Gå til hovedinnhold

Skattetips #3

Tre nye spørsmål rundt skatt!

1. Hva er skjermingsfradrag?

Skjermingsfradrag er et bunnfradrag som deles ut til eiere av aksjer, aksjefond og kombinasjonsfond hvert år. Bunnfradrag kan forklares med at inngangsverdien du kjøpte aksjene eller fondene dine for, blir oppjustert med en liten prosentandel slik at når du en gang skal realisere en gevinst så må du ikke skatte 28% av hele gevinsten, du kan trekke bort en del av gevinsten med det du har spart opp av skjermingsfradrag.  Skjermingsrenten skal sikre finansieringsnøytralitet ved at den avkastningen skattyteren alternativt kunne oppnådd på bankinnskudd unntas fra ekstrabeskatning. Skjermingsrenten tilsvarer omtrent rentenivået på en gjennomsnittlig høyrentekonto i bank etter skatt. Kun den delen av avkastningen som overstiger nivået på skjermingsrenten er skattepliktig. Skjermingsrenten fastsettes hvert år av finansdepartementet.

-Svar: Skjermingsfradrag blir godskrevet deg etter hvert årsskifte og det er etterskuddsvis. Det vil si at du måtte eie en aksje eller et fond over nyttår 2010/2011 for å få skjermingsfradraget for 2010. Når du beholder en aksje eller et fond over flere år så akkumuleres skjermingsfradraget hvert år. De siste fem årenes skjermingsfradrag vises i tabellen under. Dersom du kjøper og selger innenfor et år, så oppnår du altså ikke å få skjermingsfradrag. Derfor er det ofte ikke lurt å selge et fond i desember, men heller vente over nyttår for å få med årets skjermingsfradrag. Du vil ikke få skjermingsfradrag om du selger med tap og du kan ikke overføre skjermingsfradrag fra et fond til et annet.

2. Må jeg ta ut pengene fra Nordnet sin investeringskonto Zero for å få realisert fradrag/gevinst beskatning?

-Svar: Nei, du trenger kun å overføre internt til en annen Nordnet konto. Dette skjer umiddelbart når du overfører internt og du kan dermed overføre tilbake igjen til Investeringskontoen med engang og du har da fått realisert skatten på investeringskonto.

3. Hva er ulempen med Investeringskonto Zero framfor en vanlig aksje og fondskonto? (Hvorfor velge AF- konto)

-Svar: Det viktigste å nevne er at man gir fra seg rett på skjermingsfradrag, ikke mulighet til å handle med kreditt og derivater. Store begrensninger med ETF’er og ikke mulig å handle ETN og ETC

Mvh

Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
08.08.2015 20:14

Hei.

Hva mener du med “store begrensinger med ETF’er”?
Hva er forskjellen mellom AF-konto og Zero når det kommer til ETF’er? Trodde zero sto fritt til å handle alle ETF’er så lenge det ikke var shorting i bildet?

Og dersom det stemmer at man ikke får skjermingsfradrag dersom man handler over en handel per år, så vil vel strengt talt ingen som i det minste er noe aktiv få nytte av dette? Eller gjelder skjermingsfradraget for de aktuelle verdipapirer du besitter over nyttår?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
11.08.2015 12:22

Hei. Det er så vidt meg bekjent ikke noen begrensinger med ETF’er, men man må aktivere “kompliserte verdipapirer” under kontoinnstillinger for å få handlet en del av de som er notert i USA.

Ellers stemmer det at det er en avveining avhengig av hvor aktiv man skal være (eller ønsker å ha muligheten til å være) om man skal ha AF-konto eller Zero-konto. Skal man sitte helt stille er AF-konto mest gunstig, men det skal ikke store krumspring til før Zero lønner seg.

Gjest
Gjest
16.04.2013 00:51

Du skriver over: “skjermingsfradrag for de siste 5 år finnes i tabell under”. Jeg kan imidlertid ikke se hvor jeg skal lete, kan du vennligst sende meg den?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.04.2013 09:48

Hei Nils, Nå ligger tabellen der. Beklager at den var falt ut.