Gå til hovedinnhold

Skatterapportering og selvangivelse

På denne tiden av året er det alltid en del spørsmål om skatt. Mitt arbeid dreier seg mest om forsøke å øke våre kunders skatteevne gjennom å bedre kunnskapen om investeringer, og forhåpentligvis gjennom dette bidra til høyere avkastning. Men tiden for årets rapport er nå her.

Enkelt for de fleste

For de fleste har det nå blitt lett å rapportere skattegrunnlaget, da det i stor grad kommer ferdigutfylt inn i din selvangivelse. Men det fins fortsatt noen som har mer kompliserte spørsmål, og hva gjør du da?

Det er i hovedsak tre typer forhold som har betydning for din skatt.

  1. Hva du eier og hva har du gjort av transaksjoner gjennom året.
  2. Hva slags konto du har hos Nordnet (f.eks. vanlig aksje-/fondskonto, eller Investeringskonto Zero)
  3. Forhold knyttet til deg som skatteyter og eventuelt din øvrige virksomhet (om du har et selskap etc.)

Det er dermed svært mange mulige kombinasjoner av dette som kan gjøre det mer vrient å rapportere skatt, og som i alle fall gjør det umulig for banken og megleren din å gi et krystallklart svar til alle.

Hva Nordnet gjør

Nordnet tilbyr et lavpris, selvbetjent handelssystem med meget stort utvalg av verdipapirer og investeringsmuligheter. Vår rolle både i forhold til skattemyndighetene og for deg som kunde er å gi en god og korrekt oversikt over hva du eier ved årsskiftet, og hvilke transaksjoner du har gjort i vårt handelssystem gjennom året. Dette er det du finner i Årsoppgaven på hver konto du har hos oss, lett tilgjengelig på denne linken.

For informasjon om hva Årsoppgaven inneholder og mange andre skattespørsmål har Nordnet  nå laget en omfattende skatteside. Den finner du her. 

Fortsatt bruk for hjelp?

Skatteetaten er den endelige autoritet på alle skattespørsmål. De har faktisk en veldig positiv holdning til å hjelpe de som trenger noe veiledning, og har blitt mye mer tilgjengelige enn før. Etter skattespørsmål fra en kunde på Twitter dukket eksempelvis denne melidingen fra Skatteeteaten opp i min Twitter-feed:

Det var jo enkelt og greit. Et forbilde for både andre offentlige etater og for den saks skyld private virksomheter. Her er link til Skattenmin på Facebook og Skatteetatens nettsider.

Nordnet har også et samarbeid med Skattebetalerforeningen, som innebærer en rekke fordeler for de med en mer komplisert ligning. Les mer om den, og ta kontakt her.

Lykke til.

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd. For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter@KarlNordnet Bør noen du kjenner også lese dette innlegget? Bruk gjerne linkene under for å dele det videre.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
14.04.2016 10:37

Skatterapportering Norge for svenske aksjer

Mener å ha hørt at vi fra skatteåret 2016 vil få forhåndsutfylt selvangivelse også for svenske aksjer gjennom handel på Nordnet.

Er det noe i dette?