Oslo ned siste handelsdag i beste børsår siden 2013

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

29-Dec-2017

  • Oslo opp 19,1% i 2017
  • Oljeprisen opp 12%
  • Telenor, DNB og Hydro viktige bidragsytere
  • Laksesektoren ned i 2017 i takt med fallende priser

OSLO, 29 des (Reuters) – Oslo Børs falt tilbake i tynn handel på siste handelsdag i det beste året for norske aksjer siden 2013.

Inkludert fredagens fall på 0,4 prosent til 814,5 poeng, har hovedindeksen steget totalt 19,1 prosent året sett under ett.

Ikke siden 2013 har det vært en høyere avkastning for Oslo Børs, med en oppgang på 23,6 prosent.

Av de viktigste bidragsytere til årets oppgang peker indekstunge Telenor TEL.OL, DNB DNB.OL og Norsk Hydro NHY.OL seg ut med pluss 36,4 prosent, 18,4 prosent og 51 prosent året sett under ett.

Telenor kan på sin side se tilbake på det sterkeste børsåret siden 2009.

Børsen desidert største selskap, Statoil STL.OL, har til sammenligning lagt på seg 10,6 prosent, hakket mindre enn Nordsjøoljen som er opp rundt 12 prosent i 2017.

Den prosentvise oppgangen for oljeprisen er derimot langt større fra midten av året, på bortimot 50 prosent, etter å ha falt i første halvdel.

OPEC-kartellet og Russlands pågående produksjonskutt har vært blant de viktigste prisdriverne, i tillegg til nedstengte oljerørledninger i Nordsjøen og Libya helt på tampen av året.

Aker BP AKERBP.OL, som har vært blant de mest aktive når det kommer til konsolidering, har gitt investorer en avkastning på 30,7 prosent.

Av de oljerelaterte aksjene peker PGS PGS.OL og Seadrill SDRL.OL seg ut i motsatt ende med fall på henholdsvis 43 prosent og 93,1 prosent, tett fulgt av Frontline FRO.OL med minus 38,5 prosent.

Felles for alle er de har lidd under svake markeder, preget av lave dagrater og fokus på å holde kostnadene nede fremfor vekst.

Seadrill holder også fortsatt som kjent på med en utfordrende refinansieringsprosess for å unngå konkurs.

Laksesektoren er også på den svake siden i 2017, preget av økt produksjon og fallende priser.

Lakseprisene toppet ut på rundt 80 kroner per kilo tidlig i januar i en periode preget av begrenset tilbud, men har siden falt i takt med økte volumer i markeder.

Marine Harvest MHG.OL, Lerøy Seafood LSG.OL og Grieg Seafood GSFO.OL er alle ned mellom 8,5 prosent og 11,6 prosent.

Fredag falt ti av de ti mest omsatte aksjene med blant annet Statoil, Telenor og Norsk Hydro ned 0,6 prosent, 1,2 prosent og 0,6 prosent.

Nordsjøoljen holdt seg fortsatt over 66 dollar per fat ved børsslutt med en oppgang på 34 cent for dagen.

(Reporting by Henrik Stølen, editing by Ole Petter Skonnord)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer