Gå til hovedinnhold

Slik har det gått med min fondsportefølje per Q3 2022

I likhet med de fleste fondskunder har også mine aksjeverdier falt betydelig hittil i år. Enda kjipere er det at jeg ligger bak verdensindeksen både hittil i år, siste 12 måneder og siste tre år.

Forrige kvartal kunne jeg i det minste si at jeg var litt foran verdensindeksen siste 3 år, men det kan jeg ikke lenger…

Min trøst er at pensjonssparing er et maratonløp, ikke en sprint. Og så lenge jeg oppnår avkastningen til det brede aksjemarkedet på lang sikt er jeg fornøyd.

Kun to av mine fond har slått verdensindeksen hittil i år: Nordea Stabile Aksjer Global Etisk (+1 % YTD) og Storebrand Renewable Energy (-3 %) YTD. Mer om enkeltfond senere. Her følger de harde fakta:

Avk YTD 22Avk siste 12 mndAvk siste 3 år
Min Sharevilleportefølje (per 17.10.22)-14,9 %-10,0 %27,1 %
Storebrand Indeks alle markeder (MSCI ACWI i NOK)-10,6 %-2,7 %31,5 %

Avkastningstall per 17.10.22. Jeg bruker Storebrand Indeks Alle Markeder / MSCI All Countries Index målt i NOK, som inkluderer Vekstmarkeder, som referanseindeks. Merk at funksjonen på Shareville hvor man kunne sammenligne sin portefølje mot alle slags fond og aksjer dessverre er borte inntil videre.

Litt om min investeringsstrategi

Noen ord om min investeringsstrategi er på sin plass for nye lesere: Jeg sparer langsiktig til pensjon. Stort sett 100 % aksjeandel. Jeg sammenligner min portefølje med verdensindeksen (inklusive vekstmarkeder). Jeg er fornøyd med å få aksjemarkedets avkastning over tid, siden rentes-rente-effekten er enorm. Derfor har jeg globale indeksfond som fundament i porteføljen, og som skal utgjøre omlag 50 % av totalen. I tillegg forsøker jeg å finne noen aktive sektor-, faktor- og regionfond som kan skape meravkastning over tid, selv om jeg vet at det ikke er noen enkel oppgave.

Jeg vet at jeg har vel mange fond i min portefølje, og vil ikke anbefale andre å ha like mange – såfremt du ikke er en fondsnerd, som meg:) Jeg er overbevist om at valg av aksjeandel (les: høy) er mye viktigere enn hvilke aksjefond man velger.

9 fond i porteføljen – overvekt verdi, Norge, fornybar

I kakediagrammet under ser du min fondsportefølje.

I øyeblikket utgjør mine tre globale indeksfond, Nordnet Indeksfond Global ESG, KLP AksjeGlobal Indeks Valutasikret og Nordnet Indeksfond Emerging Markets ESG, 55 % av porteføljen min. Disse tre utgjør til sammen ”hele verden”, dvs All Countries-indeksen, dvs både DM og EM. Dette utgjør fundamentet i porteføljen min, og sikrer meg global markedsavkastning på over halve investeringen min. Andelen indeksfond er høyere enn de fire foregående årene. Det skyldes dels at mine aktive fondsvalg har tapt mot indeks det siste året, dels at jeg har kjøpt mer indeksfond fordi jeg har vært lite fornøyd med mine aktive fondsvalg.

Som nevnt flere ganger før: Det enkleste er ofte det beste, nemlig å sette alle de langsiktige pengene i et globalt indeksfond. Det ville gitt meg høyere risikojustert avkastning (og mindre arbeid) de siste 1, 3, 5, 10 og 20 siste årene. I 2 av 3 år de siste 20 årene har min aktive fondsportefølje tapt mot et globalt indeksfond! Jeg velger likevel å fortsette med å vedlikeholde en aktiv fondsportefølje, fordi det er moro og lærerikt.

Kilder til meravkastning hittil i år

Kun to av mine aktive aksjefond har slått Verdensindeksen YTD (minus 11 %) per 17.10.22:

Nordea Stabile Aksjer Global Etisk (+1 % YTD). Dette er et verdibasert globalt aksjefond med lav volatilitet som har gitt 1 % avkastning YTD. Fondet har meget god langsiktig historikk, med 5 av 5 Morningstar-stjerner.For ett års tid siden gjorde jeg en analyse av ulike globale verdifond på bloggen, og dette Nordea- fondet kom bra ut av sammenligningen.

Storebrand Renewable Energy (-3 % YTD). Jeg har fått økt tro på fornybar-fond etter den tragiske Ukraina-krigen og Joe Bidens ”climate act-pakke”. Dette er hendelser som presser frem økt satsing på fornybar energi, spesielt i EU. Merk at dette fondet svinger mer enn Handelsbanken Bærekraftig energi og DNB Miljøinvest. Dette fordi Storebrands fond er mer konsentrert, dvs investerer i færre subsektorer og eier færre selskaper (ca 40 selskaper). Men fondet og har hatt best avkastning av disse tre fondene hittil i år og siste 12 måneder.

Kilder til mindreavkastning hittil i år

VanEck Vector Video Gaming and eSports UCITS ETF. Minus 28 % YTD er mer enn det dobbelte av hva verdensindeksen har falt med. Jeg har fortsatt tro på video gaming-sektoren, dels fordi jeg har tre barn som elsker å spille dataspill – og de betaler gledelig av ukelønnen for å kjøpe poeng/coins/skins etc. Dette fondet utgjør p.t. kun 4 % av porteføljen min.

Nordnet Indeksfond Global ESG. Minus 12 % avkastning er over ett prosentpoeng svakere enn Storebrand Indeks Alle Markeder – og nesten to prosentpoeng svakere enn sammenlignbare globale indeksfond som KLP AksjeGlobal Indeks P og DNB Global Indeks. Ved nyttår var det motsatt – da lå Nordnet Indeksfond Global ESG foran de to indeks-konkurrentene. Endringen skyldes at referanseindeksen MSCI World ESG Leaders, som inneholder de 50 % antatt mest bærekraftige selskapene i moderindeksen MSCI World, har gjort det svakere enn MSCI World-indeksen det siste året.

Tabellen viser min fondsportefølje, med tilhørende avkastning hittil i år (YTD), siste 12 måneder samt andel av porteføljen.

Endringer i 3. kvartal:

Jeg solgte halve beholdningen min av Nordnet indeksfond Global – og byttet til KLP AksjeGlobal Valutasikret P. Dette er et veddemål på at norske kroner skal styrkes.

Jeg anbefaler vanligvis våre kunder å velge ikke-valutasikrede aksjefond, fordi du normalt får en gunstig støtpute-effekt når aksjemarkedet faller og NOK svekker seg (samt at kostnadene er noe lavere). I enkelte perioder – med unormalt svak kronekurs – har jeg likevel forsøkt å time bytte til et valutasikret globalt indeksfond. I september, da USD/NOK var på ca 10,30, gjorde jeg et slikt taktisk bytte. Hvis NOK svekker seg om noen måneder / år, er planen å bytte tilbake til et ordinært globalt indeksfond. Dette er altså et kortsiktig og taktisk veddemål, som må sies å være for spesielt interesserte og aktive sparere.

Jeg solgte Landkreditt Utbytte og kjøpte Fondsfinans Utbytte. Landkreditt Utbytte har dessverre sakket noe akterut når det gjelder prestasjoner. Fondets mangeårige forvalter, Sigurd Klev, har også nylig sluttet, noe som normalt er et salgssignal. Fondet vant Morningstar Fund Awards 2019 og 2020 i kategorien norske fond, og hadde lenge 5 av 5 stjerner i Morningstar. Nå har fondet 3 av 5 stjerner.

Jeg erstattet Landkreditt-fondet med et annet norsk utbyttefond, nemlig Fondsfinans Utbytte. Dette fondet har nå fått tre års historikk, og har gitt solid meravkastning mot Oslo Børs fondsindeks og kategorien Norske aksjefond i alle de tre siste kalenderårene. Fondet fikk nylig 5 av 5 stjerner hos Morningstar. Vi hadde besøk av Fondsfinans Utbytte-forvalter Christoffer Callesen i Pengepodden i april 22 – se eller hør episoden her.

Jeg solgte siste rest av BGF Next Generation Technology – kjøpte mer i Storebrand Renewable Energy. Fondet, som investerer i neste generasjon internasjonale teknologi-selskaper, har vært voldsomt volatilt. Jeg kjøpte fondet i juni 2020, og oppgangen var veldig hyggelig frem til toppen i februar 2021 (pluss ca 75 %). De siste andelene ble faktisk solgt med et lite tap, men totalt er jeg godt i pluss for dette fondet, siden jeg solgte meg ut i tre omganger (de to første salgene var i mars og mai 2021, med en pen gevinst).

Jeg har fått økt tro på fornybar-fond etter den tragiske Ukraina-krigen og Joe Bidens ”climate act-pakke”. Dette er hendelser som presser frem økt satsing på fornybar energi. Jeg har Storebrand Renewable Energy i porteføljen allerede, og øker i dette fondet. Merk at dette fondet svinger mer enn Handelsbanken Bærekraftig energi og DNB Miljøinvest. Dette fordi Storebrands fond er mer konsentrert, dvs investerer i færre subsektorer og eier færre selskaper (ca 40 selskaper). Men fondet og har hatt best avkastning av disse tre fondene hittil i år år siste 12 måneder.


Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
20.10.2022 10:19

Hadde du handlet Sissener Canopus så hadde du i hvert fall hatt et fond som er i pluss i år. Greit å handle hedgefond, særlig i disse tider🙂