Gå til hovedinnhold

OVERSKUDD: Risiko ved aksjer

overskudd

Risiko tolkes ofte synonymt med fare, en situasjon de fleste forsøket å unngå, naturligvis. På en annen side så er det kinesiske symbolet for risiko bygget opp av to tegn, nemlig fare og mulighet. Enhver som har krysset gaten på et rødt lys, prøvd å lage en ny matrett eller gjort innertier i aksjemarkedet kan kjenne seg igjen i dette. For hvor farlig er egentlig et gitt rødt lys eller en gitt investering?

Risiko tolkes ofte synonymt med fare, en situasjon de fleste forsøket å unngå, naturligvis. På en annen side så er det kinesiske symbolet for risiko bygget opp av to tegn, nemlig fare og mulighet. Enhver som har krysset gaten på et rødt lys, prøvd å lage en ny matrett eller gjort innertier i aksjemarkedet kan kjenne seg igjen i dette. For hvor farlig er egentlig et gitt rødt lys eller en gitt investering?

Uten å spekulere mer i røde lys går Even og Johannes dypere i risikoaspektet tilknyttet aksjer og investeringer. Hovedsakelig tar de for seg tre egendefinerte former for risiko: intern, ekstern og mental risiko.

OVERSKUDD på Spotify:

OVERSKUDD på YouTube:

Risikojustering, et nyttig verktøy:

Vi ønsker å kartlegge de mest vanlige ord og utrykk som brukes for å måle risikoen i et gitt selskap eller fond. Underveis ønsker vi derfor å få svaret på spørsmål som: Hva skiller et risikabelt case fra et tryggere et? Hvilke faktorer spiller inn utenifra? Er man sin egen verste fiende?

Aksjer eller ei, man skal alltid se seg for når man krysser en vei, og med det ønsker vi i Overskudd at våre lytterne opptrer ansvarlig og ikke minst etter evne.

Mye kan sies om aksjer, fond, investering og sparing, men noen ting er verdt å gjenta, ofte. Derfor legger vi ved ti kjøreregler som vi på det sterkeste anbefaler å forholde seg til. Disse ti bud er forøvrig underliggende for hver episode og vi forholder oss til disse uavhengig av tema.

Mange frykter risikoen for et “Bear Market”

Ti bud om aksjer:

1.Ikke legg alle eggene i en kurv. Selv om det kan friste samt inspirere med andres suksesshistorier, så er faktum at de aller færreste lykkes med dette. En godt diversifisert portefølje har dog aldri gått til null, noe utallige enkeltaksjer har.

2.Alltid ha en buffer i banken som du ikke bruker. Penger stående i aksjer eller aksjefond skal være øremerket til dette og skal ikke hentes når nøden melder seg.

3.En langsiktig portefølje vil oppleve nedgang, og denne kan være langvarig. Vær forberedt på den mentale belastningen når dette skjer og benytt heller anledningen til å kjøpe mer fond/aksjer til en lavere pris. (Merk at det er det generelle markedet som blir billigere, enkeltaksjer lever et eget liv avhengig av selskapets utvikling og stiller derfor helt andre krav til kunnskap og risikoforståelse)

4.For hver aksje som kjøpes, så er det en selger, hvorfor tar h*n feil?

5.For de fleste sparere så vil et globalt indeksfond gjøre nytten, jo mer spesifikt et fond blir, jo mindre diversifisert vil det være.

6.Aksjehandel er mer populært enn noen gang og rentebetingelsene er rekordlave. Aksjer er historisk sett skyhøyt priset. Å forvente lik avkastning som tidligere og/eller ingen nedgang i verdi er farlig om ikke urealistisk.

7.Aksjer og fondsporteføljer er ment å være langsiktige, med dette menes etter vårt syn, en tidshorisont på minst 5-10 år.

8.Å kjøpe fond/aksjer med jevne mellomrom, f.eks. månedlig, eliminerer risikoen med å kjøpe for sent(/tidlig av en oppgang/nedgang og er derfor svært viktig.

9.Kjøp ut ifra livssituasjon og alder, sats aldri mer enn du har råd til å tape.

10.Den største faren er deg selv. Ingen ønsker en fremmed i stuen sin som flere ganger daglig maser om verdien og hvor dumt/smart det er å selge huset. Dette er dog sannheten med aksjer, så hva gjør du?

Tidligere episoder:

Episode 1:Introduksjon i aksjeverden

Episode 2:Aksjefond på 1-2-3

Episode 3:Aksjer; Kort forklart!

Episode 4: Typiske feil man gjør i aksjemarkedet

I podcasten hører du Even Kvalfoss og Johannes Plassen. Den er opprettet som en del av Børsgruppen UiA, en interesseorganisasjon for studenter ved Universitetet i Agder. Har du noen forslag til forbedring så kontakt oss gjerne.

Disclaimer: I denne videoen uttrykker vi kun våre meninger. Dette må ikke anses som en aksjeanalyse, anbefaling eller indikasjon på hva du burde gjøre med dine penger.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer