Gå til hovedinnhold

Porteføljeoppdatering uke 40 – Kjøp av NEL, salg av Norsk Hydro

Vi har hatt en god start i konkurransen, med ledelse etter to uker sist fredag. De største bidragsyterne er DNO, FLNG og SUBC med ca 10% oppgang. Men vi kjøpte også NEL for ca 2 uker siden, som vi allerede har litt over 30% avkastning på etter flere gode nyheter siden kjøpet. Noen ganger kommer kommentarene dessverre litt for sent i forhold til handelen, og vi anbefaler de som vil følge med på kjøp og salg live og følge oss på Shareville. Av dårlige bidragsytere så er vi ned 3% i NOFI og vi endte ca 5% ned i NHY. NHY som tidligere var en av de beste bidragsyterne i vår portefølje, hadde en kjempesmell på onsdag etter en dårlig nyhet fra Brasil, der de kom med melding om at de stanser all produksjon på Alunorte. Dette førte også til at vi solgte NHY på stop loss. Etter denne nyheten er vi nå nede på 4% avkastning totalt, etter å ha vært oppe på 6% avkastning tidligere denne uken. Vi er fortsatt over indeks som ligger på 2,5% avkastning siden konkurransestart.

NHY ga beskjed onsdag om at de måtte stenge produksjonen helt i Alunorte, etter at den har kjørt for halv maskin siden mars. Dette var motsatt beskjed av det som har blitt kommunisert tidligere og som vi trodde, nemlig at de snart kunne jobbe for full maskin igjen. Dette førte til en nedgang på 13% i aksjen på onsdag, og vi gikk ut på stoploss under 44 kroner. Også den nærliggende bauksittgruven Paragominas stenges som følge av dette, og det kan også få konsekvenser for smelteverket Albras. Alunorte måtte stenges siden deres gamle deponi for bauksittrester nærmer seg full. De skal ha et helt nytt deponi med nytt avansert pressfilter, men denne sier de at de ikke får lov til å bruke av de brasilianske myndigheter, siden den var en del av embargoen etter de påståtte utslippene i mars. Vi er usikker på om stansen av Alunorte var en faktisk nødvendighet eller en forhandlingstaktikk fra deres side, da det også går utover ansatte og lokalmiljøet at de stenger ned. Det kan fort komme kontrabeskjed fra myndighetene nå om at embargoen blir åpnet og at de igjen kan bruke det nye deponiet siden dette skaper press på dem. Eller det kan bli store tap for NHY og nye kjøpsmuligheter lenger ned. Men for oss betyr ikke det så mye lenger, da vi fulgte trading planen og solgte aksjen under 44 kroner. Vi kan eventuelt ta den opp igjen senere når konflikten har blitt løst.

Kjøp av NEL

NEL er et spennende selskap med en omfattende triggerliste og etter hvert stort potensiale for god inntjening. Siden 2016 har selskapet gått gjennom en transformasjon fra et teknologiselskap med gode produkter men lav omsetning, til et veletablert selskap med markedsledende teknologi og tunge aktører i ordreboken.

Verdien til ordren på de 16 til 32 første stasjonene til Nikola Motors i USA har ikke blitt fastsatt enda, men kan være så stor som 8 milliarder NOK, sett i sammenheng med tidligere leveranser, avhengig av kapasiteten til elektrolysørene. Ny fabrikk på Notodden med mer automatisert produksjonslinje, mangedoblet kapasitet og lavere kostnader kan gjøre den leveransen svært gunstig. Nikola hintet også nylig om melding angående anskaffelse av anslått 820 stasjoner med 349 GW kraftforbruk per dag, som skal komme opp i løpet av de neste 10 årene. Dersom NEL får bestilling på flesteparten av disse vil det være snakk om astronomiske summer for et selskap i dag verdsatt til i underkant av 5 milliarder kroner.

De siste dagene har det også kommet flere positive børsmeldinger som har vært med på å fjerne mye underliggende risiko. Forlik med PDC Machines angående patentsøksmål, samt power-to-gas kontrakt i Australia og penger til hydrogenbussprosjekt fra EU har vært kursdrivende, og det er flere muligheter for kontrakter av varierende størrelse utover høsten som ser ut til å skape god entusiasme for aksjen.

Flere land har uttrykt ambisiøse planer for utbygging av hydrogeninfrastruktur, blant annet Sør-Korea, Japan, Sveits, Tyskland, Storbritannia og Kina. Dagens globale produksjonskapasitet av elektrolysører og fyllepumper er ikke i nærheten av å dekke de uttalte samlede målene, så her kan det bli god etterspørsel etter NEL sine produkter om disse landende kommer i gang med planene sine.

Teknisk ser aksjen for øyeblikket bra ut, motstand på 3.70 ble tatt ut lett, og det er få skjær i havet frem til 5.20.

Alt i alt opplever vi at selskapets dyktige ledelse, markedsledende teknologi og omfattende triggerliste gjør det til et spennende objekt. Av hensyn til fortsatt stor usikkerhet og risiko rundt selskapets fremtidige kontantstrøm og høye volatilitet i aksjekursen, kjøpte vi NEL for kun 7,5% av porteføljen.

Skrevet av Tarald Dysvik Strander (analyse av NEL) og Tormod Frogner Borge

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer