Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i april

Kvartalstall, lettelser i covid-19 restriksjoner internasjonalt og en sektorrotasjon som har forsterket seg, preget april måned. Når teppet legger seg etter kvartalstallene, hva vil så være toneangivende for markedet inn mot sommermånedene?

«Sell in May and stay away»- kjent ordtak som kommer igjen og igjen. Historisk har dette derimot vist seg å være et heller dårlig valg. Nå skal det også sies at sommermånedene ikke er noe særlig å rope hurra for, da volumet er svakt og man får sjeldent de store makronyhetene. September og høsten derimot, da har det historisk vist seg å være mer action. Om dette skjer i år igjen, vites ikke, men jo lengre jeg er i markedet så lærer man seg til å ta noen «etablerte sannheter» med en klype salt. Det er en grunn til at din tidligere lærer i økonomi ikke er millionær- ting går ikke alltid etter bøkene i et aksjemarked.

April måned har vært preget av at de største selskapene både her hjemme og internasjonalt har levert kvartalstall. Selv om aksjekursene stort sett har pekt nordover siden mars 2020 har blant annet Apple, Amazon, Facebook og Alphabet levert mye mer enn hva markedet forventer. Apple på sin side leverte et resultat på bunnlinjen som var 42 prosent bedre enn hva konsensusforventningene var. Dette har bidratt til positiv stemning på de internasjonale børsene gjennom april måned.

De siste månedene har derimot inflasjonen igjen kommet på alles lepper igjen. Hvis inflasjonen tiltar fremover i tid, kan dette tvinge sentralbanker verden over til å øke rentene tidligere enn antatt. Ved økte markedsrenter vil flere av vekstbransjene oppleve motbør. Selv om FED sjef Jerome Powell forsikret at det ikke ville bli en renteheving før 2023, vil jokeren her være inflasjon. Med en stor infrastrukturpakke og varslede skatteøkninger i USA vil også selskapenes inntjening muligens være under press. Det knyttes derimot stor usikkerhet til om Joe Biden vil få gjennomslag for skatteøkninger både for selskap og rike privatpersoner, da flere konservative demokrater og republikanere har stilt seg motvillig til forslaget.

Selv om vekstaksjer har opplevd motbør de siste månedene, har sykliske aksjer reist seg som fugl fønix. Store tunge olje og energiselskaper har vist vei i starten av 2021. Olje, aluminium og diverse fraktrater er opp kraftig som en konsekvens av økt tro på økonomisk vekst. Dette har ført til at blant annet Oslo Børs har fortsatt den gode trenden inn i april måned. Store selskaper som DNB, Equinor og Hydro er opp i området 7-30 prosent hittil i år som har underbygget Oslo Børs indeks sterke utvikling. Både DNB og Equinor kunne på sine respektive kvartalspresentasjoner vise til sterk inntjening og mindre avskrivninger enn hva markedet selv hadde forventet. Dette underbygger at spesielt Norge og deler av den vestlige verden igjen har fått vekstimpulser inn i økonomien.

Med utsikter til økonomisk vekst har også de lange statsrentene steget kraftig i 2021. «Tiåringen» i USA, som mange ser på som verdens viktigste rente er opp over 70 prosent så langt i år. Dette har rentesensitive aksjer som spesielt Storebrand og finansaksjer reagert positivt på. Dette ser man også på banksektoren, som melder om bedre marginer og lavere tap enn hva markedet fryktet.



Vi må også snakke litt om makro

Grafen viser de største og toneangivende land og regioners BNP utvikling i 2020 og inn i 2021. som vi ser på venstre side tok verdensøkonomien en voldsom smell, spesielt i første og andre kvartal 2020, før man (godt hjulpet av sentralbanker og myndigheter) opplevde en god vekst resten av året. i sum ble faktisk ikke «Pandemiåret» ille i det hele tatt, skulle man sett på verdens indekser. Så enkelt er det selvsagt ikke, men jeg er nok ikke alene i å være overrasket over den voldsomme utviklingen vi hadde både på makro og børssiden andre halvår 2020. Vi er nå godt inne i andrekvartal 2021 og selskaper har på rekke og rad levert tall. Ser vi til USA har de store gigantene levert meget gode tall og således kunne forsvart en relativt høy prising på børs. Det samme ser vi egentlig på makrosiden. USA vil ifølge estimatene levere en BNP vekst i området 5-6 prosent i 2021. Dette er godt hjulpet av Joe Bidens iver etter å trykke på seddelpressen og ikke minst hans satsning på både infrastruktur og «Green New Deal». I korte trekk skal man ruse opp USAs infrastruktur, samtidig som at man skal ta et tydelig Pioneer-standpunkt innenfor klima og miljøsatsingen. Dette vil koste veldig mye penger, og dette skal løses med en kombinasjon av pengetrykking og skatteøkninger både for selskaper og rike privatpersoner. Er det noe man hater i USA så er det skatt, så jeg tror Biden skal få utfordringer med å få gjennom dette, men det er i alle fall den uttalte ambisjonen.

En annen grunn til å være positiv til amerikansk økonomi er deres vellykkede vaksinasjonsprosess. De har altså klart å fullvaksinere over 100 millioner mennesker og over 150 millioner har foreløpig fått første dose. Her har Norge og EU noe å lære. På den siden har det vært total fiasko, så ærlig kan man være.

Per i dag har vi altså en rullerende Pris/inntjeningsmultippel på 22 for S&P-500. Dette tilsvarer en Earningsyield på 4,5 prosent. Med en risikofri rente som i dag er på 1,6 prosent er det fortsatt en meravkastning på 2,9 prosent i favør aksjer. Dette forhåndstallet har vært mye høyere i favør aksjer, og dette ser vi i stadig økende grad bekymrer markedet. Kryper rentene opp til 2-2,5 prosent kan det fort være nedside i aksjemarked. Kombinerer vi dette med inflasjonen som vi begynner å se nå, kan dette fort bli en realitet. I så fall vil dette være positivt for sykliske aksjer og selskaper som har «pricing power», tenk Apple, Orkla og LVMH Moët Hennessy. Disse aktørene har markedsmakt og kan således tjene penger på en høyere prisstigning av varer. Jeg er i gang med å skrive et lengre innlegg om inflasjon som publiseres ganske snart.

Skal man finne børser og selskaper som virkelig er billig, må man langt ut på risikoskalaen. Brazilianske og Russiske aksjer er steinbillig på multipler, men det kommer med en stor politisk og økonomisk risiko. Russland er i stor grad avhengig av at Putin holder ting i sjakk, mens Bolsjenaro i Brazil sliter med store konsekvenser av Covid-19 pandemien. På multipler ser det derimot meget bra ut, men igjen, dette er et bevis på at man må gå dypere i materien om man skal finne gull. Om det finnes i Brazil og Russland? – Helt sikkert, men ikke uten betydelig risiko og begrenset innsyn.

Min portefølje

YTD performance: +0,3% Oslo børs: + 10,5% Dow Jones World indeks: +8,2%

Betsson B
Swedish Match
Kahoot
Sparebank 1 Midt Norge
Mowi
Sagax AB
Vigin Galactic (ekstremt liten del av porteføljen)

Fond:
Storebrand Fornybar Energi, DNB Global Indeks (spareavtale hver måned)

Kjøp:
Salg:
Goodtech

Det er bekmørkt for min portefølje for tiden og slik er det fra tid til annen. Mye av grunnen har vært en fadese-investering i Storebrand Fornybar Energi, som har falt og falt siden toppen. Der reduserte jeg min beholdning med 50 prosent og satt denne fondsdelen over i indeksfond. Jeg vil fortsatt ha litt eksponering mot det grønne, men jeg orker ikke sitte å se på at fondet faller mer enn de mest risikable aksjene hver eneste dag. Ellers har selskaper som Kahoot fortsatt nedturen etter sist tradingoppdatering som markedet ikke likte. Dette er en stor posisjon for meg, som gjør at negativ utvikling her, spiller ut på totalutviklingen. Jeg merker meg dog at 50 prosent av aksjonærbasen fortsatt sitter dønn rolig, men kursen faller hver eneste dag. Dette forteller meg at det ikke nødvendigvis er så mange selgere, men det finnes derimot heller ingen kjøpere. Resultatet er at aktører må stadig lavere ned i pris for å få banket ut aksjer, slikt sett kan selv små poster trigge store fall i kursen. Dette er kjipt, og jeg skulle selvfølgelig solgt i januar, men igjen, selskapet er kanskje det mest spennende på Oslo Børs per i dag og jeg akter å sitte gjennom opp og nedturer enda før man eventuelt får ny informasjon.

Betsson på sin side leverte helt ok tall. Der har man stadige heftelser med politisk risko og ulike reguleringer som bekymrer markedet. Jeg ser heller på selskapet med litt lengre briller og ser av tallene at de til tross for problemer, klarer å øke sin inntjening med 10-15 prosent i kvartalet. Det må markedet også se etter hvert, slikt sett sitter jeg også komfortabelt her. Samme gjelder Swedish Match, som selger snus som aldri før. Fantastiske marginer og utsiktene til vekst er fortsatt gode, spesielt i USA, og til tross for at det angivelig ikke er særlig ESG vennlig. Her har jeg også fått et utnytte på 3 prosent som jeg ikke har gjort annet med enn å sette det på kontantandelen. Den er for øvrig på 18 prosent og jeg har ingen hastverk med å bruke denne reserven foreløpig.

Uansett, resultatene taler for seg- jeg har slitt gjennom 2020 og det ser ut til å fortsette inn i 2021. Samtidig er dette temmelig kort tid i et investors liv, og jeg er heldigvis ingen fondsforvalter, men har ansvaret for egne penger. Jeg er som kjent relativt langsiktig av meg, og ønsker å se selskapene tid og rom til å utvikle seg når jeg først har sett et potensiale i disse. Får jeg derimot ny informasjon gjennom kvartalsrapporter eller børsmeldinger, selger jeg meg fort ut.

Veien videre

Vi venter fortsatt spent på en del kvartalstall fra diverse selskaper både her hjemme og i utlandet. Dette kommer til å prege markedet i ukene fremover. Ellers er det også selvsagt knyttet spenning til om vi får i gang forbrukerne internasjonalt gjennom sommermånedene. Med et stadig økende vaksinasjonstall tilsier dette flere lettelser på restriksjoner og man kan igjen etter hvert gå på restaurant, reise og bevege seg mer fritt. Dette vil også få konsekvenser på økonomien og vi vil sikkert se store utslag i reise, hotell og utelivsaksjer utover sommeren. Dette blir meget spennende.

For min del venter jeg spent på Sagax AB sine tall som har kommet ut når du leser dette.

På forhånd ønsker jeg deg en riktig god nasjonaldag!

Gratulerer med dagen!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
06.05.2021 15:38

Bra du også sitter i indeksfondet, visst ikke hadde dette vært bek-mørkt