Gå til hovedinnhold

Ser du mulighetene bak horisonten?

Julen er en tid for refleksjon. En av de tingene jeg har tenkt på er om det er noen logikk i bare å kjøpe norske aksjer i stedet for å velge friere fra et bredere spekter internasjonalt.  Hvorfor skulle man foretrekke å begrense sine muligheter? Er det noen grunn til å være en finansiell nasjonalist?

Nei, det er det ikke. Jeg ser ingen fordeler ved å legge unødige begrensinger på sine investeringer. Ville du kanskje utelukket selskaper som ikke var fra Østlandet? Skulle man kun investert i selskaper fra Oppland*?

For ikke så mange år siden ville svaret ha vært annerledes. Da var kostnadene ved å handle over landegrensene for private investorer som regel noe høyere enn for norske aksjer. De fleste hadde heller ikke samme informasjon lett tilgjengelig om utenlandske selskaper, verken med oppdaterte kurser, diagrammer eller fundamentale data (regnskap etc). Regnskapsreglene og reguleringene var også i større grad forskjellige fra land til land.

Nå er dette betydelig endret. De fleste større selskaper rapporterer regnskapene på engelsk, og etter tilnærmet like regnskapsregler (f.eks. US GAAP). All info er lett tilgjengelig på internett. Reguleringene både innenfor og mellom store regioner har blitt harmonisert. Kostnadene ved å handle aksjer over landegrensene har falt kraftig, og omfanget av handel på tvers av markeder har økt tilsvarende sterkt. Fremveksten av computer/algoritmebasert handel har også bidratt til dette. Såkalt arbitrasjehandel sørger for at sammenlignbare aksjer (som f.eks. Norsk Hydro og Alcoa) prises riktig i forhold til hverandre og reagerer logisk/likt på endringer i nyhetsstrømmen. Internasjonale meglerhus har også presset på for denne harmoniseringen, og nettbaserte aktører som oss selv i Nordnet bringer disse fordelene ut til den private investor. Du har mulighetene.

Stadig fler oppdager dette. For aksjefond er det allerede slik at kun 20% av norske fondsspareres innskudd gikk i rent Norske fond i 2013. 67% ble investert i rene internasjonale fond og resten i kombinert norske/internasjonale fond (kilde Verdipapirfondenes Forening). Vi ser også økende interesse for utenlandske aksjer blant privatkunder, og jeg vil spå at vi kommer til å få en kraftig vekst i dette i 2014.

Oslo Børs er et lite aksjemarked. For noen år siden spiste jeg middag sammen med en stor britisk-basert internasjonal kapitalforvalter. Lederen for forvaltningsteamet og forvalter av deres verdensfond var en trivelig Skotte. Han fortalt meg at han personlig fulgte med på 15 aksjemarkeder i Europa… og da var Norge det femtende. Det var en vekker. Mye interessant står på menyen for de som vet å benytte seg av mulighetene.

Mange syns kanskje de kjenner de norske selskapene bedre enn de utenlandske. Jeg er ikke så sikker på det. Snarere tvert om vil jeg tro Apple, Microsoft, Hennes & Mauritz, BMW, Nordea og Nokia føles mer kjent av mange enn en rekke av de større og mindre norsk-noterte aksjene. Etter årtusenskiftet har vi også sett at flere norske selskaper har blitt kjøpt av utenlandske. Hydrolift ble kjøpt av National Oilwell. Tandberg ble kjøpt av Cisco. Tandberg Televisjon ble kjøpt av Ericsson. Algeta er i ferd med å bli kjøpt opp av Bayer. Hvorfor ikke følge disse aksjene videre?

Hva med skattemessige grunner til å holde seg i hjemmemarkedet? De er i grunnen få. Man må betale kildeskatt av mottatt utbytte fra enkelte utenlandske markeder, men dette opplyses om og ordnes som regel automatisk fra kontoholder/megler. Ellers skal de fleste skatteregler være symmetriske for norsk- og utenlandsknoterte verdipapirer. Jeg har ellers lite fokus på skatt, men foretrekker å konsentrere meg om å belyse og tilgjengeliggjøre de interessante investeringsmuligheter som fins.

Hva med valuta? Vel, over tid er det lite å hente på valutaeffekter, og retningen på de er vanskelig å spå. Kostnaden ved å kjøpe valuta er liten, og for enkeltstående aksjekjøp går dette automatisk. Handler du mye i utlandet lønner det seg imidlertid å ha valutakonto for selv å styre vekslingen. Da jeg tradet på profesjonell basis benyttet jeg meg av dette, og det fungerte bra.

Det er virkelig mye spennende å handle der ute, både i enkeltaksjer og i børsnoterte fond (som nevnt i Den Store ETF-Guiden). 2014 blir et år med store muligheter – grip de, og lykke til.

God Nyttår, hilsen Karl Oscar Strøm.

 

* Det eneste børsnoterte selskapet fra Oppland er Totens Sparebank. Den har vært en god investering i 2013, men allikevel er det kjekt å kunne ha også andre selskaper i porteføljen. 🙂

__________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For å få med deg alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
7 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
03.01.2014 14:17

Har dere i Nordnet planer om å åpne for handel på andre børser enn de dere har idag ?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
03.01.2014 14:27

Takk for spørsmål. Hvilke markeder tenker du på? Vi er alltid åpne for innspill, men for øyeblikket er det liten etterspørsel etter handel på andre markedsplasser enn det vi allerede tilbyr. Det er derfor ingen konkrete planer så vidt jeg kjenner til om å tilby dette.

Dersom det er helt spesielle aksjer du ønsker å kjøpe på øvrige markeder er dette ofte tilgjengelig via telefonhandel med vårt meglerbord. Ring eller send mail til megler/kundeservice.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
03.01.2014 22:43

Jeg er mest interresert i andre land i Europa, som f.eks Spania og Frankrike.

Men dersom jeg kan handle enkeltaksjer der vha meglerbordet, er det godt nok for meg 🙂

Takk for raskt svar!

Gjest
Gjest
31.12.2013 15:34

Så du tror de godkjenner min selvangivelse med de dataene jeg har fra dere på exelark med tall i hytt og pine? Dere skulle vært stoppet for flere år siden, men hvor mange kunder skal dere lure opp i denne selvangivelse suppa før dere er stoppet? Jeg er heldigvis ferdig etter april 2014 med Nordnet.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
23.05.2014 16:27

d8nsker deg en knallfin helg og he5per dere fe5r en kenalhllg Tuusen takk Leste denne pe5 mobil tidligere i helgen, men fikk ikke svart Ne5 er helgen dessverre over for denne gangen, men vi har hatt det knallfint vi

Gjest
Gjest
30.12.2013 17:43

Hva med RF-1059 og Nordnet? For utenlandske aksjer er Nordnets tilbud ikke eksisternde for sine kunder, beklager men dette er realiteten!

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
30.12.2013 19:41

Myndighetene skal få, og får korrekt informasjon. Mulighetene i markedet har dog for lengst løpt ifra standardiserte skjemaer som rf-1059 om man er litt aktiv. Som oftest er ligningskontoret fornøyd med porteføljeoversikt og gevinst/tapsberegning, og om man gir de alle data på en oversiktelig måte.

For noen år siden forsøkte jeg selv å finne korrekt skjema for å føre shortposisjoner i utenlandske index-futures. Det eksisterer ikke… En kort oppsummering sammen med oversikt fra Nordnet var OK.

Spør gjerne Kundeservice om du vil vite mer om dette temaet.