Ordliste #3

Hedgefond – I utgangspunktet skal slike fond bruke forvaltningstrategier som minimerer risikoen, men i enkelte tilfeller har fleksibiliteten i mandatet ved bruk av belåning og derivater gjort det motsatte. Hvordan reduserer de risikoen på investeringene? Et enkelt eksempel kan være Long/Short fond, der porteføljeforvalterne bruker tiden på å identifisere de 50 selskapene i Europa med høyest vekst, og de 50 selskapene med dårligst business eller balanse. De kjøper de 50 beste og shorter de andre. Dette skal i teorien gi en markedsnøytral portefølje, og er analyseavdeling god unngår du de største bombene. Problemet oppstår når de girer opp posisjonene, fordi variasjonen historisk sett har vært lav og således vil avkastningen bli svak uten å belåne. Det var mange hedgefondforvaltere som sov dårlig i 2008, når alt gikk feil vei og den “markedsnøytrale” porteføljen ikke var det allikevel. Snittet av Hedgefond tapte 18.3% det året.

Prop. trading – Forkortelse for ordet “proprietary trading”, og betyr handel for banken eller meglerhuset sin egen regning. Det er ulik praksis i forskjellige markeder, og forskjellen er også stor på utlandet kontra Norge. I Goldman Sachs er denne funksjonen primært til for å tjene penger på bankens balanse og informasjonsflyten fra kundene, men praksisen blir forbudt fra 21. juli i år. Den samme banken er f.eks en av de største aktørene i oljemarkedet, spesielt i finansielle kontrakter. En av primærtjenestene deres er å hjelpe flyselskap og rederier med å hedge fuelkostnadene sine. Dette gir dem unik innsikt i hvor og når kundene agerer i oljemarkedet, noe tradingdesken utnytter og resultatet er at egenhandel i oljekontrakter har vært en gullgruve for GS. I Norge fungerer egenhandel på en mer skånsom måte. Primært har meglerhusene egne tradere som skal hjelpe kundene med å plassere store ordre smidig i markedet. Det blir ofte garantert såkalt WVAP ordre, der kunden får et “vektet volum snitt pris/ weighted volume average price” gjennom dagen, og jobben til børsmegler blir å følge med på volumet gjennom dagen og sørge for at ordren blir plassert riktig. Eventuell differanse må meglerhuset dekke. Børsmegleren har derfor mandat til å gjøre handler for meglerhusets regning. Praksisen er at det blir gjort mange hurtige handler, offisielt for å skape likviditet for kunden, semioffisielt for å tjene penger men uoffisielt for å blåse opp meglerstatistikken. Det er ikke vanskelig å se hva som er egenhandel. Ta de 5 største meglerhusene på Oslo Børs -> se på omsetningen deres i f.eks Statoil, og hvis den viser 100 mill inn og 100 mill ut med noen få øre i mellom så er ikke det kundeordre…

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer