Gå til hovedinnhold

Porteføljeoppdatering uke 14 – Kjøp av Vistin, og NEL ut av porteføljen på stop-loss

Markedet fortsetter å være ustabilt og ubestemt med 1 til 2 % opp og ned nesten annenhver dag. Handelskrigen er fortsatt i høyeste fokus for verdens børser, men siste melding er at det igjen er en mykere tone mellom Kina og USA, og det skal være forhandlinger. Men Kina klaget også inn USA`s straffetoll til Verdens Handelsorganisasjon, selv om ikke dette så ut til å ha noen påvirkning på børsene. Både Kina og USA taper på en eventuell handelskrig, så de fleste ser ut til å tro at dette er noe de vil prøve å forhindre, men at de bare må vise litt muskler først og at dette er et taktisk spill. Men USA har nå det største handelsunderskuddet siden 2008, og det er naturlig at de vil prøve å gjøre noe med det, selv om dette kanskje ikke er den beste måten å gjøre det på. Det gjenstår å se enda. Aksjemarkedet har svart med å komme seg litt tilbake de siste to dager, men det er umulig å spå hvor dette går hen.

Vi er ned ca 3% totalt, og har slitt med noen selskaper som har vært tunge i det siste. Nel er et selskap vi trodde skulle gå bra etter påske, etter nyheter i påsken fra Nikola om at de skulle øke antallet megastasjoner fra 14 til 28. Men en negativ nyhet første dag etter påsken om å stoppe videre arbeid med H2V Product og deres power-to-gas prosjekt i Frankrike, førte til at kursen stupte isteden. Vi kom oss ut på 2,82, og ble påført et tap på ca 9 %.

Kjøp av Vistin Pharma

Vi kjøpte oss inn i Vistin Pharma for ca 10% av porteføljen, etter at de skal begynne med energi trading. De har fått med seg Torbjørn Kjus på laget fra DNB markets, en av de mest anerkjente oljeanalytikerne i landet, som i år ble kåret av Kapital til Norges beste analytiker. Sammen med Kenneth Tveter som jobbet med salg og trading i DNB markets, skal de begynne med energitrading for Vistin Pharma.

Vistin Pharma var og er fortsatt et selskap som lager og selger Metformin til farmasøytiske selskaper, som blir sett på som gullstandarden for behandling av diabetes type to. Dette har de sagt de skal fortsette med, selv om vi tror de er åpne for salg av denne virksomheten. Vi har tittet en del på selskapet tidligere, og syntes at selskapet begynte å se billig ut ved 10-11 kroner, selv om den siste kvartalsrapporten var litt skuffende sammen med utsettelse av den planlagte fabrikkutvidelsen som skulle doble produksjonskapasiteten. Men de tjener penger på dette, og denne delen av selskapet burde gi forholdsvis stabil kontantstrøm til kassa.

Selskapet hadde en rettet emisjon noen dager etter meldingen om at de skulle begynne med energitrading. Emisjonen var på 11,20 kroner og ga inn 300 millioner kroner brutto, som skal brukes til energitrading delen av selskapet. Emisjonen førte til at antallet aksjer over doblet seg i selskapet, og selskapet gikk fra å være verdt omtrent 200 millioner kroner til omtrent 500 millioner kroner. Selskapet hadde også 85 millioner kroner i net cash før emisjonen, og de burde derfor nå ha nesten 385 millioner kroner i net cash (minus noen få millioner i kostnader for emisjonen). Det betyr at resten av selskapet, altså Metformin delen, er verdsatt til 115 millioner kroner. Og da tar vi med null i forhåpninger om hvordan energitrading delen gjør det. I 2017 tjente Metformin delen 5,5 millioner kroner, og i 2016 tjente de 15,9 millioner kroner. De burde komme tilbake til 2016 tall tror vi, da det var noen engangskostnader som ødela litt, i tillegg til at de kanskje ble en litt topptung organisasjon etter salget av opiods og tablettvirksomheten sin. Derfor kan et bredere selskap gjøre at noen av de faste kostnadene fordeles bedre utover. Samlet sett synes vi derfor at Metformin delen ser greit priset ut, og vi håper at energitrading delen kan bli bra med Torbjørn Kjus i spissen. Helt klart litt spekulativt, men vi synes slett ikke vi betaler mye for å bli med. Til slutt må vi legge til at det er Øystein Stray Spetalen som er den største eier med 17,6%, og det er nok han som har vært pådriver for å få til energitrading med Torbjørn Kjus. Spetalen var også med i emisjonen og fikk aksjer slik at han beholdt sin eierandel, samtidig som han fikk en 12 måneders lock-up på aksjene sine. Han er kjent for å gjøre stunts for å øke sine verdier, men man må passe på at man helst kommer seg ut før han gjør det. Vistin Pharma er en av de få selskapene han har vært langsiktig i, men det ble sannsynligvis litt for kjedelig for han å bare selge Metformin.

Oppdatering om Hunter Group

Arne Fredly har laget en avtale med Dwellop gründerne der han skal kjøpe de ut av Hunter Group for 44,2 millioner kroner, og vil etter dette få en eierandel i Hunter Group på nesten 1/3 av selskapet. Videre skal Dwellop bli skilt ut av Hunter Group til et eget selskap, som så skal noteres på Merkur Market eller en annen markedsplass, der selskapet skal deles ut til aksjonærene. Arne Fredly skal deretter selge tilbake en stor del av aksjene han mottar for Dwellop tilbake til gründerne, hvor Dwellop ved salget skal bli verdsatt til 80 millioner kroner. Dwellop får også med seg 10 millioner i cash fra Hunter Group. Slik kan det se ut til at Arne Fredly får en veldig stor eierandel i Hunter Group, og en mye mindre eierandel i Dwellop. Hunter Group er som sagt egentlig da kun cash, og mye mindre risiko enn Dwellop, selv om Dwellop har den største potensielle oppsiden per nå. Et tankekors er da om det blir like lett for oss andre aksjonærer å selge seg ut til en verdsetting av Dwellop på 80 millioner kroner, da Merkur Market ofte har mye mindre likviditet. Rest delen av Hunter Group ser nå ut til å bli et investeringsselskap, og investeringsselskaper har også ofte rabatt til cashet i selskapet. Vi hadde egentlig håpet at pengene nå bare ble delt ut slik at risikoen ble mindre, og Dwellop kunne fortsette under Hunter Group på Oslo Børs. Men vi tror Arne Fredly kommer opp med noe smart for selskapet, og han har vist seg tidligere å være svært dyktig. Han har nå også fått et nytt styre i Hunter slik han ville, og det er helt klart han som bestemmer i selskapet nå. Vi avventer derfor situasjonen litt til, og synes fortsatt at selskapet ser ganske billig ut totalt sett.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer