Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Jon Mjølhus om nytte, porteføljevalg og suksess i livet

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik besøk i studio av Jon Mjølhus, førstelektor på Universitetet i Sørøst-Norge og NHH i Bergen. Jon underviser i finans og har tidligere vært aksjemegler i Carnegie og analysesjef i Formuesforvaltning. I tillegg er han seniorøkonom i Eiendomshuset Malling. Tema er personlige porteføljevalg, hvordan hver enkelt kan sette sammen en portefølje som passer deres alder, risikovilje, sparehorisont, etc..

Jon en stor tilhenger av effisiente markeder og har liten tro på treffsikkerheten til prognosemakere. Hør hvorfor.

Bjørn Erik er enig i at det er vanskelig å slå markedet, og er en stor fan av globale indeksfond. Han mener likevel at det er mulig for enkelte å slå markedet over tid, og viser til oljefondets investeringskonferanse i vår.

Hvordanskal en oppnå aksjemarkedets avkastning?

(fra 10:44) Et viktig spørsmål når man skal lage en spareplan eller investeringsstrategi er hvordan man kan oppnå det globale aksjemarkedets avkastning. Holder det å kjøpe et globalt indeksfond, spør Bjørn Erik.

Hva med vekstmarkeder og small cap? Eller private equity? Bjørn Erik nevner en meget bred ETF, SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI), som både inkluderer MSCI World Index, MSCI EM Index og MSCI World Small Cap Index.

Hva med humankapitalen din og boliginvesteringene dine? Og pensjon fra folketrygden? Bør man ta hensyn til dette også når man lager en investeringsstrategi?

Tidshorisont, risikotoleranse og rebalansering diskuteres også. Timing og månedlig sparing likeså.

Folk har forskjellige risikopreferanser. Målet må vel være å maksimere din personlige nytte, og ikke maksimere avkastningen? Suksess er antall dager i livet du har hatt det bra eller gøy, ikke at du har samlet mest mulig penger når du dør, uttaler Mjølhus. Tar du for høy risiko med pensjonspengene kan du gå rundt og være bekymret mye av tiden, som ikke er gøy.

«Jeg er rik på alt, bortsett fra penger», humrer Mjølhus.

Hvem trenger en finansiell rådgiver?

(fra 52:56) Har finansielle rådgivere eller såkalte formuesforvaltere, noen funksjon? Mjølhus mener den viktigste jobben for en formuesforvalter er å holde kunden i hånden og hjelpe kunden til å holde seg til planen og unngå å gjøre dumme ting, ikke å plukke riktige fond eller spå utviklingen.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Abonner via Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer