Salmar opp 10 prosent etter sterke kvartalstall og prognoser

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

15-Nov-2017

  • Oslo ned 0,3%
  • Brent ned til $61,6/fat
  • Salmar +10% etter Q3-tall
  • Svakt i oljerelatert
  • Next Biometrics taper igjen

OSLO, 15 nov (Reuters) – Oslo Børs følger europeiske markeder ned onsdag tynget av bred nedgang i oljerelaterte aksjer, mens laksesektoren trekker opp etter solide kvartalstall fra Salmar.

Internasjonale markeder har det siste døgnet blitt tynget av fall i råvareprisene kombinert med økt bekymring for at den amerikanske sentralbanken (FED) skal justere opp rentene fortere enn tidligere ventet.

Her hjemme er hovedindeksen ned 0,9 prosent til 794,9 poeng mens nordsjøoljen til samme tid faller 60 cent fra start til 61,6 dollar fatet, en snau dollar lavere enn ved stengetid i Oslo tirsdag.

Oljerelaterte aksjer faller bredt på Oslo Børs med Statoil STL.OL, Aker BP AKERBP.OL, Aker Solutions AKSOL.OL og DNO DNO.OL alle ned fra 0,9 til 3,1 prosent.

Vesentlig bedre ser det imidlertid ut i laksesektoren hvor samtlige aksjer stiger etter at Salmar SALM.OL gjorde forventningene til skamme i sin rapport for tredje kvartal.

Analytikere peker på en solid operasjonell EBIT som kom inn på 801 millioner kroner, vel 18 prosent høyere enn konsensus.

“Differansen skyldes hovedsakelig bedre oppnådd pris, men delvis også lavere kostnader enn ventet”, konstaterer Nordea i en oppdatering.

I tillegg hever Salmar sin volumguiding for både 2017 og 2018 med henholdsvis 2 og 1 prosent til 134.000 tonn i 2017 og 143.000 tonn i 2018.

Biologien er bedre sier Salmar-sjef Trond Williksen, som igjen hever både volum og kutter kostnader per kilo.

Utviklingsprosjektet Ocean Farm er også på skinner og av guidingen på 143.000 tonn i 2018, står Ocean Farm for 4.000 tonn.

“Basert på høyere enn ventet EBIT og høyere volumguiding, regner vi med å justere opp våre estimater for 2017 og 2018. Vi venter positiv reaksjon i aksjen i dag”, skriver Nordea.

Også Sparebank 1 Markets konstaterer at estimatene nå skal opp.

“Vi blir nødt til å løfte våre estimater etter denne rapporten. Kostnadene er ned og volumene er opp. Vi venter en positiv respons i aksjekursen i dag”, skriver meglerhuset i en oppdatering før børsåpning.

Salmar bykser hele 10 prosent til 264 kroner aksjen, mens Grieg SeafoodGSFO.OL, BakkafrostBAKKA.OL, Marine HarvestMHG.OL og LerøyLSG.OL også er i pluss.

NY NEDTUR I NEXT

Taper for dagen er Next Biometrics med 8,0 prosent til 41,7 kroner etter minus 10 prosent tirsdag.

Her varslet selskapet på kvartalspresentasjonen tirsdag at det trolig trenger ytterligere påfyll av penger i løpet av de neste 12 månedene.

Samtidig fortsetter rettssaken mot Hexagon ABs konsernsjef Ola Rolllen i Oslo Tingrett.

Rollen er siktet for innsidehandel for kjøp av aksjer i Next Biometrics 6. og 7. oktober 2015 via hans deleide selskap Greenbridge. Kjøpene ble gjort i forkant av en emisjon på 120 millioner kroner i Next Biometrics 9. oktober 2015, rettet mot Greenbridge.

Rollen benekter straffeskyld.

Onsdag vitnet Next Biometrics’ innleide IR-konsulent Odd Harald Hauge og på spørsmål om kursoppgangen på 85 prosent i kjølvannet av emisjonen 9. oktober, svarte han at “vi skjønte ikke en puck”.

Men da aksjonærlisten viste 4.000 nye svenske småinvestorer, som ville følge Rollen, gikk det opp et lys.

De siste dagenes kursnedgang relaterte Hauge forøvrig til emisjonsfrykt.

(Reporting by Joachim Dagenborg, Ole Petter Skonnordm editing by Terje Solsvik)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer