Gå til hovedinnhold

OVERSKUDD: Hva er verdien i en kryptovaluta?

overskudd

Selv om bitcoin og kryptovaluta er godt over 10 år gammel i dag er det fortsatt mye som framstår uklart. Prisen på en bitcoin var i 2011 rundt en dollar mens i skrivende stund er godt over 50.000 dollar. Samlet sett er alle verdens bitcoin verdt over 1 trillion amerikanske dollar. Dette mer en den samlede BnP-verdien til Norge og Sverige.

Selv om bitcoin og kryptovaluta er godt over 10 år gammel i dag er det fortsatt mye som framstår uklart. Prisen på en bitcoin var i 2011 rundt en dollar mens i skrivende stund er godt over 50.000 dollar. Samlet sett er alle verdens bitcoin verdt over 1 trillion amerikanske dollar. Dette mer en den samlede BnP-verdien til Norge og Sverige.

Kryptovaluta har økt de siste året og handels for i dag til rundt 50.000 dollar pr. stykk.

Men hva er likheten mellom en kryptovaluta og en alminnelig valuta slik som kronen? Forskjellene er kanskje ikke så stor som folk tror. Den mest åpenbare forskjellen er at kryptovaluta på ingen måte oppfører seg som en vanlig valuta. Med månedlige svingninger på på et sted mellom 20%-40% i bitcoin er den lite egnet for å anvendes på samme måten som for eksempel den norske kronen.

Bitcoin: dagens gullstandard?

Går man 50 år tilbake i tid vil nok datidens valuta også ligne enda mer på bitcoin. Den såkalte gullstandarden var normen blant valutaer. Dette medførte at sentralbanken kun kunne ustedte pengesedler som det fantes eksisterende og underliggende verdier til. På nåværende tidspunkt er rundt 40% av alle amerikanske dollar trykket i året 2020. Dette ville vært tilnærmet umulig under gullstandarden.

Gullstandarden var lenge modellen for valuta.

Systemet med bitcoin er at det finnes et øvre tak for hvor mange “coins” det kan eksistere. Maksgrensen er på 21 millioner bitcoins, og i dag finnes det allerede 18.6 millioner bitcoins. Måten bitcoins trykkes på er igjennom såkaldt “mining”. Dette er en prosess hvor en datamaskin løser arbeidsoppgaver gjennom datakraft, og som blir belønnet med et utbytte på en forholdsmessig andel i bitcoin. Forholdene rundt selve “mining” er noe komplisert, men det som kan være greit å vite er at mining i krypto har blitt en egen industri, og medført en global mangel på kraftige datagrafikkort og medfører et stort strømforbruk.

I ukens episode forsøker vi å stille vår kryptoengasjerte gjest og nestleder i Børsgruppen UiA; Daniel Lindestad, noen spørsmål. Vi diskuterer bitcoins historie, forskjellen på kryptovaluta og alminnelig valuta, og hvilken særlig risiko man som investor må belage seg på.

Ti bud om aksjer og investeringer:

1.Ikke legg alle eggene i en kurv. Selv om det kan friste samt inspirere med andres suksesshistorier, så er faktum at de aller færreste lykkes med dette. En godt diversifisert portefølje har dog aldri gått til null, noe utallige enkeltaksjer har.

2.Alltid ha en buffer i banken som du ikke bruker. Penger stående i aksjer eller aksjefond skal være øremerket til dette og skal ikke hentes når nøden melder seg.

3.En langsiktig portefølje vil oppleve nedgang, og denne kan være langvarig. Vær forberedt på den mentale belastningen når dette skjer og benytt heller anledningen til å kjøpe mer fond/aksjer til en lavere pris. (Merk at det er det generelle markedet som blir billigere, enkeltaksjer lever et eget liv avhengig av selskapets utvikling og stiller derfor helt andre krav til kunnskap og risikoforståelse)

4.For hver aksje som kjøpes, så er det en selger, hvorfor tar h*n feil?

5.For de fleste sparere så vil et globalt indeksfond gjøre nytten, jo mer spesifikt et fond blir, jo mindre diversifisert vil det være.

6.Aksjehandel er mer populært enn noen gang og rentebetingelsene er rekordlave. Aksjer er historisk sett skyhøyt priset. Å forvente lik avkastning som tidligere og/eller ingen nedgang i verdi er farlig om ikke urealistisk.

7.Aksjer og fondsporteføljer er ment å være langsiktige, med dette menes etter vårt syn, en tidshorisont på minst 5-10 år.

8.Å kjøpe fond/aksjer med jevne mellomrom, f.eks. månedlig, eliminerer risikoen med å kjøpe for sent(/tidlig av en oppgang/nedgang og er derfor svært viktig.

9.Kjøp ut ifra livssituasjon og alder, sats aldri mer enn du har råd til å tape.

10.Den største faren er deg selv. Ingen ønsker en fremmed i stuen sin som flere ganger daglig maser om verdien og hvor dumt/smart det er å selge huset. Dette er dog sannheten med aksjer, så hva gjør du?

Tidligere episoder:

Episode 1:Introduksjon i aksjeverden

Episode 2:Aksjefond på 1-2-3

Episode 3:Aksjer; Kort forklart!

Episode 4:Typiske feil man gjør i aksjemarkedet

Episode 5:Risiko ved aksjer

Episode 6:Verktøy og kilder

Episode 7: Sparing i alle livets faser

Episode 8: Exit, innsidehandel og kursmanipulasjon: Har småinvestorene sjans?

Episode 9: Utbytteaksjer: Kort forklart!

Episode 10: Hvordan investere som Warren Buffett?

I podcasten hører du Even Kvalfoss og Johannes Plassen, og denne gangen også Daniel Linestad. Den er opprettet som en del av Børsgruppen UiA, en interesseorganisasjon for studenter ved Universitetet i Agder. Har du noen forslag til forbedring så kontakt oss gjerne.

Disclaimer: I denne videoen uttrykker vi kun våre meninger. Dette må ikke anses som en aksjeanalyse, anbefaling eller indikasjon på hva du burde gjøre med dine penger.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
05.09.2021 14:15

OBS – CRYPTO FUNGERER SOM MAGISK OG ER DEN RASKeste måten å vinne med bekvemmelighet i ditt komfortable hjem og kontor TAKK TIL DENNE PANDEMIC. VI GIR ALLE 100% Pålitelig og pålitelig investering og opptjening hjemme eller på kontoret. $ 250 GIR $ 2000 PÅ 7 FORRETNINGSDAGER $ 500 GIR $ 5000,00 PÅ 7 FORRETNINGSDAGER $ 1000 GIR DEG $ 10.000,00 PÅ 7 FORRETNINGSDAGER $ 2000 GI $ 20.000,00 PÅ 7 FORRETNINGSDAGER $ 3.000 GIR $ 30.000 PÅ 7 FORRETNINGSDAGER $ 5000 GIR $ 50.000,00 INNEN 7 FORRETNINGSDAGER $ 10 000 GIR $ 1000,00 PÅ 7 FORRETNINGSDAGER  JEG VIL AT… Les mer »