Pensjonssparing dominerer nettotegningen i norske aksjefond

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

86 prosent av nettotegningen i norske aksjefond hittil i år er pensjonssparing. Nettotegningen fra institusjonelle og utenlandske investorer blir småpenger i forhold.

Hittil i år står pensjonssparing for 5,1 milliarder kroner av nettotegningen i norske aksjefond. Totalt utgjør nettotegningen 5,9 milliarder kroner, viser Verdipapirfondenes forening (VFF) sin ferske oktober-statistikk. Dette fremgår av «pensjonsmidler med fondsvalg», som viser aktiviteten fra kunders plasseringer via livsforsikringsmidler med fondsvalg, innskuddspensjon direkte i fondsforvaltningsselskap og individuell pensjonssparing (IPS). Til sammenligning har privatpersoner nettotegnet norske aksjefond for 301 millioner kroner hittil i år – se figur under.

Aksjefondenes eierandel på Oslo Børs har ikke vært så høy siden 1990-tallet. Fondenes andel har steget til 7,8 prosent av den totale verdien av aksjene notert på Oslo Børs, etter en bunn på 3,6 prosent for 10 år siden. De siste årene har pensjonssparing vært med på å trekke aksjefondene tilbake til gamle høyder, som figuren under viser.

Privatpersoner formue i norske aksjefond har i år økt med 12,7 milliarder kroner til 57,5 milliarder, viser VFFs statistikk for forvaltningskapital.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer