Gå til hovedinnhold

OVERSKUDD: -Kilder og verktøy i aksjermarkedet

overskudd

I aksjemarkedet er det få ting skiller de profesjonelle fra amatørene. Man har tilgang på de samme nøkkeltallene, de samme kvartalsrapportene og leser de samme nyhetene. Tilgjengeligheten av informasjon er svært høy, men på andre siden kan denne mengden bli overveldende. For å kunne mestre dette er det viktig å kunne få satt informasjonen i system, og anvendt den riktig. I denne episoden av Overskudd diskuterer vi hvilke kilder vi selv bruker, og forklarer hvordan de har vært nyttige.

I aksjemarkedet er det få ting skiller de profesjonelle fra amatørene. Man har tilgang på de samme nøkkeltallene, de samme kvartalsrapportene og leser de samme nyhetene. Tilgjengeligheten av informasjon er svært høy, men på andre siden kan denne mengden bli overveldende. For å kunne mestre dette er det viktig å kunne få satt informasjonen i system, og anvendt den riktig. I denne episoden av Overskudd diskuterer vi hvilke kilder vi selv bruker, og forklarer hvordan de har vært nyttige.

Tipranks.com; Oversikt over analytikerne på Wall Street

Første siden jeg vil nevne heter tipranks. Dette er egentlig en veldig genial side men som kun er relevant for amerikanske aksjer. Siden er et sammenligningsverktøy av analytikere sin treffsikkerhet. I USA er det vanlig å gi et kursmål på 1 år, og tipranks samler opp resultatet på denne tiden. Nettsiden understreker et veldig åpenbart faktum; kun et få tall av analytikere treffer regelmessig. Mange skytter blindt, og dette er et fint verktøy til å skille klinten fra hveten. I tillegg kan man finne nye aksjer som er anbefalt av de som treffer best.

Riktignok må man betale for å få tilgang til alle funksjonene, men gratisversjonen er også god og brukbar.

Tradingview.com; kilde til teknisk analyse:

Antageligvis det beste verktøyet til å gjennomføre teknisk analyse, i hvertfal som jeg har vært borti. Har alt du trenger og mer i tillegg. Finnes også oppgraderte funksjoner mot betaling, men gratisversjonen har alt du trenger. Siden har også gode aksjeforumer hvor det er et særlig fokus på teknisk analyse. For de som vil lære mer om det, er nok det et godt sted.

Yahoo Finance:

Mange har sikkert vært borti denne siden her. Og ikke la navne Yahoo skremme deg vekk. Denne siden er faktisk bra og gjennomført og fungerer utmerket som kilde. Må si at den funker veldig bra å lage en Watchlist. Slik vi du få opp nesten alle relevante nyheter til aksjene du følger. Funker ikke like bra på aksjer som ikke er i USA men fortsatt brukbar. Siden samler en rekke nøkkeltall for aksjene, og har en egen ESG-risk-score som jeg mener er svært nyttig. For norske aksjer funker nok fortsatt DN.Investor bedre.

I episoden diskuterer vi også en del boktips og andre kilder til kunnskap og underholdning.

OVERSKUDD på Spotify:
OVERSKUDD på Youtube:

Derfor legger vi ved ti kjøreregler som vi på det sterkeste anbefaler å forholde seg til. Disse ti bud er forøvrig underliggende for hver episode og vi forholder oss til disse uavhengig av tema.

Ti bud om aksjer:

1.Ikke legg alle eggene i en kurv. Selv om det kan friste samt inspirere med andres suksesshistorier, så er faktum at de aller færreste lykkes med dette. En godt diversifisert portefølje har dog aldri gått til null, noe utallige enkeltaksjer har.

2.Alltid ha en buffer i banken som du ikke bruker. Penger stående i aksjer eller aksjefond skal være øremerket til dette og skal ikke hentes når nøden melder seg.

3.En langsiktig portefølje vil oppleve nedgang, og denne kan være langvarig. Vær forberedt på den mentale belastningen når dette skjer og benytt heller anledningen til å kjøpe mer fond/aksjer til en lavere pris. (Merk at det er det generelle markedet som blir billigere, enkeltaksjer lever et eget liv avhengig av selskapets utvikling og stiller derfor helt andre krav til kunnskap og risikoforståelse)

4.For hver aksje som kjøpes, så er det en selger, hvorfor tar h*n feil?

5.For de fleste sparere så vil et globalt indeksfond gjøre nytten, jo mer spesifikt et fond blir, jo mindre diversifisert vil det være.

6.Aksjehandel er mer populært enn noen gang og rentebetingelsene er rekordlave. Aksjer er historisk sett skyhøyt priset. Å forvente lik avkastning som tidligere og/eller ingen nedgang i verdi er farlig om ikke urealistisk.

7.Aksjer og fondsporteføljer er ment å være langsiktige, med dette menes etter vårt syn, en tidshorisont på minst 5-10 år.

8.Å kjøpe fond/aksjer med jevne mellomrom, f.eks. månedlig, eliminerer risikoen med å kjøpe for sent(/tidlig av en oppgang/nedgang og er derfor svært viktig.

9.Kjøp ut ifra livssituasjon og alder,satsaldri mer enn du har råd til å tape.

10.Den største faren er deg selv. Ingen ønsker en fremmed i stuen sin som flere ganger daglig maser om verdien og hvor dumt/smart det er å selge huset. Dette er dog sannheten med aksjer, så hva gjør du?

Tidligere episoder:

Episode 1:Introduksjon i aksjeverden

Episode 2:Aksjefond på 1-2-3

Episode 3:Aksjer; Kort forklart!

Episode 4:Typiske feil man gjør i aksjemarkedet

Episode 5: Risiko ved aksjer

I podcasten hører du Even Kvalfoss og Johannes Plassen. Den er opprettet som en del av Børsgruppen UiA, en interesseorganisasjon for studenter ved Universitetet i Agder. Har du noen forslag til forbedring så kontakt oss gjerne.

Disclaimer: I denne videoen uttrykker vi kun våre meninger. Dette må ikke anses som en aksjeanalyse, anbefaling eller indikasjon på hva du burde gjøre med dine penger.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer