Porteføljerapport uke 21 – fryktelig tap i NOR, og indekseffekten siste ukene

Vi gikk på et fryktelig stort tap i Norwegian Energy Company, da dommen falt på totalt motsatt side av første dom og de gikk på et fullstendig tap i forsikringssaken i Danmark. Aksjekursen gikk ned over 80% på det verste i løpet av en dag, og vi tok et stort og bittert tap. Istedenfor at retten kom til en konklusjon om at skadepolisen pekte mot skadevirkningsprinsippet (når skaden ble oppdaget) som i første instans, mente de at skadepolisen kunne bruke skadeårsaksprinsippet, som vil si når skaden kunne antas å begynne å virke, og ikke når den ble oppdaget. Derfor ble det argumentert om at skaden på oljeplattformen burde ha skjedd før forsikringen ble tegnet. Dette er nesten umulig for NOR å motbevise, og man kan begynne å lure på hva forsikringer egentlig er godt for (de betalte den beste og dyreste forsikringen man kan ha). Nå vil NOR anke til høyesterett, men det må være av ekstraordinær art, eller når det er uenighet om rettsprinsipper at de vil ta saken. De sa nei til forsikringsselskapene første gang da de ville anke til høyesterett, men det kan nok være større mulighet nå med to helt forskjellige dommer i to forskjellige domstoler, som har valgt å ha fokus på to forskjellige prinsipper. Uansett er vi ute av aksjen nå, og denne saken kan ta enda noen år hvis saken blir tatt opp for høyesterett.

Vi skal innrømme at vi hadde et alt for stort bet på NOR, og at vi kanskje var for sikre på at de skulle vinne. Vi visste at det ved fullt tap kom det til å være langt ned, og vi var forberedt på dette scenarioet, selv om vi trodde sjansen var liten. Det var derfor allikevel en tung beskjed å lese dommen når den kom. Flere av oss hadde også store personlige tap den dagen. Vi synes fortsatt at bettet i seg selv var helt fair å ta, men vi burde nok selvfølgelig hatt bedre money management. Vi skulle ikke hatt så høy vekting, eller i hvert fall solgt unna en del før dommen falt for å unngå risikoen. Men på den annen side er det en konkurranse, og vi ble nok litt revet med av å forsøke å vinne denne sesongen. Det var vel også den eneste sjansen vi hadde til å vinne.

Men tapet vårt viser i hvert fall at det er smart å diversifisere over flere aksjer, og ikke ha så stor del av porteføljen i et selskap. I hvert fall ikke i selskaper med nesten binære utfall! Det å ha en stor vekting i solide selskaper med jevn positiv kontantstrøm kan være greit, der de har høy inntjening som beskytter nedsiden. Men i aksjer med større risiko må man også legge vektingen av aksjen i porteføljen dertil. Det kan fortsatt være mange selskaper med høy risk som det kan være lurt å eie, men bare pass på å ha de i fornuftige mengder, slik at du helst kan tåle å tape alt i disse selskapene. Slik kan du komme deg fort tilbake etter en smell. Så kan mesteparten av pengene være i selskaper som tjener gode penger og er store og solide. Dere som følger oss må vite at vi er i en konkurranse, og at vi tar mer risiko enn det som er lurt for privatpersoner med en langsiktig portefølje. Men vi skal forsøke å poengtere bedre neste gang hvis selskapet vi snakker om er et veldig risikofullt selskap, slik at man vet hvor vektingen burde ligge.

Tapet er alt for stort til at vi har sjanse til å komme tilbake, men vi forsøker å fortsette med planen vi hadde allikevel for avslutningen av konkurransen for dette skoleåret. Vi solgte alt vi hadde, og skal de siste 10-15 handledagene ha alle pengene i de seks selskapene som skal inn i OSEBX 1. juni, som er selskapene Austevoll Seafood, Fjord 1, BergenBio, PCIB, NEL og BWO. Vi har litt større vekting i de selskapene vi kjenner og er trygge på, mens i BergenBio og PCIB har vi litt lavere vekting, da risikoen ofte er større i biotech-selskaper.

Indekseffekten er et kjent fenomen som har blitt forsket mye på i S&P 500, og henviser til at selskaper som går inn i indekser ofte har en høyere avkastning enn normalt i tiden før de kommer inn i indeks. Men det fungerer også her hjemme, og egne tall viser at den kumulative gjennomsnittlige unormale avkastningen er på ca 6% de siste 15 dagene før de kommer inn i OSEBX-indeksen (2009 til 2017), der dagen før de kommer inn i indeks er den klart beste dagen. Dette er blant annet på grunn av indeksfond og andre som vekter seg opp i disse aksjene dagene før de kommer inn i indeks. Derfor har vi lyst til å forsøke oss på dette, siden det ser ut som en såpass god mulighet til å ta. Det er også over 70% sjanse for at hver enkelt aksje er positiv fra 15 til 1 dag før selskapene går inn i indeks, noe som er veldig høye tall for tradere eller pokerspillere. Men her gjelder det samme som alltid, pass på at du fordeler sjansene dine slik at du fint kan klare deg enn smell eller to, ikke ha for høy vekting på hver aksje.

Til slutt: Vi skal komme fryktelig tilbake, dette stopper ikke oss! Dette tapet gir oss bare enda mer motivasjon til å jobbe hardt, finne muligheter i markedet, og tjene penger! Vi er langsiktige og vet det kan ta tid før vi blir skikkelig gode, men vi vet også at det skal vi bli. Fortsett å følg oss, så skal vi bevise det for dere!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer