Revolusjonen i Silicon Valley!

Det er ikke bare oljesektoren i Brasil og Nordsjøen som opplever en rivende utvikling, men teknologistartups i USA får en svært høy prising av investorene og overtagende selskaper om dagen. Bakgrunnen er at forbruksmønsteret dramatisk endrer seg til fordel av streamingtjenester og sosiale medier. 2.4 millioner nordmenn er på Facebook, mens andelen unge under 29 år som ser NRK hver dag er under 30%. De bruker tiden på sosiale medier, og det burde derfor ikke herske noen tvil for investorene hvor fremtiden ligger.

I 2011 ble LinkedIN (Verdens største CV database, jobbverktøy), Zynga (Sosiale spill på Facebook) og Groupon (Kjøpe varer med kvantumsrabatt) notert på Nasdaq børsen med samlet marketcap på over 30 mrd. USD. Det er 35% av verdien av Statoil, for selskaper med forretningsmodeller som ikke fantes for 5 år siden. Verden vil opp og frem.

Nylig betalte Facebook 1 mrd. USD for Instagram, som er en fototjeneste der brukerne tar bilder som de deler med sine følgere. Ingen unik teknologi for de som er brukere av sosiale medier fra før, men på 18 måneder hadde de 27 millioner registrerte brukere. Uken før oppkjøpet hentet de inn 50 mill USD. På prising 500 mill USD. Investorene som tegnet seg i emisjonen doblet pengene på 6 dager da Facebook kom på banen.

For en måned siden gikk det rykter om at CNN skulle kjøpe Mashable.com for 200 mill USD. Selskapet er 7 år gammelt, men ble startet av den gang 19 årige Pete Cashmore. De har 40 millioner unike hits i måneden, og skriver om nye og sosiale medier med ekstra fokus på mobile tjenester.

Svenske Spotify har klart kunststykket å erobre verden med sin streamingtjeneste for musikk. Integreringen med Facebook er det siste krumspringet som gjør at selskapet leverer til et globalt publikum. Her kommer en bråte svenske venturefond og gründerne til å håve inn penger snart. Følg med på di.se, ettersom norske finansmedier skriver urovekkende lite om teknologirevolusjonen.

Det er populært med oppstartsbedrifter i Norge også, men de store internasjonale suksesshistoriene er få. Det hjelper ikke å slå seg på brystet med at Tandberg en gang i tiden var notert på Oslo Børs. Fribi og Easybring er to selskaper som har et internasjonalt format, så får tiden vise om gjennombruddet kommer. Selv om markedet er globalt, er det en fordel å blir nr 1 i hjemmemarkedet først, da blir man i verste fall kjøpt opp hvis det kommer bulldosere fra utlandet med samme idé.

Fribi gjør det mulig å gi bort, bytte og motta varer av alle slag. Skiutstyr på loftet du synes det er flaut å legge ut for 150 kr på finn.no? Da gir du det bort på Fribi i stedet. Tjenesten er også bygget opp slik at du ser nabolaget ditt først, og har dermed primært fokus på nærmiljøet.

Easybring ønsker å få folk til å transportere varer gratis eller mot en liten betaling. Hvis du glemte igjen mobiltelefonen på afterskien på dr Holms, og du har kommet deg trygt til Oslo, eventuelt også blitt edru, kan denne mobiltelefonen bli transportert av noen som allikevel skal kjøre fra Geilo til Oslo en kort periode etter deg. Kanskje mot en god flaske vin. Fin tanke, men tjenesten kun mot penger.

Avslutningsvis lurer dere sikker på hvordan dette innlegget kan omsettes til kroner og ører, og det må være at det er viktig å følge med på økosystemet rundt verdens største børsnotering som kommer i mai. Nemlig Facebook. Aksjen kommer til å være en “proxy” for alt som skjer innen sosiale medier og samarbeidsteknologi. De fyller opp krigskassen og har kontantstrøm nok til å være aggresive mot konkurrenter og startups med gode ideer. Hovedkonkurrenten er GOOGLE, og det blir derfor interessant med selskaper som har strategisk riktig teknologi og patenter når disse to skal dele tiden vår mellom seg.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer