Gå til hovedinnhold

OVERSKUDD: -Typiske feil man gjør i aksjemarkedet

overskudd

I dagens markedet er det mange nye småinvestorer. Vi har alle vært nye i markedet en gang, og de fleste har gått på en større eller mindre blemme. Små feil kan straffes hardt og markedet har ikke nåde bare fordi du er ny og uerfaren. Feilene vi ønsker å dekke er ikke nødvendigvis de mest avanserte og har du mere erfaring har du nok kjennskap til dem. Og målet er nok heller ikke at man skal bli feilfri. Hvis du skal bli absolutt feilfri før du begynner å investere kan du måtte vente mange år om ikke hele livet. Og lærdommen ved å miste penger sitter ofte langt inn i ryggmargen.

I dagens markedet er det mange nye småinvestorer. Vi har alle vært nye i markedet en gang, og de fleste har gått på en større eller mindre blemme. Små feil kan straffes hardt og markedet har ikke nåde bare fordi du er ny og uerfaren. Feilene vi ønsker å dekke er ikke nødvendigvis de mest avanserte og har du mere erfaring har du nok kjennskap til dem. Og målet er nok heller ikke at man skal bli feilfri. Hvis du skal bli absolutt feilfri før du begynner å investere kan du måtte vente mange år om ikke hele livet. Og lærdommen ved å miste penger sitter ofte langt inn i ryggmargen.

Overskudd på Spotify:

Episoden kan også finnes på Apple Podcast, Amazon Podcast og Google Podcast. Søk på “Overskudd” så skal den dukke opp.

Årsakssammenheng mellom tap og feil?

Ofte når du rammes av et tap er det ofte automatisk at du antar at det har skjedd en feil. Altså, aksjen gikk jo nedover. Det må ha skjedd noe galt? Refleksjonen vår rundt dette er allikevel; ikke nødvendigvis. Det kan for eksempel godt hende at det forelå en fantastisk case, med en god risk-reward, men omstendigheter som ikke innfridde. Det kan skje den beste. Det finnes flere aksjeplukk som selveste Warren Buffet har bommet på. Men hos Buffet ligger det alltid en gjennomtenkt plan. I episoden går vi igjennom viktigheten av å ha en plan for dine investering, både ved oppgang og nedgang. Håp på det beste, vær forberedt på det verste.

Risikoforståelse er en av de viktigste faktorene for å forhindre feil

Få oversikt over risiko:

Det er allikevel ikke mulig å fjerne alle risiko, og det er nok heller ikke ønskelig. Men det er således viktig at man som investor forstår de ulike risikomomentene i markedet, og kan gjøre så gode beslutninger som overhodet mulig. Dette vil bidra til at man som investor tar en risiko man er innforstått med.

Vi går igjennom typiske feil knyttet til det faktiske kjøpet og bruk av handelsplatformer. Det er viktig at man som investor er klar over hvilke avgifter en aksjehandel medfører, og hvor mye dette utgjør av selve investeringsløpet. Å spre risikoen mellom 10 forskjellige aksjer i USA kan bli veldig dyrt om du investerer for f.eks. 10.000 kroner. I episoden går vi blant annet inn på stoploss og andre tekniske momenter.

Videre nevner vi betydningen av å ha en plan. Dette kan være krevende å finne en plan, men kanskje enda mere utfordrende å faktisk følge og gjennomføre den, særlig når man snakker om mange års gjennomføring. Selskap som gradvis er i endring over tid er vanskelig å observere. Dette gjøre det særlig vanskelig å følge en plan, og vårt tips er gjerne å gjøre planen så konkret som mulig. For de som ikke har is i magen kan også et stoploss være et hjelpemiddel for dette.

Ti bud om aksjer:

1.Ikke legg alle eggene i en kurv. Selv om det kan friste samt inspirere med andres suksesshistorier, så er faktum at de aller færreste lykkes med dette. En godt diversifisert portefølje har dog aldri gått til null, noe utallige enkeltaksjer har.

2.Alltid ha en buffer i banken som du ikke bruker. Penger stående i aksjer eller aksjefond skal være øremerket til dette og skal ikke hentes når nøden melder seg.

3.En langsiktig portefølje vil oppleve nedgang, og denne kan være langvarig. Vær forberedt på den mentale belastningen når dette skjer og benytt heller anledningen til å kjøpe mer fond/aksjer til en lavere pris. (Merk at det er det generelle markedet som blir billigere, enkeltaksjer lever et eget liv avhengig av selskapets utvikling og stiller derfor helt andre krav til kunnskap og risikoforståelse)

4.For hver aksje som kjøpes, så er det en selger, hvorfor tar h*n feil?

5.For de fleste sparere så vil et globalt indeksfond gjøre nytten, jo mer spesifikt et fond blir, jo mindre diversifisert vil det være.

6.Aksjehandel er mer populært enn noen gang og rentebetingelsene er rekordlave. Aksjer er historisk sett skyhøyt priset. Å forvente lik avkastning som tidligere og/eller ingen nedgang i verdi er farlig om ikke urealistisk.

7.Aksjer og fondsporteføljer er ment å være langsiktige, med dette menes etter vårt syn, en tidshorisont på minst 5-10 år.

8.Å kjøpe fond/aksjer med jevne mellomrom, f.eks. månedlig, eliminerer risikoen med å kjøpe for sent(/tidlig av en oppgang/nedgang og er derfor svært viktig.

9.Kjøp ut ifra livssituasjon og alder, sats aldri mer enn du har råd til å tape.

10.Den største faren er deg selv. Ingen ønsker en fremmed i stuen sin som flere ganger daglig maser om verdien og hvor dumt/smart det er å selge huset. Dette er dog sannheten med aksjer, så hva gjør du?

I podcasten hører du Even Kvalfoss og Johannes Plassen. Den er opprettet som en del av Børsgruppen UiA, en interesseorganisasjon for studenter ved Universitetet i Agder. Har du noen forslag til forbedring så kontakt oss gjerne.

Tidligere episoder:

Episode 1: Introduksjon i aksjeverden

Episode 2: Aksjefond på 1-2-3

Episode 3: Aksjer; Kort forklart!

Disclaimer: I denne videoen uttrykker vi kun våre meninger. Dette må ikke anses som en aksjeanalyse, anbefaling eller indikasjon på hva du burde gjøre med dine penger.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer