Nordnet Market Insider – Lange renter

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

10-årsrenten i USA har eksplodert fra 1.45 til 2.22 %

Renter

Lange renter

På noen få handledager har de lange rentene, spesielt i USA, steget kraftig. Men i Tyskland er også 10 års-renten på årshøy på 0,1314 %. Bakgrunnen er et massivt salg i obligasjonsmarkedet. Markedet har helt klart tatt Trump på alvor, og sender de lange rentene opp grunnet troen på Trump sine ambisjoner om å doble BNP-veksten i USA. Det vil selvsagt føre til inflasjon, lavere arbeidsledighet og økt betalingsevne for amerikanerne. Men dette vil føre til at renten vil stige fortere enn man hadde «håpet» på. Kina leverte svake makrotall forleden dag, men enda steg de lange rentene, så kreftene her er store.

Det store spørsmålet er hva aksjemarkedet vil fokusere på fremover. At rentene steg nå, kom som kjerringa på julekvelden. Ingen har trodd på høyere renter i nær fremtid. I USA diskuteres det en liten renteøkning i desember, men mer symbolsk enn noe, retningsendring. FED er livredde for å kvele økonomien med høyere renter. Den ene leiren vil argumentere for at høyere vekst, og dermed høyere renter, er signaler om at økonomien går bedre, og at børsene dermed vil stige videre. At høyere vekst vil snu den negative trenden i inntjeningen i USA, og at veksten vil skape nye høyder på børsene.

Utsikten for lave renter

Jeg, derimot, frykter at kapitalflyten vil snu. Grunnet lave renter og ikke minst utsiktene for lave renter, har det kommet enormt med kapital inn i aksjemarkedet som i normale tider ikke ville eller burde være i aksjemarkedet. I mange tilfeller er de nesten tvunget til å ta høyere risiko enn ønsket, nettopp grunnet lav avkastning i bank. Mange privatpersoner har også satt penger i aksjer, nettopp grunnet at alternativene ikke er tilstede. Men dersom rentene nå begynner å stige, vil flere og flere vurdere en tryggere havn, nemlig bank eller pengemarkedsfond. Jeg frykter at dette kan føre til at massivt med kapital skal ut av markedet, og dermed kvele potensielle videre børsoppgang. Corporate USA har nå opplevd 8 kvartaler på rad med negativ vekst på EPS, men tiltross for dette er børsene «all time high».

Igjen har et nytt element som jeg ikke så for meg dukket opp. Jeg tror fortsatt på at markedet går i all time high innen nyttår, og håper vi får litt hjelp av Opec. Men jeg er bekymret for at om de lange rentene fortsetter vil børsene begynne å falle neste år.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer