Oslo ned fra rekordnivåer på global børsuro

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

04-Sep-2017

  • Oslo ned 0,4%
  • Prøvesprengning fra Nord-Korea skaper frykt
  • Statoil opp med kutt i investeringsanslag i første Sverdrup-fase
  • Seadrill snur ned etter fredagens kursbyks
  • Norwegian ned etter uttalelser fra Ryanair-sjef

OSLO, 4 sep (Reuters) – Oslo Børs følger nervøse internasjonale aksjemarkeder ned fra rekordnivåer mandag morgen i kjølvannet av helgens kjernefysiske prøvesprengning i Nord-Korea.

Nord-Korea opplyste søndag at det hadde testet en avansert hydrogenbombe som også skal være mulig å feste på langdistanseraketter.

Dette var den sjette prøvesprengningen Nord-Korea har gjennomført, og den klart kraftigste så langt.

Sør-Korea sier mandag at det gjennomfører nye militære øvelser sammen med USA, samtidig som FNs sikkerhetsråd skal møtes i løpet av dagen for å diskutere nye sanksjoner mot det Nord-Koreanske regimet.

I takt med den økte geopolitiske spenningen stiger risikoaversjonen på globale børser. Klokken 10.13 faller hovedindeksen 0,4 prosent fra rekordnivåene fra fredag til 744,1 poeng. Hovedbørsene i London, Paris og Frankfurt er ned 0,2 prosent til 0,5 prosent.

I oljemarkedet faller Nordsjøoljen Brent 60 cent for dagen til 52,1 dollar per fat.

Statoil STL.OL går mot strømmen og bremser fallet i Oslo etter at det kutter investeringskostnadene på Johan Sverdrup-feltet med ytterligere fem milliarder kroner til 92 milliarder for første fase av utbyggingen.

Ifølge Statoil er utbyggingen på feltet nå nærmere 60 prosent fullført, og utviklingen ligger foran plan og under budsjett.

Likevel holdet selskapet på den tidligere planen om at første fase skal starte sent i 2019 med en antatt produksjonskapasitet på 440.000 fat per dag.

Siden plan for utbygging og drift ble godkjent er de planlagte investeringene blitt redusert med mer enn 30 milliarder kroner.

Aksjen stiger 0,2 prosent til 147,9 kroner. Aker BP AKERBP.OL som er partner på feltet med en eierandel på 11,57 prosent, stiger 1,0 prosent til 145,6 kroner.

Motsatt faller Seadrill SDRL.OL tilbake 12 prosent etter at aksjen bykset 80 prosent fredag på spekulasjoner om at det kinesiske konglomeratet China Merchant Group vurderer oppkjøp i den hardt rammede sektoren, deriblant Seadrill.

Norwegian Air NWC.OL er svakeste OBX-aksje med et fall på 4,4 prosent, og ifølge analytikere skyldes dette hovedsakelig uttalelser fra Ryanair-sjef RYA.I Michael O’Leary.

På en pressebriefing i London torsdag uttalte han at Norwegian Air har dårlig likviditet og at dette kan gi selskapet problemer til vinteren.

Norwegian Air har ikke vært tilgjengelig for kommentar mandag, men overfor bransjemagasinet Travelweekly avviser det norske konsernet uttalelsene som grunnløse.

(Reporting by Henrik Stølen, editing by Terje Solsvik)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer