“Kjøp aksjer!”, “kjøp fond!” eller “kom i gang med sparingen”. Dette er oppfordringer man ofte hører fra enten venner, kolleger eller de som tjener på å tilby deg nettopp dette. Allikevel er det ingen som kan vite nøyaktig hvem du er, hva du kan eller hva du har råd til. Generelle råd er ofte lite egnet og mye av kunsten går på å finne en sammensetning som passer individet.

Duoen bak Overskudd er derfor her til å hjelpe deg med den potensielt viktigste beslutningen du tar i livet. Uavhengig av om du er 20, 50 eller 80 år så er denne episoden for deg.
Vi mener at en langsiktig spareplan ikke bare skal være et enkelt prosjekt å følge, men også være noe morsomt og lærerikt for alle. Kort fortalt introduserer vi først noen universelle regler som vi mener at uansett gjelder. Videre stiller vi oss inn mot tre ulike kategorier som ens alder legger føring for.
Sparing er for alle:
Målet for episoden er ikke bare at lytteren skal føle seg trygg på egen fremtid, vi ønsker også å gjøre investering til noe inkluderende. Vi mener at alle fortjener en spareplan å støtte seg på når tiden er inne samt ar ingen skal føle seg utestengt fra noe tilsynelatende komplekset og utilgjengelig.
Det hele er allerede enkelt forklart av tidenes beste forsikringsselger:
When you walk out, the money walks in
Ben Feldman
Mye kan sies om aksjer, fond, investering og sparing, men noen ting er verdt å gjenta, ofte. Derfor legger vi ved ti kjøreregler som vi på det sterkeste anbefaler å forholde seg til. Disse ti bud er forøvrig underliggende for hver episode og vi forholder oss til disse uavhengig av tema.
Ti bud om aksjer:
1.Ikke legg alle eggene i en kurv. Selv om det kan friste samt inspirere med andres suksesshistorier, så er faktum at de aller færreste lykkes med dette. En godt diversifisert portefølje har dog aldri gått til null, noe utallige enkeltaksjer har.
2.Alltid ha en buffer i banken som du ikke bruker. Penger stående i aksjer eller aksjefond skal være øremerket til dette og skal ikke hentes når nøden melder seg.
3.En langsiktig portefølje vil oppleve nedgang, og denne kan være langvarig. Vær forberedt på den mentale belastningen når dette skjer og benytt heller anledningen til å kjøpe mer fond/aksjer til en lavere pris. (Merk at det er det generelle markedet som blir billigere, enkeltaksjer lever et eget liv avhengig av selskapets utvikling og stiller derfor helt andre krav til kunnskap og risikoforståelse)
4.For hver aksje som kjøpes, så er det en selger, hvorfor tar h*n feil?
5.For de fleste sparere så vil et globalt indeksfond gjøre nytten, jo mer spesifikt et fond blir, jo mindre diversifisert vil det være.
6.Aksjehandel er mer populært enn noen gang og rentebetingelsene er rekordlave. Aksjer er historisk sett skyhøyt priset. Å forvente lik avkastning som tidligere og/eller ingen nedgang i verdi er farlig om ikke urealistisk.
7.Aksjer og fondsporteføljer er ment å være langsiktige, med dette menes etter vårt syn, en tidshorisont på minst 5-10 år.
8.Å kjøpe fond/aksjer med jevne mellomrom, f.eks. månedlig, eliminerer risikoen med å kjøpe for sent(/tidlig av en oppgang/nedgang og er derfor svært viktig.
9.Kjøp ut ifra livssituasjon og alder, sats aldri mer enn du har råd til å tape.
10.Den største faren er deg selv. Ingen ønsker en fremmed i stuen sin som flere ganger daglig maser om verdien og hvor dumt/smart det er å selge huset. Dette er dog sannheten med aksjer, så hva gjør du?

Tidligere episoder:
Episode 1:Introduksjon i aksjeverden
Episode 2:Aksjefond på 1-2-3
Episode 3:Aksjer; Kort forklart!
Episode 4:Typiske feil man gjør i aksjemarkedet
Episode 5:Risiko ved aksjer
Episode 6: Verktøy og kilder
I podcasten hører du Even Kvalfoss og Johannes Plassen. Den er opprettet som en del av Børsgruppen UiA, en interesseorganisasjon for studenter ved Universitetet i Agder. Har du noen forslag til forbedring så kontakt oss gjerne.
Disclaimer: I denne videoen uttrykker vi kun våre meninger. Dette må ikke anses som en aksjeanalyse, anbefaling eller indikasjon på hva du burde gjøre med dine penger.