Privatinvestorene kan ha blitt lurt!

Henry Blodget, som var tidligere stjerneanalytiker på Wall Street under dot com rallyet på 90 tallet og nå gründer av Business Insider, har skrevet et veldig lærerik og utfordrende artikkel om hva som gikk galt med Facebooknoteringen og hvorfor det kan bli rettslig oppgjør i etterkant. Ettersom hovedpoengene er viktige, men språket og lengden ikke nødvendigvis er lesevennlig, har jeg laget et lite sammendrag:

Artikkelforfatter mener Facebook endret “guidingen” for innværende år ovenfor hovedtilretteleggerne (Morgan Stanley, Goldman og JP Morgan), som igjen gav denne informasjonen til sine største og beste kunder. Resultatet var at etterspørselen etter aksjer fra store institusjoner falt, mens det enorme PR apparatet sørget for at småinvestorer gikk mann av huse for å tegne aksjer. De økte volumet i dealen og således fikk innsiderne, inkludert Goldman Sachs (selvfølgelig) som hadde mange aksjer fra før, solgt mer enn først anvist. Hvordan gikk dette til?

Når man gjennomfører store børsnoteringer på selskaper som ikke har kommunisert med finansmarkedet tidligere, er det vanlig at analysearbeidet begynner før noteringsdag og i samarbeid med CFO og lignende i selskapet som skal noteres. Det er i alles interesse at de første analysene er på ballen, og ettersom de ikke har noe grunnlag å jobbe ut i fra, er det viktig å få god input fra analyseobjektet. Det foreløbige analyseproduktet blir kommunisert muntlig til store fond og institusjoner for å gi de en pekepinne på hvordan det ligger an. Merk at det enda ikke har kommet ut en skriftlig offisiell analyse for almennheten på dette tidspunktet.

9 Mai (åtte dager før notering) ringer finansdirektøren i Facebook til de tre hovedtilretteleggerne og sier at de må justere ned tallene sine. Andre kvartal går dårligere enn ventet på grunn av økt bruk av mobil løsning, der de ikke tjener nok penger enda. Det er vel unødvendig å si at meglerne sporenstreks snudde seg rundt og fortalte sine kunder om den nye situasjonen.

Resultatet ble at større ordre ble redusert, og prisen senket der det lot seg gjøre. Enda har ikke offentligheten fått vite om hverken analysetallene eller nedjusteringen. I media var kun entusiasme ovenfor den største børsnotering i historien.

Sluttresultatet ble at privatkunder og småinvestorer bød aksjer på et snitt rundt 40 USD, mens de største institusjonene lå på 32 USD. Når dealen da ble satt på 38 USD, betyr det at mesteparten gikk til privatkundesegmentet, altså de som IKKE satt på informasjonen om at andre kvartal ble svakere enn først antatt.

Dette er dårlig nytt for de som fikk aksjer på 38 kr i nedsalget, og det betyr selvfølgelig flere søksmål. Morgan Stanley og Nasdaq blir nå saksøkt for flere forhold relatert til denne børsintroduksjonen.

Det positive er at aksjen nå er på 31 USD, som er rett ved nivået der institusjonell interesse var sterk…

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer