Gå til hovedinnhold

Skattetips #4

Nye tre spørsmål og svar rundt skatt. På tirsdag 19. mars vil du få tilgang til selvangivelsen din elektronisk.

1. Hvordan fungerer gevinstskatten for rentefondene?

– Svar: Avkastningen i rentefond utløser skatt på 28 prosent hvert år. Det er altså ikke utsatt skatt i rentefond inntil man realiserer gevinst, slik det er med aksjefond og kombinasjonsfond. Vanligvis betaler fondet ut skattepliktig inntekt til andelseierne i form av utbytte som reinvesteres i nye andeler. Dette utbyttet blir så gjenstand for beskatning.

2. Kan jeg selge aksjer med tap rett før nyttår og så kjøpe dem tilbake for å få fradrag på skatten?

– Svar: Generelt vedrørende salg og gjenkjøp av aksjer så kreves det at tapet er reellt for at du skal kunne fradragsføre det. Hvis man for eksempel selger aksjer og kort tid etterpå snur seg rundt og kjøper de samme aksjene tilbake, vil skattekontoret kunne komme til å stille spørsmål ved om salget var reelt eller ikke. Skattekontoret mener at du må risikere noe når du selger aksjene, slik at det må være en reell fare for at du må kjøpe tilbake aksjene for en annen pris enn du solgte de for. Men erfaringsmessig skal det mye til før det blir snakk om gjennomskjæring i tilfeller hvor man kjøper og selger aksjer som er registrert på børs, selv om det bare har gått noen dager. Når man kjøper aksjen tilbake noen dager senere, så har man jo rent faktisk vært eksponert for en viss risiko i denne perioden.

3. Hvor finner jeg sluttkursen for OTC-Aksjer?

– Svar: Det finner du på Norges Fondsmeglerforbunds hjemmeside www.nfmf.no.

 

Mvh

Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
22.03.2013 13:27

Selvangivelsen blir mycket bättre om ni rapporterar riktiga siffror till Skatteetaten… för mig rapporterade ni in hela mitt fondvärde som reavinst. Tackar :/

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
22.03.2013 13:52

Hei Urban. Vi kan ikke annet enn å legge oss flate og be om unnskyldning. Dette skal ikke skje og det er alle mann på dekk hos Nordnet nå for å få ut riktig informasjon til de som er berørt og se til at dette ikke skal skje igjen.