Gå til hovedinnhold

Penny Stocks = Muligheter

En Penny stock er et selskap som handles for under $5 per aksje. Man handler ikke disse selskapene for å sitte langsiktig investert, men for å ri trendene og plukke opp prisbevegelsene som kan komme av nyheter, pressemeldinger eller kvartalsrapporter. Disse ”billige” selskapene reagerer på en helt annen måte en det de dyrere selskapene gjør til nyheter. Dette gjør at man kan tjene flere hundre prosent intradag ved de mest ekstreme tilfellene, noe man som investor ville ventet flere år på å oppnå.

Skal man handle disse selskapene er det et par ting man må være obs på.
Likviditet, risiko og historikk.

Likviditet:
Penny stocks har et rykte på seg for å være ekstremt illikvide. Dette er helt riktig. Stort sett er det ikke mye som skjer i disse selskapene, men når det er nyheter, pressemeldinger eller børsmeldinger er volumene ofte så store at man fint kan komme seg ut og inn som man vil. Man bør altså ha klare regler på hva man anser som et godt volum og hva man er villig til å investere. Forholdet mellom volumet og investeringen er viktig å ta hensyn til. Penny stocks er ikke store selskaper og er derfor ikke egnet for alle typer investeringer. Går man inn i et selskap med over 10% av det daglige volumet, kan det fort bli en utfordring å komme seg ut.

Risiko:
I penny stocks har likviditet, volatilitet og risiko en jevn sammenheng. Volatiliteten i disse selskapene kan være helt ekstrem, men uten volum er det ingenting å handle. Når man handler penny stocks og aksjer generelt trenger man en konkret plan. Hvor skal jeg inn og hvor skal jeg ut. Si at du har et selskap som handles til $4 og du ønsker å investere. Da må du vite hvor mye du kan tape uten at det skader deg for mye. Med aksjen til $4 dollar kan du da si f.eks at du ønsker å tjene $1 per aksje, men tillater at den kan falle $0,20. Du har da en Risk Reward på 5:1. Når du investerer må du se ned, ikke opp.

Historikk:
Det de fleste penny stocks har til felles er at de ofte ikke overlever. Det er ofte selskaper som er dømt til å feile og derfor ikke selskaper man burde investere langsiktig i. De passer best for trading intradag, men etter at et selskap har løpt hundrevis av prosent som i dette tilfelle kan det være lurt å holde dem i watchlisten. Selskaper som først har steget slik som dette har en tendens til å gjøre det i fremtiden og. Derfor vil man ofte observere bevegelsene spesielt i to til tre dager etter slike rips, altså Second Day Trading som er et kapitel for seg.

Men hvordan kan man dra nytte av dette?

En stigning på 260% intradag! Et candlestick indikerer et tidsrom på 5 minutter.

For å demonstrere dette tar jeg utgangspunkt i selskapet SemiLEDs Corporation, som tidligere i år hadde en helt utrolig utvikling intradag. Dette er et av de mest ekstreme tilfellene og disse situasjonene dukker ikke opp hver uke. Tross dette er det et godt eksempel på hva som er mulig.

SemiLEDs Corporation er et selskap som utvikler, produserer og selger lysdioder og LED-komponenter. Produktene brukes primært for allmenbelysning som gatelys, men og til kommersiell, industriell og bolig belysning.

7.7.16 gikk SemiLEDs ut med en pressemelding om at de hadde inngått en kjøpsavtale med investoren Peter Chiou. Selskapet endte opp med å selge mer enn en halv million aksjer til Chiou på $5 per aksje, noe som utgjorde ca 20% av selskapet. Investeringen kom mest sannsynlig til å bli brukt for å betale ned gjeld eller for å øke omsetningen.

De gode nyhetene sendte kursen opp nesten 60% allerede i pre-market. Dette rykket er med på å skape et enkelt trademønster som baserer seg på støtte og motstand.

De røde linjene indikerer motstand- og støttenivåer.

I det markedet åpner skal man følge nøye med på den høyeste noteringen i pre-market, her befinner det seg motstand. Kursen falt de første 5 minuttene, men hentet seg raskt inn og brøt motstanden fra pre-market. Dette indikerte videre oppgang.

5 minutter etter bruddet av motstand viste chartet tvil, men hentet seg nok engang inn og breakout 2 var i gang. Breakout 2 hadde en stigning på 20%, men falt tilbake til motstanden fra breakout 1 hvor det nå ble dannet støtte. Kursen konsoliderte rundt en time før breakout 3 var i gang.

Hva skal man se etter?
Å finne disse “vinner” aksjene kan være en utfordring om man ikke vet hva man skal se etter.
Slike situasjoner i penny stocks oppstår aldri helt uten en grunn. Nyheter, kontrakter og børsmeldinger ligger ofte til grunn for disse store bevegelsene, slik som i dette tilfellet. For å finne slike selskaper er det lurt å holde et godt øye med % gainers listene. Her får du ofte muligheten til å se hvilke selskaper som har steget mye i premarket. På denne måten kan du gå nærmere inn å finne årsaken. Da vil du kanskje se at et selskap f.eks har fått en avtale med et stort selskap som Apple, noe som kan være helt avgjørende for et slikt selskap.

Ulike markeder:
I utgangspunktet trenger man ikke være i det amerikanske markedet for å utføre disse strategiene. Prinsippene er de samme også her i Norge, men tilfellene er ikke like mange. Når man skal trade i de amerikanske markedene gjennom amerikanske meglere, er det flere ting man må huske på. Det vil alltid være en valutarisiko til stede som i verste fall gjør at du taper penger. Starter du med under $25,000 må du følge en regel kalt PTR – Pattern Trader Rule. Denne gjør at du som trader ikke kan gjøre flere enn 5 day trades over fem dager.

Konklusjon:
Er man interessert i å handle Penny stocks må man være ekstremt disiplinert. Man må ha en klar forståelse for risiko og volatiliteten i disse selskapene. Dersom man vet hva man skal se etter både i det fundamentale og det tekniske bildet åpner det seg store muligheter. Begrunnelsene i dette innlegget er satt litt på spissen og det er viktig å ikke gå inn med forestillinger om at man raskt vil bli rik.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
8 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
09.03.2020 13:29

Hvilket program er det du bruker når du illustrerer penny stocks?

Gjest
Gjest
13.12.2017 20:02

Til å være en 19 år gammel student så virker du stødig på din kunnskap. Har du kjennskap til Tim Sykes? En amerikansk mester på penny stocks. Vil du anbefale å følge hans råd eller hva er ditt inntrykk?

Gjest
Gjest
20.09.2016 12:18

Hvilken megler bruker du for å trade i det amerikanske markedet? Har hatt problemer med å finne en som tillater utenlandske kunder, og som tilbyr shorting.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
26.10.2016 12:20

Fikk du noe svar på dette? sliter med det samme….

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
27.10.2016 15:23

Beklager sent svar!

Personlig brukte jeg Thinkorswim sin plattform. Dette er en av de beste og mest moderne handelsplattformene jeg kom over.
De har også demokontoer hvor du får prøve platformen ( her er kursene forsinket ).

Av andre meglere har man SureTrade som vil egne seg om man har tenkt å være veldig aktiv. SureTrade er basert i Bahamas og bruker derfor ikke Patter Day Trader Rule slik som de amerikanske meglerne gjør.

Håper dette var til hjelp 🙂

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.11.2016 19:40

Hei, lurte bare på om det er mulig å handle pennystock hos nordnet? Hvis ikke hva er fordelene og ulempene med nettmeglere i utlandet?(Eventuelt Thinkorswin).

Takk for svar!

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
17.11.2016 13:29

Hei Kevin. Det finnes en del muligheter via Nordnet. Definisjonen på Pennystocks er som Henrik sier at de har lav kroneverdi. Gjerne at de også handles under 1 kr når vi tenker på norske aksjer. Et tips er å sortere kurslisten etter “Siste omsatt” da får du de “billigste” aksjene først i stigende rekkefølge. Et ferskt eksempel er Jinhui Shipping. Opp 25 % i går og nye 18 % i dag. Selv om det ikke burde ha noe å si viser det seg at det er lettere for en aksje å gå fra 3,50 til 9 kroner enn en aksje… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
17.11.2016 22:26

Hei, takk for svar Stian