Gå til hovedinnhold

Skoleduellen – Nok en vrien uke på børsen

Denne saken har blitt skrevet og publisert i Finansavisen 10. desember.

Børsklubben NHH ble ukens vinner i Nordnets porteføljekonkurranse, selv om en av gruppens aksjer stupte over syv prosent.

Børsfallet fortsatte i forrige uke, og enda en gang var alle skoleduellens deltagere i minus. Børsklubben NHH (Norges Handelshøyskole) klarte seg imidlertid best, med et tap på 1,4 prosent. Andreplassen gikk til Alpha Finance Ålesund (Norges teknisknaturvitenskapelige universitet, campus Ålesund), som også leder så langt i konkurransen.

Dette er Skoleduellen:

I Skoleduellen utfordrer Nordnet 14 skolegrupper til å gjøre det bedre enn analytikernes anbefalte aksjer. Hver skole får tildelt 100 000 kroner å handle for og vinneren er den som har høyest avkastning ved konkurransens slutt. Konkurransen varer vanligvis fra midten av september til slutten av mai. Følg Skoleduellens utvikling på Shareville.

Følg utviklingen i Skoleduellen her.

Nedtur for oljeboring

Tre av NHH-lagets åtte aksjer var opp i løpet av uken. Blant dem som falt, utmerket Northern Drilling seg med en nedtur på 7,4 prosent.

Pilene pekte generelt nedover for oljeaksjer, idet brentprisen holdt seg rundt 60 dollar fatet. Merk imidlertid at avkastningen ble målt frem til utgangen av torsdag, noe som innebærer at fredagens oljerekyl ikke reflekteres i tabellene.

Bankene, Selvaag Bolig og et par shippingselskaper bidro på sin side positivt, delvis som følge av at USAs sentralbank ventes å heve styringsrenten saktere enn tidligere antatt.

«En vanskelig høst»

«Det har vært en vanskelig høst i aksjemarkedet,» konstaterer Aksjegruppen OsloMet på Nordnets blogg. Laget påpeker at arrestasjonen av Huaweis finansdirektør bidro til forrige ukes kraftige nedtur.

«Siden dette skjedde like etter at Kina og USA ble enige om en 90 dagers pause i handelskrigen, frykter markedet at hendelsen vil ødelegge for videre samtaler mellom landene,» forklarer OsloMets investorer.

Invertert rentekurve

Investorene også skremmes av at den toårige amerikanske renten nå er høyere enn den femårige, ifølge OsloMet.

«En invertert rentekurve har tidligere vært et sikkert tegn på krakk, men skal man ha et tydeligere signal, må man vente til USAs tiårige rente går under den toårige,» hevder laget.

«Dette har skjedd før de fleste krakkene i vår levetid, blant annet før IT-boblen i 2000 og finanskrisen i 2008.»

OsloMet viser til at rentene normalt er høyere, jo lenger løpetiden er. Når det motsatte er tilfellet, skyldes det at investorene tror en lavkonjunktur vil senke rentenivået over tid.

Reduserte i Flex LNG

Selv solgte gruppen nylig en tredel av sine Flex LNG-aksjer, for dermed å redusere eksponeringen mot LNG-transport. Studentene tok gevinster, etter at sterk guiding i kjølvannet av den seneste kvartalsrapporteringen løftet selskapets aksjekurs med over ti prosent. Planen er å kvitte seg med hele posisjonen innen utgangen av året.

«Flex LNG har flere triggere, men det kan ha mer å si for aksjekursen at ratene sesongmessig pleier å toppe i desember,» mener OsloMet.

Funcom-kursen stuper

Av gruppens aksjer gjorde Funcom det verst i forrige uke, med et kursfall på 10,3 prosent. Selskapet lanserte Mutant Year Zero på tirsdag, og det nye spillet har fått gode anmeldelser og kommentarer fra spillere – i tillegg til å ligge stabilt på Steams Topp 10-liste.

«Men børsfallet innebar at timingen var dårlig, så bortsett fra en god start på aksjen tirsdag, har uttellingen vært svak,» skriver OsloMet.

«Mangelen på hype gir imidlertid større muligheter for at et overraskende godt spillsalg senere trekker opp Funcomkursen.»

Se skolegruppenes kommentarer: Nordnetbloggen – Skoleduellen

Saken er skrevet av Thomas Hilmersen i Finansavisen mandag 10. desember, og co-publisert på Nordnetbloggen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer