Politisk usikkerhet!

Den nye regjeringen i Italia ønsker ikke å forholde seg til tidligere avtaler om budsjettdisiplin. Det sender spreadene ut i hele Europa, og aksjemarkedet markant lavere fredag ettermiddag. Personlig tror jeg dette kan være forsmaken på en urolig høst med politisk usikkerhet og et næringsliv som avventer store investeringer.

I kveld får vi mest sannsynlig høre at Knut Arild Hareide ønsker å danne regjering med Arbeiderpartiet. Det er flere ting som kan være negativt for det norske aksjemarkedet og spesielt oljesektoren. AP er ikke lenger et industriparti som de en gang var, men partiet for en liberal elite og offentlig ansatte i byene. Se bare hvordan de ønsker å begrense utvinningsfelter, Lofoten Vesterålen etc. I tillegg til en ekstra ferieuke, med kostnadslapp på 10 milliarder for bedriftene. Ingenting av dette vil skape en børskorreksjon, men sammen med høyere renter, fallende boligpriser og et skifte fra “pro-business” høyreregjering til en regjering med større “sosial profil” bedrer det ikke investeringsklimaet. Så ærlige kan vi være uten å henge oss opp i det rent politiske.

Over dammen går det mot kongressvalg i november. Det ligger an til et valgskreds for Demokratene som tar tilbake minimum ett av to kamre. Skulle de ta senatet også, vil en riksrettprosess mot Trump nesten være garantert. Forvent mye mer støy rundt dette temaet når valgkampen drar seg til i oktober. Republikanerne ser ut til å snuble på oppløpstreken med Kavanaugh, noe som vil gi Demokratene en viktig seier før valget.

Boris Johnson utfordret i dag Theresa May med et 4200 ord dokument på hvordan Brexit prosessen kan komme på rett kjøl. Kommentatorene mente at han med det lanserte sitt statsminister kandidatur. May truer med å skrive ut nyvalg i November, da kan Jeremy Corbyn og Labour stikke av med seieren.

I Sverige er det også sannsynlig med nyvalg, da ingen ser et realistisk styringsdyktig regjeringsalternativ når Sverigedemokratene blir “kingmaker”.

Hadde du investert milliarder i dataparker, oljeinfrastruktur, raffinerier, eiendom eller bygget opp et stort varelager i Norge, Sverige, UK eller USA akkurat i dag? Eller ventet 1- 3 måneder med avgjørelsen? Kanskje jeg sammenligner epler og pærer, men politisk usikkerhet har sendt børsen og økonomien lavere mange ganger tidligere.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
29.09.2018 11:38

Faktum er nok mer at spørsmålet om utvinning i Lofoten/Vesterålen er låst uavhengig av politik side. For de som hadde håpet at Høyre og Frp skulle åpene for utvinning i disse områdene sitter tomhendt tilbake. Om en ser nærmere og sammenligner næringspolitikken til Høyre/Frp og Ap så kommer nok sistnevnte best ut mtp offensiv poltikk og forslag for å legge til rette for ny industri og næring. Regjeringen har i møte med konjunkturene gått for at generelle skattekutt skal ordne opp. Samtidig er de offentlig utgiftene blåst opp med en historisk høy pengebruk. Todelingen av norsk økonomi har lenge vært… Les mer »