Gå til hovedinnhold
Nettleseren du benytter deg av, støttes ikke lenger av Nordnet. Klikk her for å se hvilke nettlesere vi støtter og anbefaler at du bruker.

OVERSKUDD: Aksjer; Kort forklart!

overskudd

Disse spørsmålene og mye mer forsøker OVERSKUDDs faste panel å svare på i denne episoden. Blant annet så diskuteres utrykk som long og short, teknisk vs. fundamental analyse, utbytte, aksjesparekonto, forkortelser som P/E og P/E samt mye mer.

OVERSKUDD på Spotify:

OVERSKUDD på Youtube:

I episode tre tar vi for oss en introduksjon enkeltaksjer som investering. De er svært forskjellige, altomfattende, de elsker oppmerksomhet og noen få kan gjøre deg til millionær nærmest over natten. De kan også gjøre deg konkurs like kjapt gjennom tomme løfter, en enkelt uheldig hendelse eller noe så lite som et virus. Hvorfor er aksjer så spennende, hva skiller en god aksje fra en dårlig en og hvordan kjøper man i det hele tatt en?

Disse spørsmålene og mye mer forsøker OVERSKUDDs faste panel å svare på i denne episoden. Blant annet så diskuteres utrykk som long og short, teknisk vs. fundamental analyse, utbytte, aksjesparekonto, forkortelser som P/E og P/E samt mye mer.

Guttene forsøker å dele egne erfaringer for å gjøre handel med enkeltaksjer så forståelig som mulig. Det må dog poengteres at handel i enkeltaksjer er svært risikofylt i forhold til handel med fond. Lytteren oppmuntres derfor til å oppsøke diverse bøker eller andre læringsplattformer før han eller hun begir seg ut i aksjenes verden. Det er omfattende arbeid, men panelet vil likevel skrive under på at dette er en svært givende verden å bli kjent med.

Mye kan sies om aksjer, fond, investering og sparing, men noen ting er verdt å gjenta, ofte. Derfor legger vi ved ti kjøreregler som vi på det sterkeste anbefaler å forholde seg til. Disse ti bud er forøvrig underliggende for hver episode og vi forholder oss til disse uavhengig av tema.

Ti bud om aksjer:

1.Ikke legg alle eggene i en kurv. Selv om det kan friste samt inspirere med andres suksesshistorier, så er faktum at de aller færreste lykkes med dette. En godt diversifisert portefølje har dog aldri gått til null, noe utallige enkeltaksjer har.

2.Alltid ha en buffer i banken som du ikke bruker. Penger stående i aksjer eller aksjefond skal være øremerket til dette og skal ikke hentes når nøden melder seg.

3.En langsiktig portefølje vil oppleve nedgang, og denne kan være langvarig. Vær forberedt på den mentale belastningen når dette skjer og benytt heller anledningen til å kjøpe mer fond/aksjer til en lavere pris. (Merk at det er det generelle markedet som blir billigere, enkeltaksjer lever et eget liv avhengig av selskapets utvikling og stiller derfor helt andre krav til kunnskap og risikoforståelse)

4.For hver aksje som kjøpes, så er det en selger, hvorfor tar h*n feil?

5.For de fleste sparere så vil et globalt indeksfond gjøre nytten, jo mer spesifikt et fond blir, jo mindre diversifisert vil det være.

6.Aksjehandel er mer populært enn noen gang og rentebetingelsene er rekordlave. Aksjer er historisk sett skyhøyt priset. Å forvente lik avkastning som tidligere og/eller ingen nedgang i verdi er farlig om ikke urealistisk.

7.Aksjer og fondsporteføljer er ment å være langsiktige, med dette menes etter vårt syn, en tidshorisont på minst 5-10 år.

8.Å kjøpe fond/aksjer med jevne mellomrom, f.eks. månedlig, eliminerer risikoen med å kjøpe for sent(/tidlig av en oppgang/nedgang og er derfor svært viktig.

9.Kjøp ut ifra livssituasjon og alder, sats aldri mer enn du har råd til å tape.

10.Den største faren er deg selv. Ingen ønsker en fremmed i stuen sin som flere ganger daglig maser om verdien og hvor dumt/smart det er å selge huset. Dette er dog sannheten med aksjer, så hva gjør du?

I podcasten hører du Even Kvalfoss og Johannes Plassen. Den er opprettet som en del av Børsgruppen UiA, en interesseorganisasjon for studenter ved Universitetet i Agder. Har du noen forslag til forbedring så kontakt oss gjerne.

Disclaimer: I denne videoen uttrykker vi kun våre meninger. Dette må ikke anses som en aksjeanalyse, anbefaling eller indikasjon på hva du burde gjøre med dine penger.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer