Skruen strammes inn på forbrukslån!

Alle som har lest morgenrapportene min og Nordnetbloggen de siste to årene, har fått med seg mitt syn på forbrukslånbankene og fremveksten av disse. Nå går Miljøpartiet De Grønne til angrep på hele sektoren. 

Deres “valueproposition” til investorene er åpenbar; Låner du inn på 2% og ut på 15.5%, tjener banken så gode penger at de har råd til å ta utlånstap på de som ikke betaler. Mitt syn har vært at dette er umusikalsk, da “kundene” ofte er ressursvake som bruker pengene på, ja nettopp; forbruk.

• Bank Norwegian, Monobank, Komplett Bank, Bank2, Mybank, Easybank, Instabank

Ettersom jeg har vært i finansbransjen i mange år, har jeg levd under de strengeste reglene noen bransje har i verden. Alt er regulert; fra registering av kunde, til markedsføring, til avkastning. Du skal vite hvor mye penger kunden har og hva hvilken risiko som er egnet til enhver tid. Trår du feil, er det meglerhuset som må plukke opp regningen og risikerer å bli avskiltet. Sett med finansøyne, har jeg liten forståelse for at man ukritisk kan gi sms-lån med lovnader om at du endelig kan kjøpe den dyre sofaen på kreditt, og ikke den brukbare mellomversjonen. Lånet gjør kjøpet mye dyrere over de 3 årene det tar å betale den ned. Betaler du ikke, kan forbruksbanken gå til namsmannen og få staten til å trekke deg i lønn hver måned. Her stiller storsamfunnet opp med lovens strenge arm, på vegne av noen som skor seg på din udisiplin.

Mitt forvarsel har hele tiden vært at myndighetene kommer til å stramme betraktelig inn da de ikke ønsker en ny gjeldsrevet kredittkrise. Siv Jensen har strammet inn lånepraksis, de innfører gjeldsregister og gjort det ulovlig å markedsføre denne kreditten på en aggresiv måte. 

Det er da interessant å lese hva Miljøpartiet De Grønne mener om saken. Før dere fnyser på nesen over partiets relevans, vil jeg minne på hva AP har gjort med MDG i hovedstaden i deres «test-regjering». MDG har fått voldsom makt med minimalt stemmebidrag. Det er naivt å tro at dette ikke kan skje etter stortingsvalget også.

Dagbladet skriver at Miljøpartiet De Grønne vil forby all markedsføring og sette et rentetak på 8.5%. Hvor morsomme blir kalkylene med inntektstak? Tenk i tillegg hvis rentene stiger i 2018/19. Jeg tror vi nettopp fikk enda et signal om at denne sektoren kommer under press.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer