Gå til hovedinnhold

Rolig i Asia i natt. ECB og Federal Reserve i fokus

Investorene i Asia holdt seg rolige i natt, dermed er lite drahjelp å få fra den regionen i dag. Den generelle stemningen er imidlertid god, til tross for store usikkerhetsmomenter

Denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllendedisclaimer.

Morgenrapport – tirsdag 28 mai.

 • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,2%, eller innenfor intervallet [-0,2, 0,6]%.

Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 06.47 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er opp 0,2 % siden Oslo Børs stengte mandag, oljeprisen som er opp 0,3 % i samme periode og USDNOK som er ned -0,3 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.

Roger Berntsen har ingen eierinteresser i selskaper nevnt i denne rapporten.

Wall Street

De amerikanske børsene var stengt mandag på grunn av Memorial Day, men futures-markedet indikerer at S&P 500 vil åpne opp i dag. Det samme gjelder for Nasdaq-indeksen og Dow Jones Industrial Average.

Futures som indikatorer

S&P 500-futuren anses som en indikator på markedsstemningen. Siden den handles nesten døgnet rundt, gir den innsikt i hvordan markedet kan åpne når børsene i USA starter handelsdagen. Bevegelser i futures-prisene kan også påvirkes av makroøkonomiske nyheter, selskapsresultater og globale hendelser.

Korrelasjon med globale markeder

Korrelasjonen mellom S&P 500-futures og andre globale børsindekser varierer. Det er en høy positiv korrelasjon med utviklede markeder som FTSE 100, DAX og Nikkei 225, på grunn av økonomisk integrasjon og felles påvirkning fra globale økonomiske nyheter og sentralbankenes politikk.

Hva er korrelasjon?

Korrelasjon måler styrken og retningen av en lineær sammenheng mellom to variabler. I finansmarkedene kan korrelasjon indikere hvordan forskjellige aktiva beveger seg i forhold til hverandre. Korrelasjonskoeffisienten varierer fra -1 til 1:

 • 1 indikerer en perfekt positiv korrelasjon (de beveger seg alltid i samme retning).
 • -1 indikerer en perfekt negativ korrelasjon (de beveger seg alltid i motsatt retning).
 • 0 indikerer ingen korrelasjon (bevegelsene er ikke relatert).

Asia

 • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er uendret i snitt tirsdag morgen.

Investorene i Asia var relativt rolige tirsdag, så det er lite drahjelp å få fra den regionen i dag. Den generelle stemningen er imidlertid god, til tross for mange store usikkerhetsmomenter, som geopolitiske spenninger.

Hva er geopolitiske spenninger?

Geopolitiske spenninger refererer til konflikter eller friksjoner mellom land eller regioner, ofte på grunn av politiske, økonomiske eller militære årsaker. Dette kan inkludere:

 • Krig og militære konflikter: Invasjoner, borgerkriger eller andre former for militær aggresjon.
 • Diplomatiske konflikter: Sanksjoner, handelskriger eller diplomatiske brudd.
 • Politisk ustabilitet: Revolusjoner, kupp eller ustabile regjeringer.

Renter, valuta og råvarer

 • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 83,01 dollar per fat.
 • 1 USD koster i skrivende stund: 10,47 NOK; 10,58 SEK; 6,86 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster: 11,4 NOK; 11,51 SEK og 7,46 DKK.
 • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,94 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,47).
 • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,32 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Juni måned nærmer seg, og dermed også 1. halvårs siste rentemøter i ECB og Federal Reserve. Mange tror at Den europeiske sentralbanken vil kutte renten før den amerikanske sentralbanken. ECBs rentebeslutning kommer 6. juni, mens Fed-møtet finner sted 12. juni. Sentralbankenes beslutninger gir innsikt i deres syn på inflasjon og økonomisk vekst. Høyere renter brukes ofte for å bekjempe inflasjon, mens lavere renter kan indikere bekymring for svak økonomisk vekst.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Per Erik Løff
Per Erik Løff
28.05.2024 08:39

Veldig fornøyd med avsnittet om 1 til -1 i korrelasjon. Veldig nyttig ift at noe tall ble nevnt i det hele tatt. En definisjon av ordet ville hatt mer for seg.

Generelt spørsmål (ikke retter mot Roger her) er når du begynner å uttale deg ift “forventninger” blir ingen rangert ift hvor ofte de har rett eller ikke (ikke hva OSX åpner på om en time, men lenger tidshorisont).

Har noen pundits bedre treffsikkerhet en kron/mynt?