Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Investeringsmuligheter i sjømat-sektoren

Lytt til episoden.

Sjømatselskapene på Oslo Børs har gitt en meget hyggelig avkastning de siste årene. Kan den gode utviklingen fortsette? Hva er driverne i sjømatsektoren – og hva er risikofaktorene? Det er tema Bjørn Erik og Roger diskuterer denne #pengepodden-episoden.

Siste 5 årene har sjømatindeksen på Oslo Børs gitt 120 % total avkastning, mot Oslo Børs Hovedindeks som har gitt 70 % i samme periode. I innledningen får du høre litt om størrelsen på sektoren, og at laks utgjør nesten 70 % av eksportverdien av all norsk sjømat. Se mer statistikk på Norsk Sjømatråd – seafood.no.

Drivere og risikofaktorer

(fra 05:41) I dag kommer kun 5 % av verdens matproduksjon fra havet, så potensialet for videre vekst er stort. Andre drivere for vekst er økende og aldrende befolkning, voksende middelklasse og økt fokus på helse. Fisk er eksempelvis sunnere enn rødt kjøtt.

Risikofaktorer blir også diskutert. Biologiske utfordringer som lakselus, algeoppblomstring samt forurensning av fjorder er en utfordring. Handelsbarrierer og innføring av grunnrentebeskatning i Norge nevnes også.

Grafen over viser sjømatindeksen på Oslo Børs (OBSFX – lilla linje) mot Oslo Børs Hovedindeks (grønn linje) siste 5 år. Graf: Infront per 15.2.22.

De norske sjømatselskapene

(fra 23:11) Flere av de største sjømatselskapene i verden er norske – og notert på Oslo Børs. Roger går gjennom de ti selskapene som sjømatindeksen OBSFX består av. De tre største er Mowi, Salmar og Lerøy Seafood – som til sammen utgjør over 70 % av sjømatindeksen. Hva er forskjellen på disse tre, spør Bjørn Erik.

Atlantic Sapphire, som driver oppdrettsanlegg på land i USA, har hatt en elendig kursutvikling pga driftsproblemer. Roger er fremdeles like skeptisk til landbasert oppdrett. Han har derimot stor tro på havbaserte anlegg. Hør hvorfor. M&A aktivitet, nå sist med budkrigen om NTS, diskuteres også.

Sjømatfond

(fra 42:47) Det finnes ett sektorfond som investerer kun i sjømat: Holberg Triton, som investerer globalt i sjømatsektoren. Bjørn Erik og Roger kommenterer fondets avkastning og portefølje. Lytt til denne #pengepodden-episoden Bjørn Erik og Mads hadde med en av forvalterne i Holberg Triton tilbake i 2019: Verden vil ha mer sjømat

Bjørn Erik forteller at DNB hadde en ETN – et børshandlet instrument – som tracket sjømatindeksen på Oslo Børs, men den ble lagt ned for 1-2 år siden pga liten interesse.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer