Gå til hovedinnhold

Slik bygger Natalie sin aksjeportefølje

Hobbyinvestor Natalie Henriksen har handlet aksjer i 2-3 år. Hun har oppnådd svært god avkastning så langt på grønne aksjer, pluss 100 %. Nå ønsker 36-åringen fra Bergen å lage en mer robust investeringsstrategi, for å håndtere risikoen bedre.

I forrige uke hadde vår spareøkonom Bjørn Erik og vår investeringsøkonom Mads besøk av hobbyinvestor Natalie Henriksen i #pengepodden. Tema var Natalies aksjeportefølje og hvordan hun kan utvikle en robust investeringsstrategi: #pengepodden – Hvordan bygge en god investeringsportefølje?

I innlegget under kan du lese et sammendrag av hva de snakket om i den times-lange podcasten.

–Jeg trodde det var vanskelig å komme i gang med aksjer, fond og investeringer. Men nå har jeg oppdaget at det faktisk er ganske enkelt. Det er bare å starte med et mindre beløp, så lærer du fort, sier 36-åringen fra Bergen, nå bosatt i Rælingen.

Natalie skal snart bli mamma for andre gang. Hun er daglig leder og eier av klesbutikken Kouture i Oslo sentrum, og er naturlig nok opptatt av klær og mote.

– Jeg har oppdaget at aksjekjøpene tilfredsstiller litt av mine shoppingbehov, og det er jo veldig positivt for familieøkonomien, ler hun.

Kanonavkastning så langt, men høy risiko

Natalie begynte med aksjer og fond for 2-3 år siden. Hun har allerede investert et par årslønner fordelt på 14 aksjer og 3 fond. Aksjene utgjør 2/3-deler av verdiene og fondene resten.

Siden oppstart av porteføljen for 2-3 år siden har avkastningen vært i overkant av 100 %. Siste 12 måneder er avkastningen 37 %. Siste uken er avkastningen riktignok minus 6 %. Dette veldig gode tall, og langt bedre enn Oslo Børs og Verdensindeksen i samme periode. Men Natalie har tatt høy risiko underveis, og fått betalt for det. I mars 2020 falt porteføljen med 30-40 %, det var tøft, men hun satt gjennom nedturen.

–Det var blodrøde tall i mars i fjor. Flere jeg snakket med sa at jeg burde selge meg ut, men jeg satt stille gjennom nedturen. Jeg kjøpte også litt mer gjennom sommeren. Det er jeg glad for idag, forteller hun.

De to største postene er NEL og VOW, som utgjør ca 17 % hver. Begge aksjene har steget over 200 prosent siden kjøpstidspunktet.

Natalies portefølje per mars 2021:

SelskapAndel av totalAvkastning siden kjøp
NEL17 %+238%
VOW17 %+218%
Apple Inc.11 %+11%
KAHOOT8 %+18%
SCATEC ASA5 %+66%
CARASENT3 %+79%
Netflix, Inc2 %48%
KITRON2 %+88%
TGS-NOPEC1 %-32%
DNB1 %+27%
WALLENIUS WILHELMSEN1 %+50%
Tesla, Inc.1 %-17%
NIO Inc1 %-20%
PCI BIOTECH HOLDING1 %-70%
Fond
DNB Teknologi A18 %+22%
DNB Grønt Norden A7 %+15%
BGF World Technology3 %+2%

Vil utvikle investeringsstrategien

Natalie forteller at hun kjøper aksjer som er i en stigende trend, det vil si at hun kjøper momentumaksjer. Hun abonnerer på analyser fra Investtech og sjekker at aksjene har ”grønt lys” før hun kjøper.

– Jeg leser litt om selskapene, men gjør ingen grundig analyse. Jeg har tro på fornybarsektoren fremover, siden verden må bevege seg i en mer bærekraftig retning. Dette vil mange fornybarselskaper som NEL, VOW og Scatec nyte godt av. I tillegg har jeg tro på teknologisektoren, siden mer og mer av det vi omgir oss med er styrt at teknologi, mener hun.  

Natalie ønsker å ha en klar strategi for når hun bør selge en aksje. Så langt har hun solgt noen aksjer hun ikke har vært helt fornøyd med, men ikke hatt noen regler for salg.

Bjørn Erik og Mads forteller at det er smart å ha faste regler for når man skal selge hele eller deler av en aksjepost. En regel kan for eksempel være selge halvparten av aksjeposten hvis aksjen stiger 100 %. Da har du sikret gevinst ved å realisere hele opprinnelig kjøpspris. Stiger aksjen videre kan du glede deg over videre verdistigning. Faller aksjen tilbake kan du være fornøyd med at du har sikret hele innsatsen, og kun taper deler av avkastningen.

En annen regel er å selge hele eller deler av beholdningen om aksjen faller 20 % fra tidligere toppnivå – dette kalles ”glidende stop loss”, og kan legges inn på ordresiden.

Grafen over viser Natalies avkastning siden oppstart for nesten 3 år siden. 100 % total avkastning, men med betydelige svingninger underveis.

Håndtering av risiko

Riskohåndtering er alfa omega når det kommer til investeringer.

De tre største aksjene i porteføljen til Natalie utgjør nesten 50 %. Grønne fornybaraksjer utgjør ca 40 %. Hun har også overvekt av teknologi, via aksjefondet DNB Teknologi. Dette medfører at risikoen, målt ved svinginger, er større enn en bred global portefølje. Det har hun merket de siste ukene, når de grønne aksjene har fått seg en trøkk.

Bjørn Erik og Mads anbefaler henne å spre investeringene på noen flere bransjer for å redusere risikoen i porteføljen, for eksempel innenfor verdisektorer som bank og konsum. Alternativt kan hun øke andelen aksjefond i porteføljen.

Svingninger og risikojustert avkastning

Svingningene i Natalies portefølje er større enn i et globalt aksjeindeksfond, som følge av at volatile aksjer utgjør store deler av porteføljen hennes. Svingninger måles ved standardavvik / volatilitet, som i Natalies portefølje er på 20 %. Til sammenligning har et globalt aksjeindeksfond et standardavvik på ca 15 %.

Et standardavvik på 20 % betyr at i 2 av 3 år vil statistisk sett Natalies portefølje gi mellom + 20 % og – 20 % årlig avkastning. I 1 av 3 år vil avkastningen statistisk sett ligge utenfor +/- 20 %. Det er viktig at Natalie er komfortabel med så store svingninger. Er hun ikke det, bør hun redusere risikoen i porteføljen.

Porteføljerapporten til Natalie viser videre en Sharpe ratio på 1,75 siste år. Det er veldig bra, og viser at hun har fått godt betalt for å ta risiko! Sharpe ratio over 1 er bra.

Sharpe ratio er et mål på risikojustert avkastning. Kort fortalt fremkommer sharpe ratio ved å dele porteføljens meravkastning på risiko (dvs svingninger, volatilitet, standardavvik). Jo høyere tall her, desto høyere er den risikojusterte avkastningen. Men husk, Sharp ratio fungerer best når du sammenligner lignende fond eller lignende porteføljer, som for eksempel to norske aksjefond.

Timing og sektor-bets

Natalies portefølje domineres av vekstaksjer, og disse kan få en knekk hvis de lange rentene skulle stige mye mer. De siste ukers kursfall for vekstaksjer innen IT- og fornybarsektoen har blitt forklart med oppgangen i lande renter. Jo lengre frem i tid et selskaps inntjening ligger, jo mer vil prisingen av selskapet endres når rentenivået endres. Det innebærer at vekstaksjer blir mer negativt påvirket av stigende renter enn verdiaksjer.

Natalie spør om hvordan hun kan finne gode verdiaksjer, dersom hun skulle ta et mer ”safe bet”. Bjørn Erik tipser om at hun kan se på porteføljene til verdi-indekser og verdifond for å finne gode kandidater. For eksmepel er de største posisjonene til det norske aksjefondet Storebrand Verdi: Equinor, DNB, Telenor, Yara og Norsk Hydro. Internasjonale verdiaksjer kan finnes ved å se på en verdi-ETF som iShares Edge MSCI World Value Factor. Her er de største posisjonene: Intel Corporation, AT&T, Micron Technology, IBM og Toyota Motor.

Bjørn Erik understreker at det er vanskelig å slå indeksen på lang sikt, enten det er Oslo Børs Hovedindeks du “konkurrerer mot” – eller Verdensindeksen for globale aksjer. Men du verden så moro og lærerikt det er å forsøke!

Vi ønsker Natalie lykke til med investeringene fremover 🙂

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
5 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
13.03.2021 21:12

Høy risiko på deler av porteføljen, men hvis hun fordeler noe av avkastningen på noen av de mer robuste aksjene hun har, vil jo risikoen bli mye lavere. Feks flytte litt fra wov og nel til kitron og dnb. Små grep vil gjøre ganske stor forskjell med tanke på risikoen. Bra podkast forresten

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
22.03.2021 16:11

Takk for kommentar Vidar. Enig i dine vurderinger. Jeg var også inne på dette i podcasten 🙂 Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
08.03.2021 22:34

Slike historier fotelles nesten bare når det går bra. Litt som reklame for fond.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
10.03.2021 10:37

Hei Rune. Du har et poeng. Derfor var Mads og jeg nøye i Pengepodden-sendingen med å understreke flere ganger at Natalie har investert i en sterk periode på børsen, og at hun har tatt høy risiko, men at det fort kan snu og gevinst kan bli til tap. I blogginnlegget over lyder siste avsnitt: “Bjørn Erik understreker at det er vanskelig å slå indeksen på lang sikt, enten det er Oslo Børs Hovedindeks du “konkurrerer mot” – eller Verdensindeksen for globale aksjer. Men du verden så moro og lærerikt det er å forsøke!”
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
10.03.2021 22:30

Sant det. Også viktig å understreke at aksjer på kort sikt (under 10 år) stort sett handler om flaks. Man er ikke “dyktig” fordi man slår markedet over 3, 4 eller 5 år. Selveste Warren Buffett har blitt slått av markedet over lange perioder uten at det gjør han til noen dårlig investor.