Gå til hovedinnhold

Pessimistenes triumf

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Tidligere har jeg sammenlignet risikoegenskapåen mellom høyrenteinvesteringer og aksjemarkedet ved å bruke europeiske data.  Det europeiske høyrentemarkedet har lengre historie enn vårt hjemlige høyrentemarked.

For å få enda lengre historikk skal vi nå se på amerikanske data.  Jeg går her tilbake til 31. januar 1990.  De tre seriene i fuguren er:

1)    En global investment grade obligasjonsindeks (hedget til USD).

2)    Den Amerikanske aksjeindeksen  S&P 500  som tar med dividendebetalinger (som OSEBX).

3)    En amerikansk høyrenteobligasjonsindeks.

Vi ser fra grafen at risikoegenskapene til de ulike indeksene er omtrent som forventet.  Investorer i sikre aktiva, her representert ved investment grade obligasjoner, får en langsom økning av kapitalen.  Risikable investeringer som aksjer og høyrenteobligasjoner opplever høyere svngninger og, i alle fall i denne perioden, har de også hatt en høyere avkastning.

Aksjer svinger mer enn høyrente, og har lengre perioder “under vann”. (negativ avkastning)

Du kan tenke på aksjeinvestorer som “optimister” som satser på oppsiden i selskapene.  Høyrenteinvestorene er derimot “pessimister” som tar seg betalt for nedsiderisikkoen i selskapene.

Det kan være vanskelig å si noe om forventet avkastning i ulike aktivaklasser basert på en periode på “bare” 20+ år.  Vi kan derimot være sikre på at denne perioden har representert pessimistenes triumf.  Kanskje du burde vurdere junk for the long run?

Arne Eidshagen, forvalter for Alfred Berg Høyrente

Alfred Berg
Alfred BergPartner
Fondsforvalter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer