Gå til hovedinnhold

Sentiment som hint i markedet

Flere hint i finansmarkedet

Gir markedet hint?

Det var nettopp det innlegget mitt publisert mandag skulle belyse. Man kan vel trygt si at markedet gir hint, det kan komme i mange ulike former enten indirekte eller direkte. I 2007 da det kinesiske aksjemarkedet toppet ut etter en spektakulær oppgang var det visst vanskelig å få tak i arbeidskraft i blant annet hotell og restaurant bransjen. Lignende tendenser var det i Taiwan da det markedet toppet for omlag 30 år siden, folk gikk bananas for å handle aksjer, mange skulket unna jobb. Hvem skal kjøpe om alle allerede har kjøpt? Historien gjentar seg igjen og igjen fordi folks psykologi ikke har endret seg stort gjennom historien. Har du sett så smått tegn til lignende tendenser den senere tid i investeringsobjekter som fortsatt ikke er lett tilgjengelig på ordinære børser? Uten at jeg skal navngi instrumentet jeg konkret tenkte på tilfelle noen skulle føle seg dypt krenket (det er uenigheter om pris som skaper et marked), så er det sjeldent dumt å kunne litt historie. Ofte er imidlertid historien ikke så ukjent, derimot vil man helst overse signalene. Kan det være fordi majoriteten av de involvert i markedet faktisk er menn og som damene ofte sier, “dere menn venter alt for lenge med å gå til legen”. Liten digresjon der, men om signalene er åpenbare så er det kanskje dumt å late som ikke noe? Forøvrig mente jeg selvsagt alle andre enn deg og meg, vi to gjør ikke slikt…. Så det å lære seg både litt historie og hvordan å tolke parallellene kan være både gunstig og nokså ukomplisert. Uavhengig av om man driver med trading eller investering, det gjelder å være informert.

Sentimentindikatorer

Investor’s Intelligence har en veldig kjent måling med ukentlige spørringer av et fast utvalg mennesker, andre eksempler kan være målinger av fondsforvalteres kontantandel, BoAML Fund Managers Survey, US total market cap vs BNP eller NYSE margin debt. Sistnevnte må sies at den ikke er optimal da den ikke er inflasjonsjustert. Kan legge til at BoAML rapporten viser rekord høy risiko vilje blant fondsforvaltere, både høyere enn 2000 og 2007, det er et tydelig sentiment! COT rapporter på futures kan også være nyttige hint, særlig for de som er opptatt av signaler i oljeprisen. Ingen av disse indikatorene kan sies å være presis på dagen når det gjelder vendepunkter, verdifulle hint kan de jo likevel kunne betraktes som. Finansmedier kan også være en nyttig sentimentsindikator, prøv det ut selv og vær litt kritisk til hva du leser.

Var det nyttig? Enkle triks for å forstå et komplekst marked bedre. Det var litt av ambisjonen med å blogge, i alle fall for meg.

  • Synes du det kan være spennende å lære raskere og mer om markedet?
  • Utvikle deg selv som deltager på børsene?
  • Møte andre likesinnede?

Jeg arrangerer heldagskurs om trading, metode, teknisk analyse, historisk overblikk m.m, nyttige verktøy for nettopp de som vil lære mer om markedet og seg selv samtidig som man korter ned læretiden og unngår høye “opplæringskostnader” (tap).

Oslo lørdag 13 januar -ny dato

Kristiansand lørdag 6 januar

Har du sett mine andre innlegg siste tiden?

En oversikt finner du her

Lykke til med markedet!

Hilsen

Alex

Til sist en «disclaimer»: Ingen av mine innlegg må tolkes som en anbefaling for å verken kjøpe eller selge noe i finansmarkedet. Du som leser anbefales fullt og helt å eie beslutningsprosessen ved å komme til egne beslutninger og må ta ansvar for egne investeringer. Således bør heller ikke noen av mine innlegg betraktes som noe annet enn nettopp ytringer, ikke anbefalinger verken indirekte eller direkte.

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer