Gå til hovedinnhold

Skoleduellen – Knust av krakket

Denne saken har blitt skrevet og publisert i Finansavisen 26. november.

Analytikernes favoritter stupte over 8 prosent. Overeksponeringen mot oljeaksjer skaper problemer for deltagerne i Nordnets porteføljekonkurranse. I forrige uke var samtlige i minus.

Deltagerne i Nordnets skoleduell har lagt bak seg enda en skrekkelig uke, med tap på mellom tre og åtte prosent. Alpha Ålesund tok den ukentlige førsteplassen, mens analytikerporteføljen gjorde det klart verst. Investorer som konsekvent kjøpte proffenes fem mest anbefalte aksjer ville siden denne runden startet ha tapt en femdel av sine sparepenger.

Dette er Skoleduellen:

I Skoleduellen utfordrer Nordnet 14 skolegrupper til å gjøre det bedre enn analytikernes anbefalte aksjer. Hver skole får tildelt 100 000 kroner å handle for og vinneren er den som har høyest avkastning ved konkurransens slutt. Konkurransen varer vanligvis fra midten av september til slutten av mai. Følg Skoleduellens utvikling på Shareville.

Følg utviklingen i Skoleduellen her.

Krakk i oljemarkedet

De lite hyggelige avkastningstallene skyldes hovedsakelig krakket i oljemarkedet. Brentprisen er nå ned med nesten en tredel fra toppen tidlig i oktober. «Med en oljeeksponering på rundt 30 prosent korrelerer naturligvis porteføljen vår sterkt med store utslag i oljeprisen,» konstaterer Børsgruppen Aktie BI (Handelshøyskolen BI) på Nordnet-bloggen. «Fallet i oljeprisen har dratt med seg Oslo Børs, som har en svært høy andel av sin omsetning i oljerelaterte aksjer.» BI-studentene mener nedturen skyldes USAs overraskende unntak for sine Iran-sanksjoner, samt lavere forventninger til verdensøkonomiens vekst.

BI satser på oljerekyl

Gruppen synes uansett at forrige ukes stup var overdrevet og tyder på panikk i markedet. Den regner dessuten med at OPEC vil reversere utviklingen ved snart å annonsere betydelige produksjonskutt for 2019.

BI-laget velger følgelig å beholde sin høye oljeeksponering, med aksjer i DNO, Subsea 7 og Seadrill. Studentene liker førstnevntes solide kontantstrømmer, samt at Seadrill har lite gjeld og en dyktig ledelse. Norsk Hydro står imidlertid for den største andelen av BIs portefølje, over en femdel. Laget tror aksjekursen vil stige, så snart produksjonen henter seg inn i Brasil.

Sitter på oljeaksjene

STØH Kapital (NTNU Handelshøyskolen) tenker i de samme banene som BI, med forventninger om snarlige produksjonskutt og en rekyl i oljemarkedet. Gruppen velger derfor å sitte på BW Offshore og Subsea 7, som tapte henholdsvis 23 og 15 prosent i løpet av forrige uke. Av alle studentgruppenes aksjevalg var førstnevnte den som gjorde det aller verst. En annen favoritt, Elkem, fikk et solid kursløft forrige onsdag, etter å ha meldt om en lur måte for å unngå USAs tollbarrierer mot Kina. Kursen endte likevel ned over fem prosent for hele uken.

Tror på Trump-møte

«Globalt er den største hendelsen fremover G20-møtet som skal avholdes i Argentina,» fortsetter STØH Kapital og påpeker at Donald Trump og Xi Jinping ventes å ha handelsrelaterte samtaler. «Vi tror møtet kan bidra positivt til markedet, ettersom handelskrigen begynner å merkes godt i begge landene og både USA og Kina er motivert til å finne en løsning.» For øvrig var det enkelte lyspunkter på Oslo børs i forrige uke. Marine Harvest, Akva Group, Frontline, Golden Ocean, Nordic Nanovector, BW LPG, Infront og Selvaag Bolig leverte positiv avkastning i løpet av perioden.

Se skolegruppenes kommentarer: Nordnetbloggen – Skoleduellen

Saken er skrevet av Thomas Hilmersen i Finansavisen mandag 26. november, og co-publisert på Nordnetbloggen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer