Gå til hovedinnhold

Slik har det gått med min fondsportefølje i første halvår 2022

Første halvår 2022 er unnagjort med betydelige børsfall globalt. I likhet med de fleste fondskunder, har også min portefølje falt i verdi hittil i år. Min portefølje ligger omtrent likt med verdensindeksen YTD. Siste året ligger jeg litt bak, men siste 3 år ligger jeg litt foran.

Kun to av mine fond har positiv avkastning hittil i år: Nordea Stabile Aksjer Global Etisk og Xtrackers MSCI World Energy ETF. Disse to fondene har skapt omlag like høy meravkastning som jeg har tapt i mindreavkastning på mine to teknologifond. Mer om enkeltfond senere. Her følger de harde fakta:

Avk YTD 22Siste 12 månederSiste 3 år
Min Sharevilleportefølje-11,2 %-7,5 %40,20 %
Storebrand Indeks Alle Markeder (MSCI AWCI)-10,6 %-3,8 %38,05 %

Avkastningstall per 1.7.22. Jeg brukerStorebrandIndeks Alle Markeder / MSCI All Countries Index målt i NOK, som inkluderer Vekstmarkeder, som referanseindeks.

Så vidt foran verdensindeksen siste 3 år

Siste tre år er avkastningen på min fondsportefølje så vidt foran verdensindeksen: + 40 % mot 38 % for verdensindeksen. Som du ser av grafen under hadde jeg betydelig meravkastning en kort periode høsten 2020, da teknologi-, fornybar- og andre vekstaksjer hadde sin peak. Jeg var for sen til å oppdage / innse rotasjonen fra vekst til verdi i begynnelsen på 2021, og da forsvant meravkastningen…

Skal jeg være streng og ærlig med meg selv, har jeg tapt mot Verdensindeksen de tre siste årene også. Min portefølje har nemlig svingt mer – dvs at jeg har tatt høyere risiko. Dermed er min risikojusterte avkastning svakere enn Verdensindeksen. Dette kan også leses av porteføljerapporten på innloggede sider på Nordnet. Her kan du finne både volatilitet og Sharpe-ratio som mål på risiko. Min fondsportefølje har en volatilitet (standardavvik) siste tre år på 13,6 og en Sharpe-ratio siste tre år på 0,75. Til sammenligning har Storebrand Indeks Alle Markeder en volatilitet siste tre år på 10,4 og en Sharpe-ratio siste tre år på 1,07. Jo lavere volatilitet jo bedre – og jo høyere Sharpe-ratio, jo bedre. (Jeg leser riskomålene for fond påMorningstar.no under menyen«Rating og risiko».)

Litt om min investeringsstrategi

Noen ord om min investeringsstrategi er på sin plass for nye lesere: Jeg sparer langsiktig til pensjon. Stort sett 100 % aksjeandel. Jeg sammenligner min portefølje med verdensindeksen (inklusive vekstmarkeder). Jeg er fornøyd med å få aksjemarkedets avkastning over tid, siden rentes-rente-effekten er enorm. Derfor har jeg globale indeksfond som fundament i porteføljen, og som skal utgjøre omlag 50 % av totalen. I tillegg forsøker jeg å finne noen aktive sektor-, faktor- og regionfond som kan skape meravkastning over tid, selv om jeg vet at det ikke er noen enkel oppgave.

Jeg vet at jeg har vel mange fond i min portefølje, og vil ikke anbefale andre å ha like mange – såfremt du ikke er en fondsnerd, som meg:) Jeg er overbevist om at valg av aksjeandel (les: høy) er mye viktigere enn hvilke aksjefond man velger.

10 fond i porteføljen – overvekt verdi, Norge, tek, fornybar

I kakediagrammet under ser du min fondsportefølje.

I øyeblikket utgjør mine to globale indeksfond, Nordnet Indeksfond Global ESG og Nordnet Indeksfond Emerging Markets ESG, 57 % av porteføljen min. Disse to utgjør til sammen ”hele verden”, dvs All Countries-indeksen, dvs både DM og EM. Dette utgjør fundamentet i porteføljen min, og sikrer meg global markedsavkastning på over halve investeringen min. Andelen indeksfond er høyere enn de fire foregående årene. Det skyldes dels at mine aktive fondsvalg har tapt mot indeks det siste året, dels at jeg har kjøpt mer indeksfond fordi jeg har vært lite fornøyd med mine aktive fondsvalg.

Som nevnt flere ganger før: Det enkleste er ofte det beste, nemlig å sette alle de langsiktige pengene i et globalt indeksfond. Det ville gitt meg høyere risikojustert avkastning (og mindre arbeid) de siste 1, 3, 5, 10 og 20 siste årene. I 2 av 3 år de siste 20 årene har min aktive fondsportefølje tapt mot et globalt indeksfond! Jeg velger likevel å fortsette med å vedlikeholde en aktiv fondsportefølje, fordi det er moro og lærerikt.

Kilder til meravkastning hittil i år

Fire av mine aktive aksjefond har slått Verdensindeksen (minus 11 %) i første halvår:

  • NordeaStabile Aksjer Global Etisk. Dette er et verdibasert globalt aksjefond med lav volatilitet som har gitt 3 % avkastning YTD. Fondet har meget god langsiktig historikk, med 5 av 5 Morningstar-stjerner. For ett års tid siden gjorde jeg en analyse av ulike globale verdifond på bloggen, og dette Nordea- fondet kom bra ut av sammenligningen.
  • Xtrackers MSCI World Energy ETF. Jeg kjøpte en ETF som investerer i energi/ oljeselskaper i begynnelsen av mars, som følge av krigsutbruddet og stigende oljepriser. Denne ETFen har steget ca 9 % siden jeg kjøpte den 3. mars. I samme periode har verdensindeksen falt ca 3 % (målt i NOK).
  • Det norske aksjefondet Alfred Berg Gambak(-8 % YTD) har gjort det noe bedre enn verdensindeksen, og omtrent likt med Oslo Børs Fondsindeks (OSEFX). Merk at OBX-indeksen (de 25 mest omsatte aksjene) har lagt sterkere avkastning enn Fondsindeksen YTD – det skyldes hovedsaklig at Eqiunor utgjør ca 28 % av OBX-indeksen, mot ca 10 % i fondsindeksen. Alfred Berg Gambak har meget god langsiktig historikk, med 5 av 5 Morningstar-stjerner.
  • Storebrand Renewable Energy. 0 % YTD. Dette fondet har gitt minus 12 % avkastning siste 12 måneder, men har steget ca 15 % siden krigen brøt ut 24. februar som følge av økt satsing på fornybar energi i EU pga krigen i Ukraina og Russland-boikott. Jeg velger å beholde fondet, siden jeg fremdeles har langsiktig tro på fornybarsektoren.

Kilder til mindreavkastning hittil i år

  • BGF Next Generation Technology. Minus 40 % YTD er dramatisk. Fondet investerer i neste generasjon tek-selskaper, og disse har typisk falt med enn Nasdaq-indeksen når rentene har steget. Dette fondet hadde et fantastisk 2020, med over 100 % avkastning, men har tapt betydelig mot indeks i 2021 og hittil i 2022. Underpresterer fondet mot referanseindeks to år på rad er min tålmodighet normalt slutt, og da selger jeg fondet.
  • VanEck Vector Video Gaming and eSports UCITS ETF. Minus 22 % YTD er det dobbelte av hva verdensindeksen har falt med. Jeg har fortsatt tro på video gaming-sektoren, dels fordi jeg har tre barn som elsker å spille dataspill – og de betaler gledelig av ukelønnen for å kjøpe poeng/coins/skins etc.
  • Landkreditt Utbytte. Dette trauste norske fondet er ned 14 % i år, det er både svakere enn verdensindeksen (minus 11%) og svakere enn Oslo Børs Fondsindeks (minus 8 %). Fondet har mer enn 50 % av porteføljen i norske bank- og finans-aksjer, og ingenting i oljeselskaper – det forklarer mesteparten av mindreavkastningen YTD. Jeg hadde besøk av forvalter Sigurd Klev i Pengepodden i april i fjor, og har sansen for fondets strategi, som går ut på å satse på trauste, stabile norske utbytte-selskaper som har mindre svingninger enn Oslo Børs.

I tabellen under ser du minShareville-portefølje ved utgangen av juni, med tilhørende avkastning i første halvår (YTD), siste 12 måneder samt andel av porteføljen. Nederst i gult vises referanseindeksen, MSCI All Countries, målt ved Storebrand Indeks Alle Markeder (som følger denne indeksen).

Jeg har ikke gjort noen endringer i porteføljen min i Q2. Jeg vurderer å selge energi/olje-ETFen, siden utsiktene til lavere global vekst og sannsynligheten for en global resesjon har økt de siste ukene. Da vil trolig oljeprisen – og andre råvarepriser – falle. Et annet fond som er på «watch-listen» er BGF Next Generation Technology. Fondet svinger voldsomt, og ligger milevis bak referanseindeksen YTD, siste 1 og 3 år.

En riktig god børs-sommer ønskes alle lesere!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer