Gå til hovedinnhold

OVERSKUDD: -Gamestop, WSB og revolusjon i markedet?

overskudd

I denne nyhetsspalten diskuterer vi hvordan dette kunne skje, og hva som faktisk har skjedd. Selve hendelsen er svært teknisk og kan være noe trøblete å forstå. Hvordan kan shortere sitte med et urealisert tap på mer enn markedetsverdien til GameStop?

Den siste uka har vært helt absurd og aksjekursen til GameStop sendt en serie med sjokkbølger gjennom markedet. Det som begynte som en liten trading-ide på et aksjeforum har medført store omveltninger og påført en gruppe shortere et tap på flere hundre milliarder norske kroner.

I denne nyhetsspalten diskuterer vi hvordan dette kunne skje, og hva som faktisk har skjedd. Selve hendelsen er svært teknisk og kan være noe trøblete å forstå. Hvordan kan shortere sitte med et urealisert tap på mer enn markedetsverdien til GameStop? Hva vil det si at aksjen har en short-interest (SI) på over 100%?

GameStop og WSB: En sak som samler USA?

Kan det som skjedde på WSB (Wall Street Bets, reddit.com) anses som lovlig? På Twitter og blant flere lovgivere i USA blir handlingene forsvart. En av demokratenes stjerneskudd, Alexandria Ocasio-Cortez har tatt småinvestorene i forsvar og hun får overraskende støtte fra “erkefiende” og republikaneren Ted Cruise.

De som tar småinvestorene på WSB i forsvar fremhever hvordan enkelte hedgefond også har aggressive og tvilsomme strategier for å skvise ut gevinster på kort sikt. Vanligvis er det småinvestorene som trekker det korteste strået når dette skjer. Men denne gangen er det de “store gutta” som brenner penger.

Har småinvestorene klart å organisere seg for å kjempe mot gigantene i markedet? Bilde er ment å symbolisere det som har skjedd i GameStop-aksjen.

Aggressivt short-angrep:

For bare et år tilbake lå gamestop å svingte mellom 4-6 dollar pr. aksjer. At den i skrivende stund er på 325 dollar er fortsatt absurd, og gir selskapet som fundamentalt er i en klar nedgang en verdsettelse på 22 milliarder dollar og en price/sale på 4.4. Det er verdt å påpeke at selskapet ikke har all verdens av gjeld og noe cash i balansen, men det ingenting som tilsier at selskapet skal ha en slik verdsettelse, fundamentalt.

Selskapets inntjening kommer fra salg av fysiske dataspill, samt at de har en byttehandelsmodell på brukte spill. Det er ventet at dette markedet mer eller mindre vil forsvinne en gang i framtiden, ettersom det aller meste av dataspill kan kjøpes og lastes ned over nettet.

Det er likevel verdt å bemerke seg at neste generasjon PlayStation og Xbox vil være kompatible med fysiske disker. Det kan allikevel være noen år til markedet forsvinner helt.

Selskapet har allikevel vært fokusert på å stenge ned butikkene som taper penger og nedskalere virksomheten slik at de kan bli lønnsomme.

Shorteren har allikevel vært nådeløse i sitt angrep. For GameStop har dette gjort en krevende situasjon enda vanskeligere, de siste årene. Flere påpeker at det store trykket av short-veddemål kan ha skremt vekk flere aksjonærer. På det verste fantes det flere shortere enn aksjonærer. I episoden forsøker vi å forklare hva dette innebærer.

Som følge av dette fikk GameStop en verdsettelse som var vanvittig lav i lang tid. Selskapet skal på et punkt i 2020 ha hatt en markedsverdi som var lavere enn selskapets 2017-profitt. Short-aktiviteten var en stor bidragsyter til at prisen gikk så langt ned. En lav verdsettelse vil gjøre pengeinnhenting gjennom emisjon langt vanskeligere og krevende. Det vil også gjøre at potensielle samarbeidsparter og andre aktører vil være mer kritisk.

Debatt rundt shorting:

Shorting som investeringsmetode har lenge vært vanlig, men i det siste har flere blitt kritiske til metoden. At selskaper shortes kan sette arbeidsplasser og virksomheter i større fare for konkurs. På andre siden vil shorting gi aksjemarkedet større likviditet i handelen. Å bruke shorting som en motvekt i porteføljen vil også redusere nedsiden og kunne gi en investor god sikkerhet.

Det at enkelte aktører har forsøkt å dytte selskaper over kanten gjennom shorting har derimot gitt folk en vekker. Jeg tror ikke shorting vil forsvinne, men ukas hendelsen har nok satt fokus på en tvilsom bruk av praksisen.

I episoden hører du Even Kvalfoss og Johannes Plassen. Den er opprettet som en del av Børsgruppen UiA, som er en interesseorganisasjon for studenter ved Universitetet i Agder. Har du noen forslag til forbedring så kontakt oss gjerne.

Disclaimer: I denne videoen og artikkelen uttrykker vi kun våre meninger. Dette må ikke anses som en aksjeanalyse, anbefalling eller indikasjon på hva du burde gjøre med dine penger.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer