Gå til hovedinnhold

Porteføljen og olje 2020

På randen inn i 2020 ser makrobildet mer turbulent ut enn på lenge. Ved likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani har sjansen for konflikt mellom USA og Iran økt betraktelig. Med to store oljeaktører med mektige allierte vil markedet reagere på uttalelser og hendelser relatert til konflikten. I første omgang kan dette være positivt for oljeprisen da det eliminerer sjansen for at sanksjonene mot Iran blir løftet, som avviker fra nedsiderisiko medregnet i konsensus. På en annen side kan det føre til dialog.

Irak

En annen aktør som har blitt politisk involvert i hendelsene er Irak. Som OPEC’s nest største oljeprodusent med sine 4.6M bpd er Irak sentral i oljen som kommer fra midtøsten. Til sammenligning eksporterte USA 4.5 millioner fat forrige uke, som er ny rekord for landet, mens produksjon ligger på 12.9M bdp, noe som gjør USA til verdens største produsent. Eskalerer det videre vil vi anta at Irak og Kurdistan er mest utsatt ved en konflikt. Det opererer flere Iran-støttende militser i Irak som kan bli en trussel mot landet. Mellom 2003-2011 har disse militsene tatt livet av over 600 amerikanske soldater. Samt at det utføres regelmessige sabotasjeoppdrag på infrastruktur rundt om i landet.

Det er meget positivt at flere land er i dialog med Irakiske myndigheter for eventuell omplassering/flytting av militærkapasitet, da dette kan hjelp med å avlaste spenningen i regionen. Vi anser at Iran kan føle seg presset til å handle irrasjonelt og eventuelt angripe amerikanske baser i Qatar, UAE, Kuwait, Bahrain og Saudi Arabia. Avhengig av hva som skjer videre vil man måtte vurdere situasjonen fortløpende. Vi håper for regionen og menneskene som er berørt/blir berørt av konflikten om at denne ikke eskalerer.

Fred og pris

Hvis vi ser på siste dagers utslag i oljeprisen er den kortsiktige prisendringen et resultat av geopolitikk. Forøvrig skal globale konflikter eskalere de rette plassene for å få en vedvarende positiv trend i oljeprisen. Det estimeres at USA vil kunne øke sin produksjon med 900.000 bpd i 2020. En langvarig oljepris over 100$ fatet kombinert med en styrket dollar kan være katastrofalt for verdensøkonomien. Ved stigende oljepris vil vi mest sannsynlig se enda høyere produksjon i USA, ettersom produsentene opererer med B/E ~50$ fatet på shale. Kostnadene har forsåvidt mer enn halvert seg de siste syv årene. Shale er enda i startfasen og det er rimelig å anta at noe av overskuddet de oppnår vil investeres i ny teknologi som kan være med å effektivisere produksjonen og bidra til bedre marginer. Dette vil være svært negativt for oljeprisen i et lengre perspektiv.

Det kan spekuleres i at hvis det oppnås forståelse mellom Iran og USA ila året kan sanksjonene lettes noe. Her er det verdt å nevne at generalen som ble likvidert var lederen av den Iranske Revolusjonsgarden og lederen av Quds styrkene. Denne delen av det tredelte styret i Iran har vært den klart mest USA kritiske og største sympatisør av Assad-regimet i Syria. Ved en svekket revolusjonsgarde kan det muligens være lettere å oppnå en felles forståelse mellom landene frem i tid. 

Muligheter

Vi har posisjonert oss for lav oljepris gjennom flyselskapet Norwegian som er en av få selskaper innen segmentet som ikke har hedget seg mot oljeprisen. Dette kan vise seg å være et sjakktrekk fra den tidligere ledelsen spesielt hvis Iran får lettet sanksjonene. Rent politisk kan en oljepriskollaps før valget i USA være en måte for Trump å fri til velgerne når billig drivstoff er noe amerikanere “flest” vil få stor nytte av. De største oljeproduserende statene i USA er historisk røde så dette kan bidra til å vinne over nye stater. Vår portefølje vil fortsatt holde en relativt stor cash posisjon da vi ikke ser de åpenbare casene når det er såpass mange usikre variabler i spill. Vi tracker makro nøye og prøver å slippe utsatte posisjoner fort og øye de nye trendene tidlig.

Verdt å nevne

Videre har undertegnede tatt et kjapt blikk på en av de mer utbombede segmentene innenfor oljesektoren på Oslo børs, nemlig supply. Hvis caset blir en stigende oljepris grunnet uro vil supply selskaper som arbeider i nordsjøen kunne få mer arbeid og bli bedre priset. Her så vi en signifikant stigning i DOF etter de fikk refinansiert lånet sitt før jul. Det ligger i kortene at Solstad Offshore er nestemann ut. SOFF har med en EBITDA margin på ~33% en relativt god mulighet til bra inntjening på gode rater. Vi går nå inn i en syklisk dårlig tid for supply markedet i nordsjøen så ser for meg at ratene vil være under press til våren. SOFF har en gigantisk flåte de kan kapitalisere på ved et annet scenario, ved arbeid eller selge unna. Men med en negativ equity på 2.65mrd signaliserer det at det ikke er noe særlig demand etter supply båter. Videre har du gigant gjelden på 32mrd som tynger selskapet. Avdragene på denne gjelden sammen med lånebetingelsene vil måtte tas tak i ganske snarlig inn i året med dagens cash posisjon.

Blir forsåvidt veldig spennende å se hva storeierne som John Fredriksen velger å foreta seg. Det kan være lurt å avvente kjøp på nåværende tidspunkt. Jeg regner med det ikke vil gå dukken og er en mulig oppkjøpskandidat

Johan Gustafsson, Porteføljeforvalter, UiA.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer