Oslo Børs: Rolig start i vente, tiltross for økt geopolitisk usikkerhet. Iran lover hevn ovenfor USA

Oslo Børs (OBX-indeksen) endte opp 0,2 prosent fredag, mens de toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -0,8 prosent i snitt. Oslo Børs gikk, som forventet, motstrøms fredag pga. høyere oljepris

Vi tror Oslo Børs åpner flatt i dag, eller innenfor intervallet [-0,2, 0,2]%.

Roger Berntsen

Norge, Europa og USA

Oslo Børs (OBX-indeksen) endte opp 0,2 prosent fredag, mens de toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -0,8 prosent i snitt. Oslo Børs gikk, som forventet, motstrøms fredag pga. høyere oljepris. Oljeprisen gjorde et byks torsdag kveld etter at det ble gjort kjent at Irans øverste militære general, Qasem Soleimanil, ble drept i et amerikanske droneangrep i Irak (Bagdad). Den geopolitiske spenningen i regionen har økt betydelig som en følge av hendelsen, noe som isolert sett, er positivt for oljeprisen.

Asia, olje mv.

De asiatiske børsene falt videre mandag, på frykt for at situasjonen i Midtøsten skal eskalere ytterligere. I løpet av helgen har Iran varslet hevn ovenfor USA etter tapet av Soleimanil. I tillegg har landet meddelt omverdenen at de nå ikke vil overholde punktene i atomavtalen fra 2015, der mengden anriket uran skal holdes på et nivå hvis for lite til å lage atomvåpen.

Spørsmålet nå er om landet har nok mektige venner rundt om i verden til å kunne slå tilbake, eller gjøre alvor av sine trusler. Mye tyder for øvrig på at hverken Russland eller Kina vil hjelpe nevneverdig til på nåværende tidspunkt. Om så er tilfellet kan det tenkes at situasjonen vil holdes i sjakk.

Når det er sagt, i øyeblikket er spenningene i regionen høyere enn på lenge, noe som vil legge en demper på investorenes generelle risikoapetitt. Høyere oljeprisen derimot, kan tenkes å hjelpe oljerelaterte aksjer fremover. Det være seg selskaper som produserer olje og som ikke har sin produksjon i Midøsten, samt selskaper som frakter olje på kjøl. Skulle situasjonen komme ut av kontroll derimot, vil alle selskaper rammes.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 70,2 dollar per fat, opp 2 prosent fra fredagens nivåer.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

[mailpoet_form id=”2″]

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer