“Price is what you pay. Value is what you get” Warren Buffett

Min investeringsstrategi

Når jeg foretar investeringer gjør jeg det utelukkende basert på fundamental analyse. Strategien går ut på å finne selskaper som handles lavere i markedet enn til sin «intrinsic value».

Warren Bufett definerer «intrinsic value» på følgende måte:«the discounted value of the cash that can be taken out of a business during its remaining life».

Dersom man baserer sin strategi på overnevnte grunnlag vil jeg hevde at det krever en viss grad av tålmodighet. Til tider vil jeg faktisk sammenligne en slik investeringsstrategi med å se på gresset gro. Ingenting kan imidlertid måle seg med følelsen man sitter igjen med når en katalysator, som endrer markedets persepsjon av hva som er «riktig pris», inntreffer.

Et eksempel på dette er selskapet Wentworth Resources (notert på Oslo børs). Flere analytikere og ikke minst en stor del av brukermassen på aksjeforumet xtrainvestor.com har over en lengre periode ment at selskapet har vært særdeles undervurdert. I mangel på katalysatorer har imidlertid aksjekursen falt jevnt og trutt, og likviditeten har vært totalt fraværende. Dette var trenden helt til investeringsdirektøren i Dovre forvaltning, Stig Myrseth tok selskapet inn i sin portefølje i Finansavisen med tittelen «Dette vil gjøre aksjen til en av verdens billigste». Dette ble på mange måter en katalysator for aksjekursen, og selskapet har «outpeformet» Oslo børs med mangfoldige prosent siden nyttår.

Mine tanker om hva som skal til for at en aksje på Oslo børs er en attraktiv investering.

I utgangspunktet er jeg interessert i aksjer som er upopulære. Dette vil si at mange av selskapene på Oslo Børs er uaktuelle som følge av at selskapet blir fulgt tett av diverse meglerhus. Jo mer informasjon markedet har om selskapet, jo større sannsynlighet er det for at selskapet er «korrekt» priset.

Et annet viktig punkt er at ledelsen framstår som troverdige, samt har god «track record». De må også være villig til å ha en åpen dialog med de mindre aksjonærene. Min opplevelse er at de mindre selskapene er langt flinkere på dette området enn de store.

Når det kommer til selve verdsettelsen bruker jeg hovedsakelig to metoder:

– Multipler (EV/EBIT,EV/EBITDA, EV/NOPLAT, P/E og P/B)

– Nåverdien av fremtidige kontantstrømmer (DCF)

Begge disse metodene har sine svakheter og styrker og dette er noe jeg ønsker å belyse i fremtiden.

Et annet viktig aspekt er grad av forståelse for virksomheten. Som følge av at jeg ikke har nok kunnskap til å forstå hvem av aktørene som kommer til å sitte igjen som vinnerne i solenergimarkedet, vil jeg f.eks. holde meg unna en investering i REC.Jeg vil også legge til at soliditet, likviditet og investeringsbehov er viktige momenter som bør tas i betraktning før man velger å gjøre en investering. Selskaper som framstår binære er også noe jeg holder meg vekke fra.

Avslutningsvis vil jeg også påpeke viktigheten av at selskapet du investerer i har solid newsflow/katalysatorer. Det hjelper lite at selskapet forblir «underpriset» til evig tid.

I fremtiden kommer jeg til å skrive om selskaper som jeg finner interessante på Oslo børs, så håper jeg det vil være av interesse.

NB : Gjør oppmerksom på at jeg selv eier aksjer i WRL.

Mvh.

Arne A. Kvale

Photo credit: ecstaticist / Foter.com / CC BY-NC-SA

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer