Resultat eller prosess?

Hei igjen og stor takk til alle som besvarte mitt korte spørreskjema sist uke, det skapte dermed et fundament for noen innlegg fremover.

Resultatorientert eller prosessorientert? 36% svarte resultatorientert mot 63% prosessorientert, det var interessant!

Spørsmålet over tenkte jeg var svært interessant og derfor så jeg frem til å skrive ned noe rundt det. Husker enda jeg hadde et kurs for over 10 år siden der jeg fremhevet viktigheten av å ha hårete mål. Da presenterte jeg et bilde av en ny motorsykkel hvis jeg nådde målet på 45% avkastning, det ble ingen motorsykkel det året… Mange år senere og en del erfaringer rikere kan jeg trygt si at markedet kan man ikke rå over, avkastningen vil i perioder være utenfor din kontroll, Det du kan ha kontroll over er jo deg selv, styringen av dine eksisterende posisjoner og seleksjonen i nye. Så poenget mitt med å stille et spørsmål på hvorvidt du er resultatorientert eller prosessorientert er at et resultatfokus i seg selv er verdiløst. Å være resultatorientert sier ingen ting om hvordan du skal nå målet ditt, skal du være langsiktig, middels eller langsiktig? Hva er årsaken til at du faktisk setter kapital i spill? Er du tro mot metoden din? Er metoden optimal, altså virker den og er du bevisst rundt den og dens dynamikk i skiftende markeder? Handler du ofte på impuls eller er du særdeles nøye på utvelgelse og oppfølging, kanskje svak på risk kontroll? Høye resultatmål er jo flotte de, ingenting kommer av seg selv så det er utmerket å være fremover lent. Har du motivasjonen og tid til å være fremover lent da? Også å opprettholde motivasjon kan være et prosessmål, henter man energi utenfor arenaen vil nok også evnen til å bearbeide perioder med motgang bedre og i det hele tatt utføre arbeidet bedre.

Er man emosjonelt tilknyttet pengene kan det skape en del hindringer i villigheten av og både risikere en tilstrekkelig sum kapital, men også å la investeringen bevege seg naturlig. Er man engstelig når ting går litt i mot så kan det virke ufordelaktig, prosesser som er med på å fremheve de gode egenskapene vil da nettopp være med på å luke vekk ønskede reaksjoner og optimalisere arbeidet.

Konklusjonen er at man vil nok i mange arenaer ha bedre utførelse om fokuset i større grad er på å optimalisere prosessen for å fremheve det som virker fremfor å se på et isolert resultatmål.  Prosessorientering vil også være med på å øke bevisstgjøringen rundt eget arbeid og fremme læring både mot arbeidet og markedet med tanke på hva som fungerer nå av strategier. Markedet er tross alt dynamiske, det er fordelaktig å tilpasse seg. Et hårete mål i seg selv kan være en flott gulrot uten at det egentlig hjelper stort for mange, kombinerer man resultat mål ved å være mer bevisst rundt selve arbeidet og kvaliteten vil nok også resultatene i større grad komme av seg selv.

Hva er worst case i aksjemarkedet neste 12 mnd?

Litt på siden, det spørsmålet stilte jeg som siste spørsmål i spørreskjemaet. Riktignok kan man si at antall respondenter ikke gjør utfallet statistisk relevant, men over 60% av de som svarte trodde 25-30% nedside var verste scenario i aksjemarkedet. Dette er KJEMPE bullish!! Fra spøk til alvor, man kan tolke dette som positivt da majoriteten tror nedsiden er betydelig i markedet, markedet topper tross alt ikke før alle har lastet båten full med egne og lånte penger. Så i et overordnet bilde skulle dette være bullish for aksjemarkedet, imidlertid var antall svar ikke statistisk relevant, men det er gøy å leke med tall.

Det var det jeg rakk for denne gang, kommer tilbake ved en senere anledning med mer om resultatene fra spørreskjemaet.

Frist for påmelding til kurset i Kristiansand lørdag 6 januar er førstkommende søndag 17 desember, skriver du KRISTIANSAND 2018 i påmeldingen gir jeg 500,- i avslag!

Kursoversikten finner du under:

https://www.tradingimproved.com/courses

Har du sett mine andre innlegg siste tiden?

En oversikt finner du her

Lykke til med markedet!

Hilsen

Alex

Til sist en «disclaimer»: Ingen av mine innlegg må tolkes som en anbefaling for å verken kjøpe eller selge noe i finansmarkedet. Du som leser anbefales fullt og helt å eie beslutningsprosessen ved å komme til egne beslutninger og må ta ansvar for egne investeringer. Således bør heller ikke noen av mine innlegg betraktes som noe annet enn nettopp ytringer, ikke anbefalinger verken indirekte eller direkte. Håper det var til hjelp, det er mange momenter å avdekke innen trading.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer