Gå til hovedinnhold

Resultatsesong og oljepris

Resultatsesongen har braket i gang og børskjemper som Yara, DNB og Equinor har sluppet sine tall. Det har også vært mye oppmerksomhet rundt oljeprisen etter at den har steget nær ti prosent de siste to ukene. Det har bidratt til å sende hovedindeksen tilbake til nivåer rundt 1000.

Resultatsesongen

Det har vært et år der koronapandemien har hatt stor påvirkning i inntjeningen på Oslo Børs. Både energi og sjømat trekker i feil retning i forhold til veksten år over år. Årsaken er lav laksepris og oljepris. Innenfor sjømat har koronapandemien ført til stengte restauranter som igjen resulterer i lavere etterspørsel. I fjerde kvartal lå oljeprisen på mellom 40 og 50 dollar per fat, mot over 60 dollar på samme tid året før.

Yara har derimot forbedret nettoresultatet til tross for høyere gasspriser, selskapet foreslår nå et utbytte på 20 kroner per aksje. Lavere renter og dårligere inntjening på utlånene bidro til at DNB leverte et svakere fjerdekvartal sammenlignet med fjoråret. DNB ønsker nå å utbetale utbytte på 8,40 kr etter at det ble droppet i fjor, det tilsvarer fem prosent av dagens kurs.

Olje

Oljeprisen har steget nær ti prosent og er i skrivende stund på det høyeste nivået på mer enn ett år. Det kan virke litt spesielt med tanke på at oljeetterspørselen fremdeles er flere millioner fat lavere per dag enn det som har vært normalt. Opec-landene har kuttet hardt i produksjonen siden mai i fjor, det har ført til at oljelagrene har begynt å normalisere seg, og det er det som typisk styrer oljeprisen. En uvanlig kald januar og februar på den nordlige halvkule har også ført til midlertidig økt etterspørsel.

Det er god grunn til å tro på høyere oljepris fremover også. Opec sendte nylig signaler om at karteller vil fortsette med produksjonskutt, og i januar kuttet kartellet mer enn det som var lovet. Det vil føre til at lagrene vil fortsette å falle. I tillegg har vi nå begynt med vaksinering noe som trolig vil føre til en gradvis åpning av samfunnet og en økt oljeetterspørsel.

Porteføljen

Porteføljen har de siste tre månedene steget nær 18 prosent, i takt med OSEBX. De viktigste bidragsyterne har vært Multiconsult, Nekkar, Zalaris og Aqualisbraemar LOC som alle har steget over 40% siden starten av konkurransen. Etter å ha lagt bak seg en så stor oppgang på relativ kort tid kan det være lett å få høydeskrekk. Likevel ser vi videre vekstpotensial i disse selskapene og velger å beholde dem i porteføljen enn så lenge.

Yara er et av selskapene vi har i porteføljen. De er posisjonert som en av de største globale nitrogenprodusentene. Yara produserer fullgjødsel (npk) og foredlet nitrogengjødsel (nitrater). Inntjeningen er grovt sett et resultat av nitrogenprisene og gass prisene. Gassprisen er cashcosten ved nitrogenproduksjon. Når det gjelder gass ligger Yaras produksjon i hovedsak der tilgang på gass er god og billig, og de vil derfor trolig ha et kostnadsnivå godt under svingprodusentene i fremtiden. Alt i alt er Yara et solid selskap med god inntjening og attraktiv aksjonærpolitikk. Selskapet er eksponert mot megatrender som for eksempel økt matetterspørsel og større fokus på miljøet. Megatrendene gjør denne aksjen attraktiv også på lang sikt.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer