På den negative siden har selskaper som TGS, Kongsberggruppen og AF-Gruppen utviklet seg svakt. Mens selskaper som Bouvet, Tomra og Schibsted i tillegg til oljeselskapene har hjulpet indeksen på den positive siden.

Et av de større temaene i markedet denne sommeren har vært M&A aktiviteten som er blitt gjort i Aker systemet. Aker Solution, har i løpet av sommeren skilt ut sin fornybare karbonsfangst-virksomhet, Aker Carbon Capture og sin vindmølle satsning, Aker Offshore Wind. Dette har selvsagt blitt tatt veldig godt imot av markedet og begge aksjer har vel doblet seg fra emisjonskurs. Dette har ført til at blant annet Kjell Inge Røkke kan gni seg i hendene, men det forteller også noe vesentlig. Aker konsernet styrer etter Darwins berømte «relativitetsteori», nemlig at det er den mest tilpasningsdyktige som på lang sikt overlever. Med dette mener jeg at Aker systemet sakte, men sikkert inkluderer fornybare energikilder i sin portefølje av selskaper, for å forsikre seg om å følge med i timen. Spenningen nå blir om disse selskapene lever opp til de voldsomme forventningene som markedet åpenbart har, i regi av kursoppgangen en har sett siden børsnoteringen.

Min Portefølje

YTD performance: -14 % Oslo Børs -10%

Panoro Energy
Arise
Mercell Holding AS
Pareto Bank
Sparebank 1 Midt Norge
Hunter Group
Mowi (økt)

Fond: DNB Teknologi, DNB Global Indeks (spareavtale hver måned)

Kjøp:
Salg:

Etter en relativt treg sommer for mine portefølje har jeg for første gang i år «slått» indeks. Dette er noe jeg legger svært lite vekt på, men jeg skal ikke legge skjul på at det er hyggelig å se at porteføljeverdiene stiger. Den største bidragsyteren (justert for vekt) denne måneden har vært Hunter Group, som er opp rundt 10 prosent i august måned. Dette betyr ikke annet enn at jeg fortsatt ligger i tap, dog litt mindre enn for en måned siden. Den svakeste aksjen for min portefølje er Pareto Bank, som ligger omtrent på 0. Selv om selskapet nok en gang kom med solide tall så har ikke markedet helt fått øynene opp for selskapet. Etter mine excelark anser jeg 60 kroner som et naturlig nivå for å «prise» ut foreløpige verdier i banken. Dette hjelper derimot ikke om markedet har en annen oppfatning. Jeg forblir derimot sterk i troen på at selskapet fortsetter å bygge bok og således vil verdiene på et og annet tidspunkt komme til syne.

Hunter group med kvartalstall

Noe av spenningen for min del denne måneden var blant annet at to av mine største porteføljevekter, Panoro Energy og Hunter Group kom med tall. Når vi er inne på Hunter Group, kom de med oppløftende tall og guiding på markedet fremover. Under følger et knippe viktige utdrag fra rapporten for de som ikke har sett på dette:

  • Alle 7 båter suksessfullt levert og sikret finansiert
  • Per i dag er 83% av q3 booket til en gjennomsnittlig TCE(fraktrate) på 66240 USD (per dag)
  • Break Even kost per skip per dag 20.500 USD inntjeningen er altså 3x Break even nivåene
  • Selskapet guider bunn i ratemarkedet i denne perioden og ser for seg både økt BNP og således økt oljeprisvekst i Q3 og langt ut i 2021.
  • Resultat per aksje H2 2020 (forutsatt 1 USD= 8,89kr) = 0,05 USD
  • P/E H2 =Aksjekurs/EPS =3,5/0,44= 7,9
  • EPS 2020e = aksjekurs/2020 EPS (e) 3,5/0,88= P/E 3,9 (forutsatt lik inntjening ut året)

Selskapet selv fortalte markedet at de anså dagens ratenivåer som et foreløpig bunnpunkt og var positive til både Q3 og langt inn i 2021. Dette ble begrunnet med at EIA guidet et oljeforbruk på 98,7 mbod for Q3. En tommelfingerregel for et «normalt» markedet er at man i snitt forbruker rundt 100 millioner fat olje per dag. Grunnet pandemien så har naturlig nok etterspørselen etter olje falt betydelig, men vi ser nå at de fleste analysebyrå begynner å oppjustere sine estimater. Dette er isolert sett positivt for Hunter Group, da de lever av å frakte olje på kjøl. Jeg sitter igjen med at selskapet foreløpig har spilt sine kort riktig, de har hatt fokus på å få ned finansieringskostnadene og således betalt ned gjeld som igjen betyr at «break even nivåene» er redusert ned til 20500 USD om dagen. Dette vil bære frukter om markedet kommer tilbake til mars nivåer og igjen gjøre selskapet attraktivt for et eventuelt oppkjøp. Jeg har i alle fall planer om å holde på selskapet helt til det eventuelt skjer noe, eller at jeg mener at det er riktig å selge. Hva, hvem, hvorfor eller når dette skjer vet jeg ikke, men jeg kommer til å fortelle dere som leser dette og følger meg på twitter om min grunn for salget.

For de som måtte ønske å lese om hvorfor jeg investerte i Hunter Group, kan dere lese dette.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
02.09.2020 18:20

Er det Darwin eller Einstein som står bak relativitetsteorien?

Gjest
Gjest
02.09.2020 10:41

Tanker om Philly shipyard?

Gjest
Gjest
01.09.2020 16:25

Hvorfor har du med fond når du teller med din årlige avkastning? Fondene dine trekker jo mye opp ellers hadde du jo vert mye mye lengre bak oslo børs indexen..misvisende.

Gjest
Gjest
01.09.2020 14:55

Dette er med på å vise at eksperter er overbetalte spåmenn som ikke har noen særlig evne til å skape meravkastning. Men Nordnet sitter igjen som vinner og håver inn kurtasje fra alle som følger «ekspert-rådene» deres👍😂