Gå til hovedinnhold

Oslo Børs: Det går mot en brutal børsåpning etter helgens oljepriskollaps. Vil Norges Bank kutte renten?

Saudi Arabia gikk i helgen til storstilt “oljepriskrig” som en respons på forrige ukes Russland-nei til nytt produksjonskutt. Dette har sendt oljeprisen tilbake til lave 30-tallet. Forrige gang oljeprisen ble handlet på disse nivåene var i kjølvannet av finanskrisen i 2008/09, og i 2016

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner ned -9%, eller innenfor intervallet [-10, -8]%.

Roger Berntsen, analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte fredag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -1,5 prosent i snitt fredag.

Usikkerheten knyttet til Coronaviruset bidro til nok et fall på Wall Street fredag. De lange rente falt også videre nedover. Investorene tror nå at FED (den amerikanske sentralbanken) vil kutte styringsrenten (Fed Funds Rate) ytterligere 0,75 prosentpoeng til i løpet av mars måned. Bevegelsene i rentemarkedet vil med stor sannsynlighet “tvinge” alle andre sentralbanker (inkludert Norges Bank) til å kutte sine styringsrenter og rentebaner.

De asiatiske børsene, målt gjennom S&P Asia 50 indeksen, endte ned -4,1 prosent i natt.

Børsuken i Asia ble innledet med ekstreme fall etter at Saudi Arabia besluttet å dumpe prisen på olje i løpet av helgen. OPEC-landene og Russland klarte ikke å enes om nytt produksjonskutt på 1.5 millioner fat for å balansere det globale oljetilbudet. Etterspørselen etter olje har falt i kjølvannet av Covid-19 utbruddet (Coronaviruset). Oljeprisens innvirkning på verdensøkonomien er enorm, noe som gjenspeiler seg i de globale finansmarkedene, både i aksjemarkedet, rentemarkedet og valutamarkedet.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 32,4 dollar per fat, ned -30,7 prosent fra fredagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund, i 9,5, mens 30-års renten i USA ligger på 1,29 prosent.

Saudi Arabia gikk i helgen til storstilt “oljepriskrig” som en respons på forrige ukes Russland-nei til nytt produksjonskutt. Dette har sendt oljeprisen tilbake til lave 30-tallet. Forrige gang oljeprisen ble handlet på disse nivåene var i kjølvannet av finanskrisen i 2008/09, og i 2016 da Saudi valgte å “oversvømme” markedet i et forsøk på å “kvele” amerikansk skiferoljeproduksjon.

Etter oljeprisfallet i 2009 valgte for øvrig OPEC-landene å kutte produksjonen med over fire millioner fat for å komme i kapp med realitetene (det globale etterspørselsfallet). Hvorvidt partene OPEC og andre ikke-OPEC land (deriblant Russland) vil “ta til fornuft” denne gangen også, gjenstår å se. Uansett, helgens oljepris-kollaps vil gi enorme negative ringvirkninger på kort sikt.

Slik gikk det på Oslo Børs fredag

Børskommentar: Oslo Børs ned 16 prosent siden nyttår

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din

[mailpoet_form id=”2″]

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer