Optimisme eller suckers rally?

Optimismen har krypet tilbake til aksjemarkedene igjen. Etter et fall på over 30%, har Hovedindeksen hentet seg inn 15% de siste ukene. Denne uken ble også den beste for amerikanske aksjer siden 1974, til tross for at vi er inne i den verste perioden for amerikansk ledighet siden den store depresjonen. Betyr dette at elendige makrotall er priset inn av kursfallet, eller har markedet blitt overoptimistiske av utflatende smittekurver?

I det siste har en bred optimisme kommet tilbake til aksjemarkedene. Koronasituasjonen, som før var av uvisst omfang og spredte seg ukontrollert, ser nå ut til å roe seg ned. I Europa har smittekurvene og innleggelser på sykehus flatet ut. Selv hardtrammede land som Italia og Spania har hatt en lengre periode med fall i nye smittetilfeller, og nå har også dødstallene avtagende vekst.

Optimismen fra Europa smitter over til USA. Det estimeres at den amerikanske smittekurven lagger Italia med 2 uker. Dermed ser vi snart en periode hvor smitteveksten vil avta i USA. Vi ser bevis for dette ved at veksten i nye sykehusinnleggelser og dødsfall begynner å avta i New York, som er det amerikanske episenteret.

Utflatingen av smittekurven gir håp for at smitteverntiltakene snart skal reverseres og at økonomien skal gå tilbake til normalen. Sammen med en enormt ekspansiv penge- og finanspolitikk, vil en rask tilbakegang føre til fest.

En må likevel være optimist for å se for seg en V-formet retur som det mest sannsynlige scenario. For å kunne få en V-formet retur trenger man en kick-start i økonomien, hvor det er greit at folk ferdes blant hverandre, uten at det blir fare for økt smitte og dermed en ny nedstengning. Verden trenger altså en vaksine, men dette ser ut til å ligge et godt stykke unna.

Et mer sannsynlig scenario ser ut til å være en U-formet retur. Selv om flere land har lagt frem planer for gradvis gjenåpning av samfunnet, er myndighetene ekstremt forsiktige for å ikke forårsake en ny smittebølge. Dersom nedstengelsene varer lenger enn antatt, er det større sjanse for langvarig skade på økonomien.

Selv om myndighetene er forsiktige, er det likevel risiko for en ny smittebølge. Under spanskesyken muterte viruset seg slik at den andre bølgen ble langt dødeligere enn den første. Hvis vi får en ny smittebølge, eller at koronaviruset blir som en ny sesonginfluensa, kan vi kanskje se en W-formet utvikling fremover. Det er umulig å si hvordan koronaviruset kommer til å utvikle seg, men det er klart at uten en vaksine vil koronakrisen fortsette å bremse økonomien også i en god stund fremover.

I tillegg står vi overfor et mulig hav av dårlige nyheter nå som fokuset skifter fra smittetall til makrotall. Ingen vet nøyaktig konsekvensene av å stenge ned samfunnet til ubestemt tid. Svaret vil komme gradvis i tiden fremover. Nytt kvartal betyr også at rapporteringssesongen står nær. Denne gangen innebærer det risiko for profit warnings og analytikere som nedjusterer sine forventninger.

Det er altså stor usikkerhet forbundet med fremtidsutsiktene, og da hjelper det lite at prisingen fortsatt er ganske stiv. Forward P/E både på Oslo Børs og for S&P 500 ligger nå på samme nivå som før koronakrisen. Det er spesielt skummelt siden selskapenes inntjening fortsatt har risiko på nedsiden. Inntjeningsforventningene for Oslo Børs er riktignok nedjustert over 25%, men dette er fortsatt bare 5% under forventningene ved årsslutt 2019.

Så har investorene blitt for overoptimistiske? Det kan virke slik. Historisk har rekorddager på børsen kommet som små avbrekk i det store fallet, ikke i faser hvor markedet bunner ut. Slike observasjoner er selvfølgelig ikke automatisk anvendelig for å spå dagens situasjon, men det er spesielt urovekkende at rekorduken kommer samtidig som arbeidsledigheten går i taket. Det synes også å være for tidlig å angi når økonomien vil komme tilbake til normalen igjen. Med så stor usikkerhet for tiden fremover, er det vanskelig å forsvare en prising som ligger på nivåene vi så før koronautbruddet. Den siste tids utvikling ligner på et klassisk suckers rally, men om oppgangen er falsk eller bygget fra ny optimisme er det bare tiden som kan vise.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer